Τρίτη 31 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Περιφρόνηση στην ετυμηγορία του γαλλικού λαού

Στην επιχείρηση της «ιεράς ευρω-συμμαχίας» των Βρυξελλών και των κυβερνήσεων της ΕΕ να καταπνίξει το «όχι» του γαλλικού λαού και να προχωρήσει απερίσπαστη στην αντιλαϊκή έφοδο, προσχώρησε από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση Καραμανλή.

Σε «ανοιχτή γραμμή» με τις Βρυξέλλες ο Κ. Καραμανλής έσπευσε από τις πρώτες κιόλας ώρες μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος στη Γαλλία, να ξεκαθαρίσει ότι περίπου τον αφήνει παγερά αδιάφορο το βροντερό «όχι» και η διαδικασία επικύρωσης του εκτρωματικού «ευρωσυντάγματος» πρέπει να προχωρήσει περίπου σαν να μην έγινε τίποτα στη Γαλλία!

Δείχνοντας βαθύτατη περιφρόνηση στην ετυμηγορία του γαλλικού λαού, ο Ελληνας πρωθυπουργός στη δήλωσή του επισήμανε ότι «οι διαδικασίες που προβλέπονται για την επικύρωση (σ.σ. του "ευρωσυντάγματος") στα υπόλοιπα κράτη - μέλη δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί». «Πρέπει», συμπλήρωσε, «να προχωρήσουν κανονικά, χωρίς αναβολές, όπως προβλέπεται». Επιδίωξη της κυβέρνησης, ανέφερε, παραμένει η προώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης και γι' αυτό «η προσπάθεια δε σταματά εδώ». Κατά τ' άλλα χαρακτήρισε σεβαστή την ετυμηγορία του γαλλικού λαού και το αποτέλεσμα «εξέλιξη που μας προβληματίζει όλους».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπεραμύνθηκε της επιλογής της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επικύρωση του «ευρωσυντάγματος» από τη Βουλή, επειδή εκεί «εκπροσωπούνται όλες οι σημαντικές ιδεολογικές τάσεις των πολιτικών ρευμάτων στη χώρα», αδυνατώντας ωστόσο να απαντήσει στο ερώτημα ότι στη Γαλλία καταδείχτηκε πως η συμφωνία των ηγεσιών των κομμάτων του «ευρωπαϊκού τόξου» δε συνεπάγεται - αντίθετα - και συμφωνία του λαού.

Την εκτίμηση ότι η Τουρκία «θα μπει στην Ευρωπαϊκή Ενωση νωρίτερα απ' ό,τι μας έχει περάσει από το νου» εξέφρασε (στον «9,84») η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ