Πέμπτη 2 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διάδοση του τζόγου και ξεπούλημα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το στοίχημα της διάδοσης του τζόγου και του ξεπουλήματός του στους ιδιώτες παίζει δυνατά η κυβέρνηση, αποσκοπώντας σε ποικίλα οφέλη.

Η κυβέρνηση προωθεί τη σταδιακή ένταξη των ελληνικών αγώνων ποδοσφαίρου στο «Πάμε Στοίχημα», παρά την ύπαρξη «ασυμβίβαστου» που κατήγγειλε προεκλογικά, προκειμένου να καταστήσει πιο ελκυστικό τον ΟΠΑΠ για τους «επενδυτές», στους οποίους θέλει να τον ξεπουλήσει σε δεύτερο στάδιο. Προς το παρόν προσφέρει στα μέσα του μήνα ένα ακόμα πακέτο (περίπου 17%) στους ιδιώτες μέσω της Σοφοκλέους.

Οι προθέσεις της κυβέρνησης φάνηκαν καθαρά από τις χτεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος δεν απέκλεισε κατηγορηματικά τον ερχόμενο Σεπτέμβρη το «Πάμε Στοίχημα» να ξεκινήσει από την «Ιντραλότ» του Σ. Κόκκαλη, παρόλο που ο τελευταίος είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος ΠΑΕ (Ολυμπιακός), ενώ άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο και ξεπουλήματος του ΟΠΑΠ σε ιδιώτες αργότερα.

Ο Θ. Ρουσόπουλος περιορίστηκε να επισημάνει ότι «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο της μελέτης», διευκρινίζοντας ότι η μελέτη αυτή αφορά «τη σταδιακή εισαγωγή των αγώνων των ελληνικών πρωταθλημάτων στο "Πάμε Στοίχημα"» και, δεύτερον, σε συνδυασμό με το πρώτο, «την ανάληψη από τον ΟΠΑΠ της διενέργειας του διαγωνισμού "Πάμε Στοίχημα"».

Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων εάν η κυβέρνηση μελετά την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και άρα και τη μεταφορά του «Πάμε Στοίχημα» σε χέρια ιδιωτών, ο εκπρόσωπος απέφευγε να απαντήσει, παραπέμποντας στην παραπάνω δήλωση. Αφησε απλά να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα φροντίσει να μην υπάρχει «ασυμβίβαστο» μεταξύ των νέων ιδιοκτητών του ΟΠΑΠ και των ιδιοκτητών ΠΑΕ. «Θεωρώ αυτονόητο ότι εφόσον προχωρήσει αυτή η διαδικασία, δε θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να δημιουργεί νέο ασυμβίβαστο», είπε όταν ρωτήθηκε τι θα γίνει στην περίπτωση που ο ΟΠΑΠ πουληθεί σε ιδιώτες, οι οποίοι έχουν ταυτόχρονα σχέση με το ποδόσφαιρο.

Είναι φανερό, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια και να αποφύγει την κατακραυγή για τη διάδοση του τζόγου και την εκχώρηση ενός «φιλέτου» της δημόσιας περιουσίας στους ιδιώτες. Τα περί τήρησης του ασυμβίβαστου είναι τόσο σοβαρά όσο και στην περίπτωση του «βασικού μετόχου», που έχει προ πολλού ενταφιαστεί με όλες τις τιμές. Μάλιστα, χτες, ο Θ. Ρουσόπουλος έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση του νόμου για το «βασικό μέτοχο» απλά και μόνο επειδή ήταν «συνταγματική επιταγή»...

Ο Τομέας Αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ βγήκε να κατηγορήσει με ανακοίνωσή του την κυβέρνηση γιατί ...ακολουθεί την ίδια πολιτική με τις κυβερνήσεις Σημίτη στη μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του ο Τομέας Αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ανακολουθία έργων και λόγων, αφού, όπως αναφέρει, «η κυβέρνηση και ο ίδιος μέχρι πρότινος και επί πολλά χρόνια θεωρούσαν καταστροφή για τον ελληνικό αθλητισμό την ένταξη των ελληνικών ομάδων στο "Στοίχημα"». Μάλιστα, στο ίδιο κείμενο αναρωτιέται τι άλλαξε.

Βέβαια, τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δε θεωρούν επαρκή λόγο «αλλαγής» την «πρόθεση πώλησης του 17% του ΟΠΑΠ και την προσπάθεια ανόδου της τιμής της μετοχής», αφού εξάλλου τη μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ την ξεκίνησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Απλά υπενθυμίζουν ότι «ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε το 1999 τη σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής για το θέμα αυτό», όταν δηλαδή το ΠΑΣΟΚ ...παζάρευε την ένταξη των ελληνικών ομάδων στο «Στοίχημα», όπως κάνει σήμερα και η ΝΔ, με το ΠΑΣΟΚ να παίρνει το δικό της ρόλο και να διαμαρτύρεται...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ