Σάββατο 19 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Κατέβαινε στο δρόμο

Ανησυχούν και σκυλιάζουν

Του Τάσου Αναστασίου από τα ΝΕΑ
Του Τάσου Αναστασίου από τα ΝΕΑ
Ολα για τη δική σου ενημέρωση γίνονται. Πάρτε γραμμή από τα εξάστηλα και βγάλτε συμπέρασμα. Πιο ωραίο αυτό που εκτιμά ότι η λιτότητα θα διαρκέσει μέχρι τις εκλογές. Δηλαδή, με δεδομένους ή με μικρή παραλλαγή στους συσχετισμούς, μετά τις εκλογές θα πάψει; «Το πιάσαμε το υπονοούμενο» που θα 'λεγε κι ο Μητσιχώστας, αλλά πειράζει που δεν προσβλέπουμε όλοι στο ΠΑΣΟΚ;

Κάτω από άλλες συνθήκες θα βλέπαμε το πρώτο θέμα του χτεσινού «Ριζοσπάστη» να είναι μεγάλο θέμα και σε μια σειρά ακόμα εφημερίδες. Τουλάχιστον αυτές που δηλώνουν ενδιαφέρον στα περί την «Αριστερά». Δε συνέβη αυτό χτες. Και είναι θέμα συσχετισμών. Δεν είναι η σπουδαιότητα του θέματος που καθορίζει την παρουσίασή του, είναι ο συσχετισμός δυνάμεων κεφαλαίου - εργασίας. Και το κεφάλαιο έχει το πάνω χέρι σ' αυτή τη φάση. Αυτό για να πετάμε, μ' ένα ακόμα παράδειγμα, στην άκρη γρήγορα διάφορες αυταπάτες περί της «αντικειμενικής δημοσιογραφίας». Φαντάζεστε τι θα γινόταν αν εκπρόσωποι 77 κομμουνιστικών κομμάτων από 65 χώρες έβγαιναν και δήλωναν πως αποκηρύσσουν τον κομμουνισμό; Του... ΚΕΑ θα γινόταν. Αλλά αυτοί επιμένουν να συζητούν για την κομμουνιστική εναλλακτική λύση - προοπτική. Ετσι θα τους χειροκροτούν οι εργάτες, αλλά πρωτοσέλιδο στον «Τύπο» δεν πρόκειται να γίνουν. Ευτυχώς.

Ειδικά, τέτοιες μέρες που ο «Τύπος» δίνει εξετάσεις: Την ώρα που η Σταδίου χρειάζεται πάνω από 10.000 κόσμο σε αραιή διάταξη για να δείξει γεμάτη κι ο κόσμος κατακλύζει πυκνά -ειδικά τα μπλοκ του ΚΚΕ ήταν παστωμένα σαν τις σαρδέλες - όχι μόνο τη Σταδίου, αλλά και την Πατησίων ως πίσω στη Χαλκοκονδύλη, τότε η Αστυνομία μετρά 7.000. Και «ω, του θαύματος» όλοι οι καλοί ρεπόρτερ σπεύδουν να αναπαράγουν το νούμερο.

Δε θα γράψουμε ότι το κάνουν επειδή χρόνια τώρα η πρεσβεία αξιώνει να πεθάνει αυτή η πορεία. Και δε γράφουμε κάτι τέτοιο, επειδή γνωρίζουμε ότι χολεριασμένοι δεν είναι μόνο υπάλληλοι της πρεσβείας. Υπάρχουν κι αυτοί που διαγκωνίζονται να γίνουν.

Για να απαξιώσεις - προβοκάρεις με κάθε τρόπο μια συγκλονιστική πορεία κοντά 30.000 διαδηλωτών, μόνο και μόνο γιατί όλοι αυτοί επιμένουν να φωνάζουν «Αμερικάνοι φονιάδες των λαών» κι ακόμα χειρότερα ότι «Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός», δε χρειάζεται τέχνη, ούτε καν παραγγελιά. Αρκεί να έχεις ήδη περάσει απέναντι. Και οι «Σωμερίτηδες» που έσπευσαν να γράψουν χτες ότι «από χρόνια έχει πεθάνει το Πολυτεχνείο» είναι προ πολλού απέναντι. Οπου κι αν γράφουν...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ