Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Μάη 2000 - αριθ. φύλλου: 7676

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΡΣΑΚΙΔΗΣ
Αφιέρωμα στους αγώνες του λαού

Ενα «ταξίδι» στο χρόνο και στο χώρο επιφυλάσσει στον επισκέπτη η αναδρομική έκθεση του γνωστού καλλιτέχνη και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, Γιώργου Φαρσακίδη, που εγκαινιάζεται την ερχόμενη Τετάρτη στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στις 7 μμ και οργανώνεται από τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων, την ΠΕΑΕΑ και την Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου.


ΣΕΛ.  4  -  5


Συνέδριο του Λιβάνου 1944

Στο διάστημα 17 έως 20 Μάη 1944 συνήλθε στη Βηρυτό η σύσκεψη των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων και εθνικοαπελευθερωτικών οργανώσεων, που έμεινε στην ιστορία ως «Συνέδριο του Λιβάνου», το οποίο οδήγησε το ΕΑΜικό κίνημα στον απαράδεκτο συμβιβασμό με τον αστικό κόσμο.


ΣΕΛ.  10  -  11
Κβαντική τηλεμεταφορά

Η κβαντική τηλεμεταφορά εκμεταλλεύεται ένα από τα πιο θεμελιώδη αλλά και περίεργα χαρακτηριστικά της κβαντομηχανικής, δηλαδή του κλάδου της φυσικής που δημιουργήθηκε στο πρώτο τέταρτο του 20ού αιώνα για να εξηγήσει τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην ύλη, στο επίπεδο των ατόμων και των υποατομικών σωματιδίων.


ΣΕΛ.  7
Ο πολιτισμός δικαιούται στέγη

Το τοπίο που συνθέτουν οι χώροι θεαμάτων στην Αθήνα, όπου αναπτύσσεται η θεατρική τέχνη, είναι πολύπλοκο και ιδιόμορφο. Το ζήτημα που προκύπτει, σε ό,τι αφορά στη θεατρική στέγη, σχετίζεται με την άσκηση μιας πολιτικής προστασίας και συντήρησης της χρήσης τους, κάτι που σπάνια ή τυχαία συμβαίνει.


ΣΕΛ.  3
Ξανά στ' άρματα

«Ο Μαγκλάρας ανάστρεψε το κεφάλι του καταπάνω, η ματιά του ανταμώθηκε σπαθιστά με κείνη του καπετάνιου κι ως να το είχαν συμφωνημένο αγκαλιάστηκαν και φιλήθηκαν σταυρωτά. Από δω και μπρος μπορώ να είμαι ήσυχος και περήφανος, είπε με το νου του... βρήκα ξανά το δρόμο μου, το δρόμο του δίκιου και της λεφτεριάς». Από το διήγημα του Σταύρου Καλφιώτη.


ΣΕΛ.  8

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ