Τρίτη 31 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ
Απαίτηση η έκδοση Καρίλες

ΚΑΡΑΚΑΣ - ΜΕΞΙΚΟ ΣΙΤΙ - ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.--

Με μία φωνή μυριάδες Βενεζουελανοί απαίτησαν για άλλη μία φορά την έκδοση του εγκληματία Λουίς Ποσάδα Καρίλες από τις ΗΠΑ, ώστε να δικαστεί στη Βενεζουέλα και, ουσιαστικά, απαντώντας στην αρχική απόρριψη εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών του αιτήματος έκδοσης που έχουν καταθέσει οι αρχές της Βενεζουέλας από τις 13 Μάη, με το αιτιολογικό ότι η αίτηση δεν υποστηρίζεται από «επαρκή αποδεικτικά στοιχεία».

Η Εισαγγελία της Βενεζουέλας ήδη έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες υπογραφές που στηρίζουν το αίτημα έκδοσης, ενώ κατά την επίδοσή του στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, στηριζόταν και από τη σύμφωνη γνώμη περίπου 500.000 Βενεζουελανών.

Οι αρχές της Βενεζουέλας σκοπεύουν να δικάσουν τον Ποσάδα Καρίλες για συμμετοχή στο σχεδιασμό της βομβιστικής επίθεσης κατά αεροσκάφους της αεροπορικής εταιρίας «Cubana de Aviacion», που κόστισε τη ζωή 73 ανθρώπων το 1976, ανάμεσα σε αυτούς και την εφηβική ομάδα ξιφασκίας της Κούβας, που συμμετείχε στους Παναμερικανικούς Αγώνες. Εξάλλου, ο Ποσάδα Καρίλες είχε δραπετεύσει από τις φυλακές της Βενεζουέλας ντυμένος παπάς και ενώ εκκρεμούσε η δίκη του σε δεύτερο βαθμό! Αυτά μάλλον για την κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είναι «επαρκή στοιχεία».

Ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Χοσέ Βισέντε Ρανχέλ αποκάλεσε «υποκριτές» τους Αμερικανούς αξιωματούχους που απέρριψαν το αίτημα για την έκδοση του Καρίλες. «Από τη μια, καταδικάζουν την τρομοκρατία και, από την άλλη, προστατεύουν τους τρομοκράτες», δήλωσε.

Ο Ποσάδα Καρίλες, πρώην(;) πράκτορας της CIA, κρατείται σε μια φυλακή στο Ελ Πάσο του Τέξας, όπου θα παραμείνει έως την αποπεράτωση των διαδικασιών για την ενδεχόμενη έκδοσή του που όμως, όπως δήλωσε δικηγόρος του, ίσως διαρκέσουν έως και δύο χρόνια. Πάντως η πρώτη ακρόαση σε δικαστήριο για «παράνομη είσοδο στις ΗΠΑ», είναι για τις 13 Ιούνη.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, Λουίς Ερνέστο Ντέρμπες, παρότι ο Καρίλες εισήλθε παρανόμως στις ΗΠΑ από το Μεξικό, δήλωσε ότι η «παράνομη είσοδος στο Μεξικό» είναι πταίσμα και ότι δεν πρόκειται να ζητηθεί η έκδοσή του στο Μεξικό. Στην περίπτωση που οι ΗΠΑ τον εκδώσουν στο Μεξικό, τότε η κυβέρνηση του Μεξικού αυτομάτως θα τον εκδώσει στη Βενεζουέλα.

Τέλος, την έκδοση του Ποσάδα Καρίλες, ζητούν επίσης ο ηγέτης των Σαντινίστας, Ντανιέλ Ορτέγκα, αλλά και, σύμφωνα με τη «Granma», με κοινή ανακοίνωσή τους 24 λαϊκές οργανώσεις της Βραζιλίας, που συμμετείχαν στη 13η Συνάντηση Αλληλεγγύης με την Κούβα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ