Σάββατο 19 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΜΟ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ CIA
«Βάση εξορμήσεων» και η Αθήνα;

Αναπάντητα τα ερωτήματα για τη συμμετοχή της κυβέρνησης στο τρομοκρατικό πρόγραμμα των ΗΠΑ για απαγωγή, μεταφορά και βασανισμό «υπόπτων για τρομοκρατία»...

Καθόλου πειστική δεν ήταν η «κατηγορητική» απάντηση της κυβέρνησης όσον αφορά στη συμμετοχή της χώρας στο «αντιτρομοκρατικό» πρόγραμμα της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της CIA για την απαγωγή, μεταφορά και βασανισμό «υπόπτων» για «τρομοκρατία».

Η διαβεβαίωση που έδωσε χτες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ε. Αντώναρος, ότι «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα όσον αφορά την Ελλάδα», γεννά περισσότερα ερωτήματα. Πολύ περισσότερο που δεν απάντησε στο αν έχει γίνει, από ποιους και πότε η σχετική έρευνα. Η εντύπωση που βάσιμα δημιουργήθηκε ήταν πως η κυβέρνηση θέλησε «να κλείσει το θέμα» όπως όπως, προκειμένου να αποφύγει να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις και να μην «εμπλακεί» στο σάλο που έχει ξεσπάσει συνολικότερα στην ΕΕ. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση ποντάρει στο ότι δεν υπάρχουν χειροπιαστές αποδείξεις - αν και έχουν γίνει σχετικές καταγγελίες - για απαγωγές από τη CIA υπόπτων για τρομοκρατία από τη χώρα μας ή για χρησιμοποίηση των αεροδρομίων (πολιτικών και στρατιωτικών).

Πάντως, πολλές κυβερνήσεις κρατών-μελών της ΕΕ έχουν υποχρεωθεί να παραδεχτούν ότι τα αεροσκάφη της CIA, που μεταφέρουν «υπόπτους για τρομοκρατία» σε διάφορες χώρες - όπου έχουν μυστικές φυλακές-τόπους βασανιστηρίων -, έχουν χρησιμοποιήσει τα αεροδρόμιά τους. Μάλιστα, έστω για το θεαθήναι, έχουν ζητήσει εξηγήσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία βέβαια δεν έχει κάνει καν τον κόπο να απαντήσει.

Ο στόλος των αεροπλάνων της CIA έχει διασχίσει την ευρωπαϊκή ήπειρο εκατοντάδες φορές στη διάρκεια των τελευταίων ετών, ιδιαίτερα μετά το 2001, χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκά αεροδρόμια και στρατιωτικές βάσεις, προκειμένου να μεταφέρει υπόπτους για τρομοκρατία, και παραβιάζοντας τις διεθνείς συνθήκες. Οι κυβερνήσεις της Ισπανίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Δανίας, κ.ά. έχουν δηλώσει πως είτε διέταξαν επίσημες έρευνες είτε ζήτησαν εξηγήσεις σχετικά με τις πτήσεις της CIA. Μάλιστα, ο Δανός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τις ΗΠΑ να αποφεύγουν το δανικό εναέριο χώρο όταν μεταφέρουν υπόπτους που κρατούνται υπό καθεστώς μυστικότητας ή όταν πραγματοποιούν πτήσεις «για σκοπούς που δε συνάδουν με τις διεθνείς συνθήκες». Το αίτημα του υπουργού εκφράστηκε, αφού Δανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι ένα αεροσκάφος της CIA πραγματοποίησε στάση για άγνωστους λόγους στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης για 23 ώρες.

Κοινές επιχειρήσεις

Πάντως, χτες, η «Ουάσιγκτον Ποστ» αποκάλυψε ότι η CIA έχει δημιουργήσει κοινές εγκαταστάσεις σε πάνω από 20 χώρες, όπου αμερικανικές και ξένες μυστικές υπηρεσίες συνεργάζονται «κυνηγώντας ύποπτους τρομοκράτες». Επικαλούμενη πηγές αμερικανικών και ξένων μυστικών υπηρεσιών, η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι η CIA λειτουργεί τις εγκαταστάσεις αυτές - που ονομάζονται Κέντρα Πληροφοριών για την Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας (CTIC) - σε χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής. Οι Αμερικανοί και οι άλλοι ξένοι πράκτορες που «εργάζονται» σε αυτά τα κέντρα λαμβάνουν καθημερινά αποφάσεις για το πότε και πώς θα συλλάβουν υπόπτους, θα κάνουν ανακρίσεις και συλλήψεις με στόχο την εξάρθρωση δικτύων της «Αλ Κάιντα».

Τα CTIC λειτουργούν χωριστά από τις μυστικές φυλακές της CIA, γνωστές και ως «μαύρες τοποθεσίες», που διατηρεί η αμερικανική μυστική υπηρεσία σε 8 χώρες, γράφει η «Ουάσιγκτον Ποστ».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα CTIC εντάσσονται στο «πλαίσιο μιας βασικής, συνεχιζόμενης αλλαγής στην αποστολή της CIA, που άρχισε μετά τις επιθέσεις του 2001», υπό την αιγίδα του πρώην διευθυντή της υπηρεσίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ