Σάββατο 19 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Στο επίκεντρο τα δημοσιονομικά

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της ανταποκρίτριάς μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).-

Σε πόλεμο οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων μεταξύ των «25» εξελίσσεται η συζήτηση για τις δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ, για την περίοδο 2007-2013, που θα συζητηθούν και στο προσεχές Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων, στις 21 Νοέμβρη στις Βρυξέλλες. Οι υπουργοί Εξωτερικών των «25» εκτός από τα δημοσιονομικά αναμένεται να προετοιμάσουν τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη.

Στα θέματα που θα συζητήσουν είναι, ακόμα, η Μέση Ανατολή, εστιάζοντας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, οι εξελίξεις σε Ιράκ και Ιράν, οι σχέσεις ΕΕ με τις αφρικανικές χώρες, ενώ κατά τη διάρκεια του γεύματος η Σουηδία θα ζητήσει να επανέλθει για συζήτηση το θέμα των Κανονισμών για την Κύπρο, που αφορούν απευθείας οικονομικές ενισχύσεις και απευθείας εμπόριο με το κατεχόμενο βόρειο τμήμα του νησιού.

Σύμφωνα με τη Σουηδία, από το πάγωμα των δύο κανονισμών, χάνονται χρήματα και γι' αυτό θα θέσουν ως στόχο την εξεύρεση λύσης το Δεκέμβρη, χωρίς ωστόσο να αναμένονται ιδιαίτερες εξελίξεις επί του θέματος.

Οσον αφορά τις δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, η μη εξεύρεση λύσης χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς η κυβέρνηση φοβάται την απώλεια των επιδοτήσεων. Η Βρετανική Προεδρία θα προσπαθήσει να παρουσιάσει σε γενικές γραμμές τις θέσεις της για τον προϋπολογισμό, προκειμένου να βολιδοσκοπήσει τις αντιδράσεις των υπουργών Εξωτερικών και να συντάξει την ολοκληρωμένη της πρόταση για τη χειμερινή Σύνοδο, στο έκτακτο υπουργικό κονκλάβιο της 7ης Δεκέμβρη.

Στα συμπεράσματα του Δεκέμβρη, πλην των δημοσιονομικών προοπτικών, θα συμπεριληφθούν παράγραφοι για τη Στρατηγική της Λισαβόνας, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τη μετανάστευση και τις εξωτερικές σχέσεις της Ενωσης. Η Βρετανική Προεδρία θέλει να αποφύγει την ύπαρξη μακροσκελών συμπερασμάτων για τη διεύρυνση, εκτός από την αναφορά στη γνωμοδότηση της Επιτροπής για την παραχώρηση ή όχι του status υποψηφίου στην ΠΓΔΜ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ