Κυριακή 21 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γενετικό φακέλωμα

Το φθινόπωρο του 1999, ο Ελληνας υπουργός Δημόσιας Τάξης επισκέφθηκε τις ΗΠΑ όπου και συναντήθηκε με τους διευθυντές του FBI και της CIA, την υπουργό Δικαιοσύνης, τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για «πολιτικές υποθέσεις» και τον συντονιστή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (υπουργείου Εξωτερικών).

Μετά από εκείνες τις συναντήσεις, Μιχ. Χρυσοχοΐδης και Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν ότι συζήτησαν το ενδεχόμενο εξέτασης του DNA δείγματος αίματος, που βρέθηκε έξω από την οικία του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα, μετά το χτύπημα με ρουκέτα, το Μάη του 1999, από την οργάνωση «17 Νοέμβρη».

Ακόμα και αν δε συζητήθηκε σε εκείνες τις συναντήσεις, δημοσιογραφικές πληροφορίες συμφωνούσαν ότι οι Αμερικανοί γενικώς πίεζαν την ελληνική κυβέρνηση να συγκρίνει το DNA του δείγματος που βρέθηκε, με αυτό «συνήθων υπόπτων». Οτι πίεζαν ώστε το δείγμα των «υπόπτων» να παρθεί με οποιονδήποτε τρόπο, ακόμα και παράνομα. Οτι «συνέστησαν» τη δημιουργία βάσης δεδομένων (ή αλλιώς τράπεζας δειγμάτων DNA), στην οποία θα φακελωθούν γενετικά χιλιάδες ύποπτοι για «τρομοκρατική δράση».

Η εξέταση DNA δεν είναι νέο «φρούτο» στις ΗΠΑ. Ούτε στόχος μόνο των κρατικών υπηρεσιών και των διωκτικών αρχών - όπως το FBI και ο στρατός, που έχουν ήδη τέτοιες τράπεζες. Ακόμα και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες ζητούν την εξέταση DNA, προκειμένου να αποκλείσουν από το πελατολόγιό τους άτομα με κληρονομικές ασθένειες.

Επιπλέον, με βάση την τεχνολογική πρόοδο, προωθείται και η κατασκευή συσκευών για άμεση αναγνώριση του DNA του «υπόπτου», χωρίς την παρουσία γιατρών. Σκοπός τους είναι τα δείγματα DNA να λαμβάνονται κατευθείαν στο αστυνομικό τμήμα ή ακόμα και στο περιπολικό, μέσω δείγματος αίματος, σάλιου ή μιας τρίχας.

Στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης λειτουργεί «Πολιτειακή Τράπεζα Δεδομένων DNA». Τα «δεδομένα» είναι δείγματα DNA καταδικασμένων εγκληματιών και δείγματα από σκηνές ανεξιχνίαστων εγκλημάτων. Με τον πολιτειακό νόμο, όλοι οι καταδικασμένοι «κακούργοι» παρέχουν δείγμα από το DNA τους στην Τράπεζα. Επιπρόσθετα και κάποιοι που διέπραξαν «μη βίαια εγκλήματα» υποχρεώνονται να δώσουν δείγμα.

Ο Τζουλιάνι, στο πλαίσιο της επίδειξης «μηδενικής ανοχής», ζητούσε επιμόνως τη δημιουργία τέτοιας τράπεζας: «Ενα από τα πράγματα που χρειαζόμαστε στην πόλη της Νέας Υόρκης είναι ένα εξοπλισμένο εργαστήριο εξέτασης DNA. Το DNA χρησιμοποιείται στην Αγγλία, με σκοπό την εξιχνίαση εγκλημάτων με πολύ μεγαλύτερη αποδοχή από ό,τι εδώ και το παράδειγμα των Αγγλων μάς δείχνει ότι μπορεί να δουλέψει». Στη Βρετανία λειτουργεί τέτοια βάση δεδομένων από το 1995. Μάλιστα, ο «κεντροαριστερός» Τόνι Μπλερ δήλωνε πως όλοι οι πολίτες πρέπει να δώσουν το γενετικό τους κώδικα, όπως δίνουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα.

Πίσω στον Τζουλιάνι: «Πρέπει η Αστυνομία να μπορεί να παίρνει δείγμα DNA από άτομα καταδικασμένα για εγκλήματα. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει αμέσως να παίρνουμε δείγμα DNA από οποιονδήποτε παίρνουμε δαχτυλικά αποτυπώματα».

Και για να διασκεδάσει τους φόβους των ομοϊδεατών ακροατών του: «Αν αυτό σας φοβίζει, πρέπει να γνωρίζετε ότι δε σας τρυπάμε με κάτι. Απλώς, παίρνουμε λίγο σάλιο από το στόμα σας ή λίγες τρίχες. Δεν πονά».

Πριν μερικές μέρες, ο αρμόδιος στην Ελλάδα εισαγγελέας για θέματα τρομοκρατίας Ι. Διώτης, με άρθρο του στο ΒΗΜΑ, αποκάλυπτε ότι έχει εισηγηθεί να δρομολογηθούν αλλαγές που θα «βελτιώνουν» τη σχετική νομοθεσία και θα την κάνουν «αποτελεσματικότερη». Ο εισαγγελέας έκανε σαφές ότι πρέπει να διαμορφωθεί νομικό πλαίσιο που να παρέχει τη δυνατότητα συγκριτικής εξέτασης βιολογικού υλικού (μέθοδος DNA κλπ.). Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως αυτή η «δυνατότητα» θα παρέχεται στις αρχές με το νέο «αντιτρομοκρατικό» νόμο που ετοιμάζουν τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. «Το μέλλον ξεκίνησε» και εδώ;


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ