Κυριακή 20 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ»
Δράση με στόχο την κοινωνία του τρόμου

«Πρώτη κεραία» της γειτονιάς. Ετσι χαρακτηρίζεται από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, ο θεσμός του «αστυνομικού της γειτονιάς». Μια... κεραία που στοχεύει στην άμεση παρέμβαση της αστυνομίας, στην τοπική κοινωνία και συμμετοχή στα δρώμενά της, για την πρόληψη ανεπιθύμητων για το κράτος λαϊκών αντιδράσεων.

Πρόσχημα για τη δημιουργία αυτού του θεσμού που εφαρμόζεται πιλοτικά από τον περασμένο μήνα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, είναι η «ευαισθητοποίηση των κατοίκων και φορέων της γειτονιάς προς την κατεύθυνση της ενεργούς συμμετοχής του στη διαχείριση των προβλημάτων τους και την πάταξη γενικά της τοπικής εγκληματικότητας».

Η αστυνομία διαχειριστής των λαϊκών προβλημάτων όπως είναι η ανεργία, η υποβάθμιση των συνοικιών των μεγαλουπόλεων, η υποβάθμιση της πρόνοιας, του σχολείου, των υπηρεσιών παροχής υγείας; Ως κατασταλτικός μηχανισμός πρέπει να προλαβαίνει τους διεκδικητικούς αγώνες γι' αυτά τα προβλήματα πριν καν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αποφασίσουν την ανάπτυξή τους, ενώ με την παρουσία και δράση του θα αποτρέπει τη λαϊκή συμμετοχή και διεκδικητική δράση. Στόχος, η δημιουργία της κοινωνίας που ζει με το φόβο της αστυνομοκρατίας. Ετσι θα «πατάσσεται η εγκληματικότητα».

Φακέλωμα

Αυτό μπορεί να το καταλάβει κανείς από την αποστολή του «αστυνομικού της γειτονιάς». Πρώτιστα «καταγράφει και έχει στη διάθεσή του όλα τα κοινωνικά και οικονομικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη γειτονιά (πληθυσμιακή σύνθεση, επαγγέλματα, επιχειρήσεις, καταστήματα, υπηρεσίες, σύλλογοι, εκπαιδευτικά ιδρύματα, κέντρα ψυχαγωγίας, κέντρα νεότητας, κέντρα ανοιχτής προστασίας ηλικιωμένων, εγκληματογόνες περιοχές ή άλλες προβληματικές περιοχές με μειωμένο αίσθημα ασφάλειας κλπ.)», όπως αναφέρει η παράγραφος 17 της σελίδας 7.

Πρόκειται για ένα πλήρες φακέλωμα το οποίο είναι απαραίτητο διότι σύμφωνα με την παράγραφο 8 της 6ης σελίδας του κειμένου της διαταγής, «προσπαθεί να είναι κοντά σ' όλα τα γεγονότα και συμβάντα του τομέα του, συμβάλλοντας με την παρουσία του, ιδιαίτερα στους χώρους διάπραξης εγκληματικών πράξεων, στην αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των παθόντων πολιτών». Ταυτόχρονα «παρέχει κάθε βοήθεια και αρωγή προς αυτούς και παράλληλα συλλέγει πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν τους επιληφθέντες συναδέλφους του στην εξιχνίαση και τη γρήγορη περαιτέρω διεκπεραίωση των υποθέσεων αυτών».

Φυσικά, «γνωρίζει ότι η υπηρεσία που εκτελεί δεν αποτελεί μία καινούρια αστυνομική ειδικότητα, αποκομμένη από τις άλλες υπηρεσίες του αστυνομικού τμήματος ή των άλλων αστυνομικών υπηρεσιών, αλλά είναι μία πρόσθετη αστυνομική δράση δίπλα στις άλλες βασικές αστυνομικές δραστηριότητες πρόληψης και καταστολής της εγκληματικότητας, που εκφράζει όμως μία νέα φιλοσοφία επέμβασης». Αλλωστε ποιος αστυνομικός θα αρνηθεί να δώσει στην υπηρεσία του τις πληροφορίες που θα συγκεντρώνει από τις σχέσεις που θα αναπτύσσει με ορισμένους κατοίκους της γειτονιάς, που... προθύμως θα του παρέχουν τις υπηρεσίες τους - δήθεν - για το καλό της γειτονιάς τους. Επομένως πρέπει να καλλιεργεί και οργανώνει το χαφιεδισμό.

«Μάχιμη» προϋπηρεσία

Το προσωπικό που θα στελεχώνει το θεσμό του «αστυνομικού της γειτονιάς» θα πρέπει να έχει «πείρα σε μάχιμες υπηρεσίες (τάξης, τροχαίας και ασφάλειας)». Η εκπαίδευσή του περιλαμβάνει, ανάμεσα στα αλλά «θέματα κοινωνικού, οικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος της γειτονιάς, κοινωνικής συμμετοχής και παρέμβασης της Αστυνομίας στα δρώμενα της γειτονιάς, κοινωνικής - αστυνομικής επαφής, διαχείρισης κρίσεων, επαγγελματικής δεοντολογίας και ηθικής, δημόσιων σχέσεων, χρήσης διακριτικής ευχέρειας, τακτικής δράσης, αποκέντρωσης των δράσεων της Αστυνομίας κ.ά.».

Με άλλα λόγια το μακρύ χέρι της κρατικής εξουσίας αποκτά έναν αποκεντρωμένο βοηθό που θα αστυνομεύει τις δραστηριότητες μιας τοπικής κοινωνίας. Θα πρέπει να είναι καλά πληροφορημένο, ευέλικτο, με προσβάσεις σ' αυτήν που θα του δίνουν το άλλοθι ενός «ανθρώπινου» προσώπου, που είναι απαραίτητο για να κρυφτεί πίσω από αυτό η κρατική καταστολή. Σύμφωνα με την παράγραφο 1 της διαταγής «...γενικά επιδιώκει τη διείσδυση και την ενσωμάτωσή του στην τοπική κοινωνία, ώστε να αποτελέσει μέρος της καθημερινής ζωής των πολιτών, να γνωρίσει καλύτερα οποιοδήποτε χαρακτηριστικό στοιχείο του χώρου που επιτηρεί και να μετατραπεί τελικά σε "πρώτη κεραία" της γειτονιάς».

Ο «αστυνομικός της γειτονιάς» σύμφωνα με την παρ. 6 της 6ης σελίδας της διαταγής, «πραγματοποιεί τακτικές επισκέψεις στα σχολεία της περιοχής του και ενημερώνεται από τους διευθυντές, εκπαιδευτικούς και συλλόγους γονέων για τα υπάρχοντα προβλήματα και προωθεί τη λήψη μέτρων προστασίας των μαθητών από τις παράνομες δραστηριότητες (διακίνηση ναρκωτικών, κρούσματα βίας κλπ.), ενώ παράλληλα αναπτύσσει πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στη δημιουργία φιλικών σχέσεων Αστυνομίας -μαθητών και δασκάλων (οργανώνει παρουσιάσεις στα σχολεία για την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, την αντικοινωνική συμπεριφορά, τη σχολική και εξωσχολική βία, την κακομεταχείριση ανηλίκων κλπ., προγραμματίζει επισκέψεις μαθητών σε κτίρια της Αστυνομίας και σε γραφεία, βραβεύει αυτούς όταν συντρέχουν λόγοι κλπ.)».

Ο όρος «αντικοινωνική συμπεριφορά» μπορεί να χωρέσει και δράσεις όπως οι μαθητικές κινητοποιήσεις. Αλλωστε το περιεχόμενο όλης της πιο πάνω δραστηριότητας είναι υπόθεση εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, κοινωνιολόγων και πάνω απ' όλα συνθηκών ζωής των λαϊκών οικογενειών. Και αντί για την πολιτική κάλυψης από το κράτος βασικών αναγκών των εργαζομένων, επιβάλλεται η κρατική καταστολή.

Επεμβαίνει στη λαϊκή κοινωνική δράση

Σύμφωνα με τη διαταγή, ο αστυνομικός της γειτονιάς, όπως λέει η παράγραφος 11 της σελίδας 7, «Εισηγείται στην Υπηρεσία του την οργάνωση και την πραγματοποίηση αστυνομικών επιχειρήσεων υπό τύπο εξορμήσεων με τις πεζές και εποχούμενες περιπολίες και τις λοιπές διαθέσιμες δυνάμεις της υπηρεσίας του, όταν τούτο κρίνεται αναγκαίο για τόνωση του αισθήματος ασφαλείας των κατοίκων της γειτονιάς του ή την εξουδετέρωση εγκληματογόνων παραγόντων». Προληπτική τρομοκρατία δηλαδή προκειμένου να υποτάσσονται οι αγωνιστικές συνειδήσεις.

Στην ίδια σελίδα και στην παράγραφο 12 τονίζεται: «Συμμετέχει σε εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τους φορείς της γειτονιάς ή συναντήσεις των κατοίκων, στις οποίες συζητούνται προβλήματα που τους απασχολούν, αλλά και άλλα θέματα που ενδιαφέρουν την περιοχή ή θέματα που σχετίζονται με τη συμπεριφορά και παραβατικότητα ανηλίκων, τη χρήση ναρκωτικών κλπ.». Ο επίσημος χαφιές παρακολουθεί τη λαϊκή και κοινωνική δράση. Θα το επιτρέψουμε;

Επίσης, στην παράγραφο 13 στη σελίδα 7 αναφέρεται ότι «Ενισχύει, ενθαρρύνει και συμμετέχει σε πρωτοβουλίες συλλόγων γονέων, εθελοντών, θεραπευτικών κοινοτήτων και λοιπών κοινωνικών φορέων της γειτονιάς, που στοχεύουν γενικά στην πρόληψη της εγκληματικότητας», ενώ στην επόμενη, 14η παράγραφο, λέει: «Σχεδιάζει και εισηγείται ενέργειες που ευαισθητοποιούν και συνεγείρουν τους κατοίκους προς την κατεύθυνση της ενεργούς συμμετοχής τους σε προγράμματα πρόληψης της εγκληματικότητας». Εδώ πλέον επεμβαίνει στη δράση κοινωνικών φορέων προσανατολίζοντάς τους στην κατασταλτική αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων.


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ