Πέμπτη 2 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Τα πάντα για την ανταγωνιστικότητα

Με σημαία του την ενίσχυση του «ανταγωνισμού» και προσφέροντας πλήρη συναίνεση στην κυβέρνηση για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να πείσει ότι το κόμμα του θα έκανε τις «μεγάλες τομές» υπέρ των «λαϊκών συμφερόντων»!

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χτες με την ομιλία του από τις Σέρρες, την ίδια στιγμή που έκλεινε σε όλες τις πτώσεις τη λέξη «ανταγωνιστικότητα» - εκφράζοντας ακριβώς τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου για «αλλαγές» στις εργασιακές σχέσεις, που θα του εξασφαλίσουν νέα κέρδη - αναρωτιόταν ποιος θα πληρώσει «για τις αλλαγές αυτές»... «Πρέπει να γίνει ανταγωνιστική η αγροτική μας οικονομία. Πρέπει να γίνει ανταγωνιστικός ο ΟΤΕ. Πρέπει να γίνει ανταγωνιστική η ελληνική επιχείρηση. Αλλά πρέπει να γίνουν αυτές οι αλλαγές μαζί με τον ελληνικό λαό», είπε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο στήριξε πλήρως τις αντεργατικές και αντιλαϊκές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, αλλά κάλεσε και τον ελληνικό λαό να συμμετέχει στην υλοποίησή τους, επιχειρώντας να ταυτίσει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης μ' αυτά των κεφαλαιούχων, φιλοδοξώντας να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε συνένοχους στην προώθησης μια σκληρής νεοφιλελεύθερης και αντιλαϊκής πολιτικής.

Ο Γ. Παπανδρέου, λοιπόν, τόνισε ότι πρέπει να γίνει ανταγωνιστικός ο ΟΤΕ, να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, αλλά με υποκρισία ο ίδιος κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί «να εκποιήσει όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος της δημόσιας περιουσίας»... Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ΝΔ δεν ήθελε να μεταρρυθμίσει τον ΟΤΕ», αλλά να καλύψει «μαύρες τρύπες», αφού τα «έσοδα έχουν καταρρεύσει».

Ασκώντας επί της ουσίας κριτική στην πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου επιτέθηκε στην κυβέρνηση γιατί θέλει «να φέρει κάποιον ιδιώτη για να αναλάβει τον ΟΤΕ, να πουλήσει και άλλες μετοχές, να πάρει το κράτος λεφτά, να πουλήσει και άλλες επιχειρήσεις, να πάρει το κράτος λεφτά». Στο ίδιο μήκος κύματος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την «εθελούσια έξοδο», που εφάρμοσαν κατά κόρον οι κυβερνήσεις Σημίτη, δηλώνοντας ότι γίνονται «με σκανδαλώδεις όρους, με όρους όπου αυτή η εθελούσια έξοδος δίνει αδιακρίτως παροχές σε όλους, που προκαλούν».

Ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «απαράδεκτη» «αντιλαϊκή» και «συντεχνιακή» τη σύμβαση του ΟΤΕ και υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «ενάντια σε τέτοιες λογικές, χωρίς πρόγραμμα και σχεδιασμό». Στόχος του κόμματός του, όπως τον περιέγραψε, ήταν να ενωθεί το «συνδικαλιστικό κίνημα» για να έχουμε, όπως είπε, «ισχυρή φωνή μεταρρύθμισης». Οι «σοσιαλιστικές» μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ, όπως είναι γνωστό, γίνονται πάντα κάτω από τη... σκέπη της δήθεν «κοινωνικής συνοχής» και «αλληλεγγύης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ