Πέμπτη 2 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΣΙΜΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
Επείγουσα «διευθέτηση» από την κυβέρνηση
  • Μέσα στον Ιούνη η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου
  • Στη «σύγκλιση με τον ιδιωτικό τομέα» αποσκοπεί η ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ

Στη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα επικεντρώνει τις προσπάθειές της η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, ικανοποιώντας σε σημαντικό βαθμό τις σχετικές αξιώσεις των πολυεθνικών, της ΕΕ και του ΣΕΒ.

Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι η παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων αποτελεί τη βασικότερη «διαρθρωτική αλλαγή», η οποία μπορεί, επειδή θα κάνει πιο φτηνή την εργατική δύναμη, να προσελκύσει τάχα «ξένες επενδύσεις».

Για το σκοπό αυτό, η κυβέρνηση επείγεται να παρουσιάσει άμεσα αποτελέσματα στον τομέα αυτό. Αυτός είναι ο λόγος, που, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει μέσα στον Ιούνη το νομοσχέδιο για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, με το οποίο θα τροποποιείται ο γνωστός ως «νόμος Γιαννίτση» επί το ελαστικότερο. Με το νομοσχέδιο θα δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να χρησιμοποιούν κατά βούληση τους εργαζόμενους και να τους πληρώνουν ένα μικρό μέρος της εργασίας τους. Περισσότερες λεπτομέρειες για τις διατάξεις του νομοσχεδίου δεν έχουν γίνει γνωστές, ωστόσο οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα γίνει σε εξάμηνη (και όχι ετήσια) βάση, θέλοντας η κυβέρνηση να δείξει ότι κάνει μια «ήπια και όχι άγρια προσαρμογή» και να αποφύγει τις αντιδράσεις. Τις επόμενες μέρες πρόκειται να γίνει άλλη μία συνάντηση του υπουργείου Εργασίας με κοινωνικούς φορείς (ΣΕΒ, ΓΣΕΕ κ.ά.), ώστε αμέσως μετά ο «διάλογος» να καταλήξει... «Μπορεί να καταλήξουν οι φορείς και αύριο, μπορεί να καταλήξουν και μεθαύριο. Σίγουρο όμως είναι ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί επ' αόριστο να περιμένει», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του υφυπουργού Απασχόλησης Γερ. Γιακουμάτου χτες στον «Φλας».

Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρά στη διευθέτηση των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ με βάση το δόγμα Αλογοσκούφη, της «σύγκλισης δηλαδή με τον ιδιωτικό τομέα», δηλαδή της σύγκλισης προς τα κάτω. Οι ανατροπές στον ΟΤΕ και τα «Ελληνικά Πετρέλαια» δείχνουν πεντακάθαρα το χαρακτήρα και το περιεχόμενο του νέου εργασιακού καθεστώτος στις επιχειρήσεις του δημοσίου και δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες. Η κυβέρνηση θέλει η μονιμότητα να καταργηθεί τουλάχιστον για όσους προσλαμβάνονται στο εξής, να αυξηθεί το ωράριο εργασίας και η απλήρωτη εργασία, να καταργηθούν οι κλαδικές συμβάσεις και παράλληλα να μειωθούν οι αποδοχές και οι μισθοί. Ο Γ. Αλογοσκούφης δεν παρέλειψε και χτες να αναφέρει το παράδειγμα της συμφωνίας - αίσχος του ΟΤΕ «ως πρώτο βήμα για τη σύγκλιση των όρων απασχόλησης σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα».

Ο ίδιος σε συνέντευξή του στην «Εξπρές» αναφέρει ότι οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση «θα ενταχθούν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο σύγκλισης των όρων απασχόλησης και πρώτα απ' όλα θα αφορούν τις ΔΕΚΟ που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, ανήκουν σε ανταγωνιστικούς κλάδους ή δε χρειάζεται πλέον να τελούν υπό πολιτική προστασία».

Ο υπουργός Οικονομίας τονίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρούν με την κατά το δυνατό συναίνεση, αλλά προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να «καταδικαστεί σε απραξία», εάν ο διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς δεν καταλήγει σε αποτέλεσμα. Επίσης προαναγγέλλει νέο ενιαίο μισθολόγιο για το σύνολο του δημόσιου τομέα, με στόχο να σταματήσει το φαινόμενο των «εργαζομένων πολλών ταχυτήτων».

Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι μέσα στο μήνα θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση και το νομοσχέδιο για την «απελευθέρωση του ωραρίου» των εμπορικών καταστημάτων, παρά τη σχεδόν καθολική αντίδραση που συναντά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ