Κυριακή 21 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μπαμπούλες

Αλλο ένα χαρακτηριστικό σημείο «ταύτισης απόψεων» Ελλήνων και Αμερικανών αξιωματούχων είναι αυτό της παρουσίας αστυνομικών στα σχολεία. Ο Ελληνας υπουργός Δημόσιας Τάξης, πριν λίγες μέρες, ρωτήθηκε από δημοσιογράφο πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν έμποροι ναρκωτικών που δρουν έξω από σχολεία. Ο υπουργός απαντά: «Εάν είναι σύμφωνη η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, εμείς καθημερινά στα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα θα είμαστε παρόντες».

Ο υπουργός δεν είναι ο πρώτος που σκέφτεται να στείλει αστυνόμους στα σχολεία. Εχουν προηγηθεί δήμαρχοι, ακόμα και γονείς, που πιστεύουν πως έτσι θα «γλιτώσουν» τα παιδιά τους.

Και φυσικά έχουν προηγηθεί οι πέραν του Ατλαντικού. Ας επιστρέψουμε στον Τζουλιάνι που στις αρχές του χρόνου διαβεβαίωνε: «Θα αυξήσουμε την Υπηρεσία Σχολικής Ασφάλειας, που υπόκειται στην Αστυνομική Υπηρεσία, στα 4.000 μέλη. Θα προσθέσουμε περισσότερους από 600 πράκτορες Σχολικής Ασφάλειας στα σχολεία μας. Η Αστυνομική Υπηρεσία πιστεύει ότι οι επιπλέον πράκτορες Σχολικής Ασφάλειας θα κάνουν τη μεγάλη διαφορά στη σχολική ασφάλεια». Οπως - με χαρά - δηλώνει ο δήμαρχος της αμερικάνικης μεγαλούπολης, οι πράκτορες αυτοί θα βοηθήσουν στην οργάνωση περισσότερων «Περιπολιών Σχολικής Ασφάλειας» (περιπολούν στα σχολεία).

Στην προοπτική εφαρμογής αυτού του μοντέλου στην Ελλάδα, δε θα απαντήσουμε στο πλαίσιο διαχείρισης του προβλήματος. Δε θα θυμίσουμε την καταγγελθείσα διαφθορά στους κόλπους των αστυνομικών αρχών και τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί για Αστυνομικούς που εμπορεύονται ναρκωτικά, λευκή σάρκα ή ό,τι άλλο. Ισως, αυτό είναι το λιγότερο.

Εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη σημασία, είναι η εικόνα του Αστυνόμου στο προαύλιο. Η εικόνα ενός «μπαμπούλα», που εντυπώνεται στην υπό διαμόρφωση συνείδηση του κάθε παιδιού. Και εντυπώνεται ως παράγοντας «ρύθμισης» της συμπεριφοράς του. Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη μετέπειτα κοινωνική και πολιτική στάση του.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ