Κυριακή 21 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το εκλογικό αποτέλεσμα με τα μάτια των Αμερικανών

Πώς βλέπει έκθεση του Κογκρέσου το εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΚΕ και το ρόλο του στην πολιτική ζωή της χώρας

Η πρώτη αμερικανική έκθεση για τις εκλογές της 9ης Απρίλη που είδε το φως της δημοσιότητας ανήκει στο αμερικανικό Κογκρέσο και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οχι τόσο για τη φανερή ικανοποίησή τους για την επανεκλογή της κυβέρνησης Σημίτη, όσο για την ενόχλησή τους που το ΚΚΕ δε μείωσε την εκλογική του δύναμη! Συγκεκριμένα, στην έκθεση υπογραμμίζεται με νόημα ότι «η εκλογική βάση του ΚΚΕ είναι τόσο σταθερή, όσο και η αντίθεσή του στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ». Ομως, δεν περιορίζεται εδώ. Προβλέπει ότι «το κόμμα θα συνεχίσει να είναι ενοχλητικό και οχληρό, θα οργανώνει διαδηλώσεις, ασκώντας επιρροή εντελώς δυσανάλογη προς την εκλογική του δύναμη»(!). Εξηγεί, όμως, και το γιατί συμβαίνει αυτό (και δεν πέφτει καθόλου έξω): «Το μήνυμα του ΚΚΕ έχει αντίκτυπο σε πολλούς Ελληνες, ακόμη και αν ψηφίζουν άλλα κόμματα»...

Η έκθεση, με ημερομηνία 8 Μάη, έχει συνταχθεί για λογαριασμό του Κογκρέσου από την Κάρολ Μιγκντάλοβιτς (ειδική επί θεμάτων Μ. Ανατολής στο Τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής, Αμυνας και Εμπορίου), η οποία, μάλιστα, για το σκοπό αυτό ταξίδεψε στη χώρα μας. Η έκθεση, που δημοσιεύτηκε στο «Ποντίκι» την περασμένη Πέμπτη, αναφέρεται σε τρία σημεία της στο ΚΚΕ. Συγκεκριμένα:

1. «Τα αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν να διατηρείται η τάση προς το διπολισμό, καθώς οι ψήφοι των μικρότερων κομμάτων, εκτός εκείνων του Κομμουνιστικού Κόμματος, μειώθηκαν σημαντικά».

2. «Από τα μικρά κόμματα, μόνο το ΚΚΕ διατήρησε το σκληρό πυρήνα των πιστών του. Το ΚΚΕ είναι η κύρια φωνή των υπερπατριωτών και του αντιαμερικανισμού στην Ελλάδα».

3. «Η εκλογική βάση του ΚΚΕ είναι τόσο σταθερή, όσο και η αντίθεσή του στη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Το κόμμα αυτό θα συνεχίσει να είναι ενοχλητικό και οχληρό, να κινητοποιεί διαδηλώσεις, ασκώντας επιρροή εντελώς δυσανάλογη προς την εκλογική του δύναμη. Το μήνυμα του ΚΚΕ έχει αντίκτυπο σε πολλούς Ελληνες, ακόμη και αν ψηφίζουν άλλα κόμματα, όπως στην περίπτωση της αντίθεσής του στη ΝΑΤΟική καμπάνια κατά της Γιουγκοσλαβίας και της επίσκεψης του Προέδρου Κλίντον στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1999».

Από τις άλλες διαπιστώσεις και επισημάνσεις της έκθεσης, αξίζει να αναφερθούν:

- Ελληνοαμερικανικές σχέσεις: «Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι θερμές, αλλά ταλανίζονται κατά περιόδους από τις διαφορές σχετικά με το μέλλον της πρώην Γιουγκοσλαβίας, την αντιαμερικανική τρομοκρατία στην Ελλάδα και άλλα ελάσσονα ζητήματα».

- Εξωτερική πολιτική: «Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να συνεχίσει την πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, της βοήθειας(!) για τη σταθεροποίηση στα Βαλκάνια και της στενότερης προσέγγισης στην Ευρώπη, μέσω της ΟΝΕ και της ΚΕΠΠΑ».

- Για τη ΝΔ: «Οι απόψεις της ΝΔ σε πολλά θέματα είναι παρεμφερείς με αυτές του ΠΑΣΟΚ, αν και η ΝΔ διατείνεται ότι εκείνη θα μείωνε το ρόλο του κράτους σε περισσότερους τομείς πιο αυστηρά και αποφασιστικά από ό,τι το κυβερνών κόμμα και εκφράζει επίσης μερικές φορές έντονο εθνικισμό»!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ