Κυριακή 21 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
1η ΣΕΛΙΔΑ
ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ «ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΑΝΟΧΗΣ»
Μοντέλο ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ made in USA

Πλούσια είναι η μέχρι σήμερα δράση της κυβέρνησης σε ποινικές διώξεις, συλλήψεις, ένταση της αστυνομοκρατίας. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, ταυτίζονται όλο και πιο φανερά με τους Αμερικανούς στους στόχους και τις μεθόδους τους. Ακόμα και η φρασεολογία τους είναι δανεική. Ο όρος «μηδενική ανοχή» αναμασιέται από τους Ελληνες ιθύνοντες, αντιγράφοντας το αμερικανικό «πρότυπο» καταπολέμησης της «εγκληματικότητας», το δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Ρ. Τζουλιάνι.

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να λάβει και άλλα «μέτρα» κατά των λεγόμενων τρομοκρατών και να θεσμοθετήσει νέο «τρομονόμο». Φυσικά, είναι πλέον πασίγνωστο τι εννοούν οι ΗΠΑ με τον όρο «τρομοκρατία». Ετσι χαρακτηρίζουν τον αγώνα για ειρήνη, πραγματική δημοκρατία, πρόοδο και ανάπτυξη, με επίκεντρο τον εργαζόμενο άνθρωπο κι όχι μια χούφτα μονοπωλιακών ομίλων και τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη.

Ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης» κάνει μια μικρή έρευνα, αναλύοντας το «DNA» της αμερικανικής πραγματικότητας και της πρακτικής των θεωριών της «μηδενικής ανοχής».


ΣΕΛ.  8  -  9

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ