Τρίτη 31 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Σα να ήταν κυβέρνηση...

Η στήριξη και η απόλυτη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ, στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, με αιχμή - αυτές τις μέρες - την επαίσχυντη συμφωνία στον ΟΤΕ, «φωνάζει» από μακριά. Ακόμα και ο φιλικός Τύπος του ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να το αναγνωρίσει, κάνοντας λόγο βέβαια για «αντιφατική στάση» και «αμηχανία». Επί της ουσίας, καμία αντιφατική στάση, καμία αμηχανία δε διακατέχει την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Απλά, για να μη χρεωθεί το ΠΑΣΟΚ το κόστος αυτής της διευκόλυνσης που παρέχει στην κυβέρνηση, εκ των υστέρων, και αφού διαπίστωναν ότι σημαντική μερίδα από εργαζόμενους, οπαδοί, ψηφοφόροι τους, ακόμα και μέλη τους, έμειναν εμβρόντητοι από τη στάση της ηγεσίας του κόμματος, αυτή έσπευσε να θολώσει τα νερά...

Αλλωστε, αυτή δεν είναι καινούρια, αλλά είναι η πάγια τακτική του ΠΑΣΟΚ. Η «δουλιά» να γίνει, αρκεί να μη χρεωθεί το κόμμα τις συνέπειες! Η διγλωσσία, η διπροσωπία, το «άλλα λέμε κι άλλα κάνουμε» έχουν γίνει επιστήμη από την ηγεσία του και τα στελέχη του. Ειδικότερα για την πορεία του ΟΤΕ και τις εξελίξεις σε αυτόν, ο κόσμος έχει «αρκετά ράμματα για τη γούνα τους...». Δεν αξίζει εδώ να υπενθυμίσουμε το περίφημο σύνθημα, στις αρχές της δεκαετίας του '90, «ούτε μία μετοχή στους ιδιώτες», το οποίο επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ κατάντησε κουρέλι και φτάσαμε στην ιδιωτικοποίησή του κατά 65%. Ούτε χρειάζεται να ξανα-σημειώσουμε ότι πριν λίγες βδομάδες, σε ερωτηματολόγιο του ΠΑΣΟΚ, ρωτούσαν τα μέλη τους για τη μονιμότητα στο Δημόσιο.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η σημερινή γραμμή ΠΑΣΟΚ, που συνοψίζεται στο εξής: «Ναι» στις αναδιαρθρώσεις, «ναι» στα μέτρα, αλλά με κοινωνική συναίνεση και αλληλεγγύη..! Δηλαδή, ενώ στηρίζουμε με τα μπούνια την κυβέρνηση, ενώ δίνουμε διαπιστευτήρια στον ΣΕΒ και στην ΕΕ, την ίδια στιγμή κλείνουμε και το μάτι στο πόπολο ...με «θελκτικές» λέξεις. Οτι, δηλαδή, αυτά που γίνονται, χρειάζονται μεν, αλλά - εμείς το ΠΑΣΟΚ - θα τα κάναμε ανώδυνα ...με αλληλεγγύη και συναίνεση! Μόνο που αυτή η αλληλεγγύη που επικαλούνται καμιά σχέση δεν έχει με την αλληλεγγύη μεταξύ εργατών. Ο στόχος τους είναι η «αλληλεγγύη» που πρέπει να δείξουν οι εργαζόμενοι στις επιδιώξεις του κεφαλαίου! Το ίδιο και η συναίνεση που προβάλλουν. Είναι επί της ουσίας, η επιδίωξη, να μαντρωθούν οι εργαζόμενοι στους στόχους και τις επιλογές της κυρίαρχης τάξης, που φορέας της είναι και το ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχει πλέον καμιά αμφιβολία ότι το ΠΑΣΟΚ, και από τη θέση της αντιπολίτευσης, βαράει τον ίδιο χαβά που είχε όταν ήταν και στην κυβέρνηση. Κάποιες «υψηλές» νότες, που πετάει, σε τίποτα δεν αλλάζει τη δικομματική «συμφωνία». Το ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται επικίνδυνο για τα λαϊκά συμφέροντα, όπως ακριβώς και η ΝΔ, και από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αναδεικνύεται περίτρανα ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όπως και η ηγεσία της ΝΔ, είναι στρατευμένες «ψυχή τε και σώματι» στην υπηρεσία της πλουτοκρατίας. Σαν τέτοιες και οι δύο πρέπει να αντιμετωπιστούν από τους εργαζόμενους, ακόμα και από τους απλούς οπαδούς και ψηφοφόρους τους.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ