Κυριακή 21 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Νέες δυνατότητες και ευθύνες για την ΠΚΣ

Επιδιώκοντας να συμβάλουμε στον προβληματισμό και την παραπέρα ανάλυση των αποτελεσμάτων, που θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες, συζητήσαμε για τη σημασία της αυξανόμενης απήχησης των αγωνιστικών ψηφοδελτίων της ΠΚΣ και για το πώς αυτή μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη νέων αγώνων, που είναι αναγκαιότητα να αναπτυχθούν στα Πανεπιστήμια.

Συζητήσαμε με εκπροσώπους της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας για τα αποτελέσματα της παράταξης και επιλέξαμε ενδεικτικά τη Φιλοσοφική Αθήνας, που είναι ο μεγαλύτερος φοιτητικός σύλλογος της χώρας και το τμήμα Ψυχολογίας Θεσσαλονίκης, όπου η ΠΚΣ σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο και κατέκτησε την πρώτη θέση με αυτοδυναμία στο ΔΣ.

Στη Φιλοσοφική της Αθήνας η ΠΚΣ σημειώνοντας μια ευδιάκριτη άνοδο σε ψήφους (340 από 271) και ποσοστό (13,45% από 12,28), «πήρε πλέον ξεκάθαρα κεφάλι» από τις πολλές παρατάξεις που κατεβαίνουν στη σχολή και κατοχύρωσε τη θέση της ως τρίτης μεγάλης δύναμης. Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών της Φιλοσοφικής, η Βαγγελιώ Πλατανιά, εκπρόσωπος της ΠΚΣ στη σχολή, τονίζει ότι «για τρίτη συνεχή χρονιά η ΠΚΣ στη Φιλοσοφική ανεβαίνει με μια διακριτή φέτος άνοδο περίπου 70 ψήφων».

Η Β. Πλατανιά καταγγέλλει την κινητοποίηση των μηχανισμών της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, που μπορεί μεν να είχαν άνοδο, χρησιμοποίησαν όμως «εκβιασμούς και ρουσφέτια». Παρά όμως αυτούς τους μηχανισμούς, «οι φοιτητές στήριξαν την ΠΚΣ», λέει και συνεχίζει: «Αυτό δεν ήταν κάτι ξαφνικό και μη αναμενόμενο, αφού η ΠΚΣ όλο το προηγούμενο διάστημα έδειξε την αγωνιστική της στάση, μπροστά στα μικρά και μεγάλα προβλήματα των φοιτητών. Αποδείχτηκε και από την ίδια τη ζωή η ορθότητα των θέσεών της και δυστυχώς από τις εξελίξεις που είχαμε στη σχολή, όπως η προσπάθεια διάσπασης του Τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Ψυχολογίας και η προσπάθεια δημιουργίας 5ου Ετους Παιδαγωγικής Επάρκειας, επιβεβαιώθηκαν αυτά για τα οποία η ΠΚΣ προειδοποιούσε. Σε τρία τμήματα, στο Μουσικό, το Θεατρικό και το Ιταλικό, η ΠΚΣ αναδείχτηκε πρώτη δύναμη. Το αποτέλεσμα, καθώς και η ευρύτερη συσπείρωση των φοιτητών που είχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα γύρω από την παράταξη, δίνει νέες δυνατότητες για τη δράση μας από δω και πέρα και για την παραπέρα ενίσχυση του φοιτητικού κινήματος».

Τμήμα Ψυχολογίας Θεσσαλονίκης


«Η ΠΚΣ Ψυχολογίας όλη την προηγούμενη χρονιά έπαιξε πρωτοπόρο ρόλο στο να στραφεί ο σύλλογος σε αγωνιστική κατεύθυνση», ήταν τα πρώτα σχόλια της Χαράς Παπαϊωάννου, φοιτήτριας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλους της ΠΚΣ, που φέτος με 86 ψήφους και ποσοστό 64,66% κατέκτησε την πρώτη θέση και την αυτοδυναμία στο ΔΣ του συλλόγου. Και εξηγεί: «Φέτος ήρθε στο Τμήμα μια ρύθμιση απ' το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, με εντολή βέβαια από το υπουργείο Υγείας, που είχε να κάνει με τη μεταφορά της ειδίκευσης στο μεταπτυχιακό και ουσιαστικά υποβάθμιζε πλήρως το πτυχίο μας. Οι φοιτητές με μπροστάρη την ΠΚΣ έκαναν πολλές γενικές συνελεύσεις, πήραν αγωνιστικές αποφάσεις και κατάφεραν να μην περάσει αυτή η ρύθμιση.

Η "Ομάδα Ψ", η παράταξη που είχε την πρώτη θέση, ήταν απούσα από όλους τους αγώνες των φοιτητών, όπως απούσες ήταν κι οι υπόλοιπες παρατάξεις. Οι αγώνες, όμως, που αναπτύχθηκαν ενάντια στη ρύθμιση, οι κινητοποιήσεις για τα συγγράμματα κι αυτές ενάντια στο κλείσιμο της λέσχης, αποτυπώθηκαν στη συνείδηση των φοιτητών, όπως επίσης αποτυπώθηκε πως η ΠΚΣ είναι πάντα στο πλάι των φοιτητών, είναι μια πρωτοπόρα παράταξη που μάχεται για τα δικαιώματά τους».

Από δω και μπρος, μετά από αυτό το αποτέλεσμα, που δίνει στην ΠΚΣ την αυτοδυναμία στο ΔΣ, η εκπρόσωπος της παράταξης δηλώνει ότι «ο σύλλογος θα αποκτήσει ζωντάνια και θα δυναμώσει η γραμμή του αγώνα».

Συνεχίζοντας και ολοκληρώνοντας την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των φοιτητικών εκλογών δημοσιεύουμε σήμερα τους πίνακες των συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων από τα Πανεπιστήμια της Αθήνας (εξαιρούνται το Πανεπιστήμιο Πειραιά και η Χαροκόπειος Σχολή).







Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ