«Αυτό που κρύβουν τα άλλα κόμματα μιλώντας για αποκέντρωση, εξυπηρέτηση του πολίτη και άλλα, είναι η αντιλαϊκή πολιτική τους», επισήμανε ο Π. Σοφός (πρώτος από δεξιά) |
Η εκδήλωση άνοιξε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του Χαρίλαου Φλωράκη. «Η στάση ζωής του είναι η καλύτερη παρακαταθήκη για εμάς τους νεότερους, ώστε η πάλη για το σοσιαλισμό να βρει ανταπόκριση», τόνισε ο Πέτρος Αλέπης, γραμματέας της ΒΑ Αχτίδας της ΚΟΑ του ΚΚΕ. Συνεχίζοντας, ο Π. Αλέπης τόνισε: «Είναι επιτακτική ανάγκη να συζητηθούν από τώρα τα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εφόσον μια σειρά από αντιλαϊκά μέτρα εφαρμόζονται σήμερα από τους δήμους». Και συμπλήρωσε: «Το ζήτημα δεν είναι να υπάρχει καλός ή κακός διαχειριστής, δήμαρχος ή δημοτικός σύμβουλος, αλλά αγωνιστής που θα αγωνίζεται μαζί με το λαό».
Ακριβώς σε αυτό το πνεύμα ο Π. Σοφός τόνισε: «Κεντρική μας επιδίωξη είναι όσοι θίγονται από την αντιλαϊκή πολιτική, τις αναδιαρθρώσεις, τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης - που τα δέχεται το ΠΑΣΟΚ - και την πολιτική των δημοτικών αρχών που πρόσκεινται σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, να δώσουν δύναμη και νίκη στα ψηφοδέλτια συνεργασίας που θα στηρίξει το ΚΚΕ». Και συνέχισε: «Θα βαδίσουμε στις εκλογές με όρους κινήματος, θα βάλουμε από τώρα στο λαό την ανάγκη οργανωμένης δράσης ενάντια στους φόρους, στην ανταποδοτικότητα, στις ιδιωτικοποιήσεις και στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις».
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά, έθεσαν σε συζήτηση οι παραβρισκόμενοι στην εκδήλωση |
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει πλήρως ενσωματωθεί στους μηχανισμούς του κράτους και ανεξάρτητα από τα πρόσωπα υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Βασικά χαρακτηριστικά της ΤΑ είναι η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, καθώς και η ανάληψη αρμοδιοτήτων για τις οποίες είναι αποκλειστικά υπεύθυνο το κράτος.
«Δεν ισχύει καθόλου το επιχείρημα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Π. Σοφός, «ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι λαϊκός θεσμός. Είναι κρατικός θεσμός». Και πρόσθεσε: «Ο θεσμός της ΤΑ δεν είναι τελικά ούτε τοπικός, ούτε φιλολαϊκός, όπως τον παρουσιάζουν άλλες δυνάμεις. Αυτό που κρύβουν τα άλλα κόμματα μιλώντας για τοπικές κοινωνίες, αποκέντρωση, εξυπηρέτηση του πολίτη και άλλα, είναι η αντιλαϊκή πολιτική τους. Η αποκέντρωση για την οποία μιλούν είναι αποκέντρωση ορισμένων υπηρεσιών της κεντρικής εξουσίας για να επιβαρύνεται οικονομικά ο λαός και να χειραγωγούνται τα λαϊκά στρώματα».
Δεν είναι τυχαίο ότι μια σειρά από πρόσθετες αρμοδιότητες που μεταφέρει το κράτος στην ΤΑ (π.χ., σχολεία, παιδικοί σταθμοί, φύλακες σχολείων, αθλητικές εγκαταστάσεις, ΚΕΠ) υποχρηματοδοτούνται ή και δε χρηματοδοτούνται από το κράτος. Η ΤΑ χρησιμοποιείται παράλληλα - όπως τόνισε ο ομιλητής - ως Δούρειος Ιππος και για την υλοποίηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στις εργασιακές σχέσεις. Οι δήμοι δημιουργούν δημοτική αστυνομία ενισχύοντας τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους. Εκποιούν ή δεν υπερασπίζονται τους ελεύθερους χώρους.
Απέναντι σε όλα αυτά τα ζητήματα, ο Π. Σοφός ανέδειξε την ανάγκη της δράσης για τη διεκδίκηση λύσης, ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για τη συγκρότηση ενός πόλου αγωνιστικής συσπείρωσης, ο οποίος θα συμβάλει στην αλλαγή των συσχετισμών στην ΤΑ.
Μέσα από τη συζήτηση που ακολούθησε οι κομμουνιστές του Χολαργού αλλά και εργαζόμενοι της πόλης έδειξαν αυξημένο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα για τα τοπικά προβλήματα του δήμου.
Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις τέλειωσε η ομιλία, οι κάτοικοι θέλησαν να μάθουν τις θέσεις του ΚΚΕ για τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας. Αλλωστε, δίπλα ακριβώς από μια παιδική χαρά και από ένα σχολείο βρίσκεται εγκαταστημένη μια τέτοια κεραία, που παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων δεν έχουν απομακρυνθεί. Απαντώντας σε αυτό ο Π. Σοφός επισήμανε: «Αλίμονο αν πέσει στα χέρια των πολυεθνικών η τεχνολογία. Τους συμφέρει να είναι μέσα στα σπίτια οι κεραίες γιατί κοστίζουν λιγότερο. Χρειάζεται δράση και πάλη για να σταματήσει η ανεξέλεγκτη δράση των εταιριών».
Ενας άλλος κάτοικος έβαλε το ζήτημα ότι ακριβώς δίπλα από τον παιδικό σταθμό στην οδό 17ης Νοεμβρίου κάνουν στάση τρία λεωφορεία, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τα μικρά παιδιά, και όταν έθεσε το θέμα στο δήμαρχο, αυτός ...έφτιαξε μια επιτροπή, αδιαφορώντας επί της ουσίας για τη λύση του προβλήματος. Το παραπάνω παράδειγμα, σημείωσε ο Π. Σοφός, «είναι χαρακτηριστικό του τρόπου που αντιμετωπίζονται τα προβλήματα του απλού λαού».