Τρίτη 31 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Κρίσιμο το αυριανό δημοψήφισμα

Να μην επηρεαστούν από το γαλλικό δημοψήφισμα, έσπευσε να καλέσει τους πολίτες της χώρας του ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και την επικράτηση του ΟΧΙ στη Γαλλία με ποσοστό 55%. Το αυριανό δημοψήφισμα στην Ολλανδία, παρά το γεγονός ότι δεν έχει αποφασιστικό χαρακτήρα, δε θα είναι δυνατόν να παραβλεφτεί από την κυβέρνηση και τα κόμματα, αν φανεί αντάξιο σε συμμετοχή και ποσοστά με αυτό της Γαλλίας.

Σε δηλώσεις του, ο Γ. Π. Μπαλκενέντε, υποστήριξε: «Κάθε χώρα είναι υπεύθυνη για τον εαυτό της. Το χθεσινό αποτέλεσμα στη Γαλλία αποτελεί έναν επιπλέον λόγο να αποφασίσουμε ΝΑΙ, για την Τετάρτη», καλώντας τους Ολλανδούς σε θετική ψήφο, «για το καλό της Ευρώπης»...

Παρά τις προσπάθειες παραίνεσης ή εκφοβισμού, για το μέλλον της ΕΕ, οι δημοσκοπήσεις δίνουν, και στην Ολλανδία, προβάδισμα στο ΟΧΙ, με 54%, γεγονός που παγιώνει την πεποίθηση για ακόμα ένα χτύπημα στην «Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη»...

«Ωρα για σκέψη», χαρακτήρισε το χρόνο μετά το γαλλικό ΟΧΙ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, υποστηρίζοντας ότι στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, που θα έχει ολοκληρωθεί και το ολλανδικό δημοψήφισμα, θα πρέπει να λάβει χώρα συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών - κρατών. Ο Τζακ Στρο υποστήριξε και αυτός με τη σειρά του ότι αν και οι Ολλανδοί πουν ΟΧΙ, τότε η ΕΕ θα πρέπει να λάβει το γεγονός πολύ σοβαρά υπόψη, καθώς η συνθήκη θα έχει απορριφθεί από τα δύο εκ των έξι ιδρυτικών της μελών.

Σημειώνουμε ότι η Βρετανία είναι από τις χώρες, που έχει προαναγγείλει δημοψήφισμα, για την επικύρωση της συνθήκης, του οποίου το αποτέλεσμα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.

Τέλος, ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Πορτογαλία θα προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ανεξάρτητα με το γαλλικό αποτέλεσμα.

Τα αποτελέσματα και του ολλανδικού δημοψηφίσματος, εάν αποδειχθούν αρνητικά, θα απασχολήσουν, σύμφωνα και με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, τη Σύνοδο Κορυφής, στις 16 και 17 Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ