Κυριακή 20 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εγχειρίδιο επικοινωνίας των παιδιών του πολέμου με τον «ελεύθερο» και «πολιτισμένο» κόσμο

Μια έκδοση - καταγγελία για τα προμελετημένα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών

«Η μνήμη των ανθρώπων είναι εκπληκτικά αδύνατη για τα βάσανα που έχουν υποφέρει. Η δύναμη της φαντασίας τους για βάσανα που έρχονται, είναι ακόμα πιο ασήμαντη... Γιατί η ανθρωπότητα απειλείται από πολέμους, που, σε σύγκριση μαζί τους, όλοι οι προηγούμενοι είναι άθλιες δοκιμές. Και αυτοί οι πόλεμοι θα έρθουν αναμφίβολα, αν δεν κοπούν από τη ρίζα τους τα χέρια εκείνων, που ολοφάνερα τους προετοιμάζουν».

Μπέρτολτ Μπρεχτ

Ειδικά αφιερωμένη στις «πολύ ευαίσθητες» συζύγους προέδρων, πρωθυπουργών και πρεσβευτών των ΗΠΑ, της ΕΕ και όλων των χωρών που προετοίμασαν και συμμετείχαν στους πολέμους της «νέας τάξης πραγμάτων» είναι η έκδοση, που παρουσίασε την περασμένη Πέμπτη η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, με τίτλο: «Εγχειρίδιο επικοινωνίας των παιδιών του πολέμου με τον "ελεύθερο" και "πολιτισμένο" κόσμο». Η ΟΓΕ, πάντα παρούσα στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις του λαού μας, θεώρησε χρέος της να απομονώσει σε ένα λεύκωμα - ντοκουμέντο το φωτογραφικό υλικό από τα παιδιά - θύματα των μακελάρηδων: Παιδιά και μανάδες βουτηγμένα στο αίμα, η πραγματική εικόνα του πολέμου, τα μάτια των βρεφών που ρωτάνε «Γιατί;».

Ο Γολγοθάς των παιδιών

Στο χρώμα της άμμου της ερήμου το εξώφυλλο και ένας πρόλογος αποκαλυπτικός για τα αίτια του πολέμου και τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα της συμμορίας που τον «διέπραξε». Στη συνέχεια, οι εικόνες, κόκκινες, τα μάτια που δε σ' αφήνουν να ησυχάσεις: Μάτια κλειστά, πρησμένα από το αίμα, μάτια ολάνοιχτα, γουρλωμένα μπροστά στη φρίκη του πρόωρου θανάτου. Βρέφη να κλαίνε γοερά. Μάτια «βασιλεμένα» για πάντα. Μάτια ανύπαρκτα, αφού το πρόσωπο έχει αφανιστεί. Το χέρι του πατέρα να κρατά απαλά για τελευταία φορά το κεφαλάκι του παιδιού του. Το χέρι της μάνας να χαϊδεύει το καμένο, κομματιασμένο σωματάκι. Ενα μωρό σμπαραλιασμένο από τα θραύσματα της βόμβας να κοιμάται τον αιώνιο ύπνο με την πιπίλα δίπλα του. Ενας πατέρας που τρέχει παραλογισμένος με το νεκρό παιδί στην αγκαλιά. Μια πανέμορφη κοπέλα με το παιδάκι της σε φωτογραφία τραβηγμένη σε καιρό ειρήνης. Από κάτω η λεζάντα: «Αυτή η μάνα και το παιδί της δεν υπάρχουν πια. Στην αγορά Αλ Χουάλα σκοτώθηκαν από τα έξυπνα όπλα των Αμερικανών». Μάνα και βρέφος σταυρωμένοι... Η σταύρωση των λαών...

Στην Παλαιστίνη, στη γη της γενοκτονίας, ο πατέρας κρατά στα χέρια του το γιο που δείχνει ανήμπορος να αναπνεύσει. Η απόγνωση κι η φρίκη αποτυπωμένες στα πρόσωπα όλων
Στην Παλαιστίνη, στη γη της γενοκτονίας, ο πατέρας κρατά στα χέρια του το γιο που δείχνει ανήμπορος να αναπνεύσει. Η απόγνωση κι η φρίκη αποτυπωμένες στα πρόσωπα όλων
Ενα εκατομμύριο τα νεκρά παιδιά μόνο στα 12 χρόνια του εμπάργκο, διαβάζουμε στο λεύκωμα, χώρια οι τερατογενέσεις, οι λευχαιμίες, τα μωρά με τις πρησμένες κοιλιές, αυτά που μαραίνονται από την αδυναμία. Και στην πρόσφατη εισβολή; Πόσα, άραγε, νεκρά από τους βομβαρδισμούς στα μαιευτήρια, στις αγορές, στα σπίτια τους; Πόσα καμένα, πόσα σακατεμένα; Οι φωτογραφίες είναι μια ματωμένη συνέχεια, που ακολουθεί τις φωτογραφίες των παιδιών από το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη, τη Γιουγκοσλαβία. Χωροφύλακες του κόσμου, χασάπηδες του κόσμου, οι κατάρες αυτού του κόσμου ας σας κυνηγάνε παντού!

Κι αυτά τα μάτια τα μελαγχολικά, τα απορημένα, με τη γερασμένη έκφραση, τα μάτια τα γερασμένα από την απόγνωση ας στοιχειώνουν τους εφιάλτες σας!

Χασάπηδες του κόσμου!

Η παρουσίαση της έκδοσης έγινε στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου και όπως τόνισε η πρόεδρος της ΟΓΕ Καλλιόπη Μπουντούρογλου, «σκοπός μας είναι να παρουσιάσουμε την αλήθεια χωρίς πλέγμα (όπως γίνεται στην τηλεόραση)». Και αφού έπλεξε το εγκώμιο της πλειοψηφίας των Ελλήνων δημοσιογράφων - και ιδιαίτερα των πολεμικών ανταποκριτριών - επισήμανε: «Βέβαια, ο εξαγόμενος νεομακαρθισμός και οι ντόπιες παρεμβάσεις των εδώ εντεταλμένων, από κάποια στιγμή και πέρα, είχαν την επίδρασή τους στα ελληνικά ΜΜΕ... Βρισκόμαστε στην "επόμενη μέρα", όπου η προσπάθεια ( από τη CNN ενημέρωση και τους ενσωματωμένους στην παραπληροφόρηση δημοσιογράφους) εξευτελισμού αυτού του λαού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Δεσπόζουν στις οθόνες οι περιθωριακοί του πλιάτσικου, τα ανθρωποειδή που αγκαλιάζουν τους φονιάδες τους - πρόσωπα που θυμίζουν στο λαό μας τους γερμανοτσολιάδες στη γερμανική κατοχή. Και τα παιδιά; Τα σακατεμένα, τα ορφανά, τα ανάπηρα παιδιά με τα απορημένα μάτια; Ποια είναι η "επόμενη μέρα" γι' αυτά τα παιδιά;».

Γιουγκοσλαβία. Εκεί όπου απ' τους 3.000 νεκρούς το 30% ήταν παιδιά κι απ' τους 6.000 τραυματίες το 40% ήταν, επίσης, παιδιά!
Γιουγκοσλαβία. Εκεί όπου απ' τους 3.000 νεκρούς το 30% ήταν παιδιά κι απ' τους 6.000 τραυματίες το 40% ήταν, επίσης, παιδιά!
«Η παρουσίαση σήμερα αυτής της έκδοσης», υπογράμμισε η πρόεδρος της ΟΓΕ, «δεν είναι τυχαία. Σήμερα, που στη χώρα μας βρίσκονται οι αρχηγοί των κρατών - μελών της ΕΕ, δεν είναι στην ατζέντα τους τα Ιρακινά παιδιά, όπως τα άφησαν πίσω τους οι "Τόμαχοκ" και τα άλλα εξελιγμένα όπλα τους. Ούτε, βέβαια, το κάψιμο της βιβλιοθήκης, η καταστροφή της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η ημέρα της διεύρυνσης είναι μια σημαντική μέρα - αλλά για το κεφάλαιο, όχι για τις γυναίκες της ΕΕ, που δεν ξέρουν πώς θα βρουν δουλιά κι αν θα φτάσουν στη σύνταξη με τις ευέλικτες μορφές εργασίας. Δισεκατομμύρια κοστίζει η συμμετοχή μας στον πόλεμο και η Ελλάδα πρέπει το συντομότερο να απεμπλακεί από αυτό το έγκλημα και να αποσύρει όλες τις διευκολύνσεις που παρέχει και την καθιστούν συνένοχη για τη γενοκτονία. Να κλείσει η Σούδα και να μην πάνε Ελληνες στρατιώτες στο "υπό ανοικοδόμηση" Ιράκ! Το εγχειρίδιο αυτό, κατέληξε, θα φτάσει στα χέρια των γυναικών της χώρας μας και θα αποτελέσει το πιο πρόσφορο κάλεσμα για να ξεσηκωθούν, να κάνουν την αγανάκτησή τους πάλη ενάντια σ' αυτούς που σπέρνουν το θάνατο. Η έκδοση θα αποτελέσει τον πραγματικό προβληματισμό για την επόμενη μέρα, μια ακόμα αιτία να μη σταματήσουν οι κινητοποιήσεις. Ο ελληνικός λαός είναι ο ισχυρότερος της Ευρώπης. Εχει παρακαταθήκες πολλές και απρόσμενες. Εκεί που νομίζεις ότι "καταλαγιάζει" και τίποτα δεν τον ενδιαφέρει, ξεσηκώνεται».

Ανδρες, που λυγίζουν, που χαϊδεύουν για τελευταία φορά το κεφάλι του αγαπημένου μωρού. Σε πόσες λέξεις χωρά τόση αδικία;
Ανδρες, που λυγίζουν, που χαϊδεύουν για τελευταία φορά το κεφάλι του αγαπημένου μωρού. Σε πόσες λέξεις χωρά τόση αδικία;
Ηδη, το εγχειρίδιο έχει σταλεί στην επαρχία, στους συλλόγους - μέλη της ΟΓΕ. Κυκλοφορεί σε πεντακόσια αντίτυπα και παρά το ότι στοίχισε πάρα πολύ στην Ομοσπονδία, θα γίνει δεύτερη έκδοση. Την ερχόμενη Τρίτη, που η ΟΓΕ θα διαδηλώσει στις 5.30 το απόγευμα, από τη βρετανική στην αμερικάνικη πρεσβεία, το εγχειρίδιο θα επιδοθεί στις πρεσβείες, μαζί με τη διαμαρτυρία της Ομοσπονδίας. Θα διατίθεται και στα γραφεία της ΟΓΕ (Ιπποκράτους 120, τηλ.: 210-3629460). Να σημειώσουμε ότι την επιμέλεια αυτής της συγκλονιστικής έκδοσης είχε ομάδα, που την αποτελούσαν οι: Μαρί Πρίφτη, αντιπρόεδρος της ΟΓΕ, Βασιλεία Παπαρήγα, Τασούλα Λουδάρου και Χριστίνα Σκαλούμπακα.

Η ΟΓΕ είχε καλέσει στην παρουσίαση όλα τα ΜΜΕ, τις γυναικείες οργανώσεις, όλα τα κόμματα. Παρόντες ήταν, εκτός από το «Ριζοσπάστη», μόνον ο «902» TV, η εφημερίδα «Αμαρυσία», εκπρόσωποι του «18 Ανω» και του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών και εκπρόσωποι της Διατμηματικής Επιτροπής του ΚΚΕ για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση της Γυναίκας. Να ήταν, άραγε, η κυκλοφοριακή ανωμαλία, που εμπόδισε τους περισσότερους να παραβρεθούν;


Το 50% των μέχρι σήμερα νεκρών Παλαιστινίων είναι παιδιά κάτω των 18 ετών. Μπορείς να μην κλάψεις;
Το 50% των μέχρι σήμερα νεκρών Παλαιστινίων είναι παιδιά κάτω των 18 ετών. Μπορείς να μην κλάψεις;

Τι να σχολιάσει κανείς; Εδώ όλα μιλούν μόνα τους...
Τι να σχολιάσει κανείς; Εδώ όλα μιλούν μόνα τους...

Το παιδί, σε νοσοκομείο του Ιράκ, να αργοσβήνει στην αγκαλιά της μάνας, με τα μάτια να κοιτούν και να ρωτούν: «Γιατί;»
Το παιδί, σε νοσοκομείο του Ιράκ, να αργοσβήνει στην αγκαλιά της μάνας, με τα μάτια να κοιτούν και να ρωτούν: «Γιατί;»

Α. Ξ. - Β.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ