Κυριακή 20 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Από 10.000 στις 200!

Τώρα που μέσα στο ΠΑΣΟΚ άρχισαν, για δικούς τους λόγους, να τρώγονται, τώρα βγαίνουν στην επιφάνεια και πλευρές από τη μεγάλη απάτη που στήθηκε το 1999 σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων ανυποψίαστων πολιτών, τους οποίους οι κυβερνώντες έσυραν στο χρηματιστηριακό παιχνίδι της Σοφοκλέους. Τώρα βγαίνουν βρωμιές τους που δείχνουν ότι δε λειτουργούν μόνο ως θεραπαινίδες των κεφαλαιοκρατών, αλλά είναι και οι ίδιοι αρπαχτικά του μόχθου των εργαζομένων, που τους κατέστησαν θύματα μιας απίθανης χρηματιστηριακής απάτης, προκειμένου αυτοί οι ίδιοι να πλουτίσουν και σε προσωπικό επίπεδο.

Τις μέρες λοιπόν του '99, όταν Σημίτης και Χριστοδουλάκης θριαμβολογούσαν ότι το Χρηματιστήριο ψηφίζει ΠΑΣΟΚ και καλούσαν τους εργαζόμενους να... επενδύσουν τις οικονομίες τους στο ΧΑΑ, οι αετονύχηδες του εκσυγχρονισμού δεν αγόραζαν, αλλά πουλούσαν αβέρτα μετοχές που είχαν αποκτήσει σε εξευτελιστικές τιμές.

Οπως προκύπτει από δημοσιεύματα των εφημερίδων... καλό παιχνίδι με μετοχές έκανε και ένας εκ των πλέον αυθεντικών εκπροσώπων του «εκσυγχρονισμού» και πούρος Σημιτικός, ο Μανίκας, που το 1999 πούλησε μετοχές της ΑΛΤΕΚ σε τιμές που, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί παρά να κυμαίνονταν από 7.000 μέχρι και 10.000 δραχμές.

Οσοι βέβαια άκουσαν τους ΣημιτοΜανίκες και κράτησαν τέτοιες μετοχές στα χέρια τους, αν τις πουλήσουν σήμερα μπορούν να πάρουν το πολύ -πολύ...200 δραχμές!!!

Ισχυρή ή ανίσχυρη η Ελλάδα;

«Είμαστε μια ισχυρή χώρα, πέρα από το μέγεθός μας», δήλωνε τις προάλλες ο Χρ. Πρωτόπαππας, καμαρώνοντας δίπλα στις στήλες του Ζαππείου, ανάμεσα στους ηγέτες της ΕΕ των «25». Λίγες μέρες πριν, όμως, όταν χιλιάδες και χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι διαδήλωναν και απαιτούσαν να βγει τώρα η Ελλάδα από τον πόλεμο, να κλείσουν η Σούδα και οι βάσεις του θανάτου, να γυρίσουν τα ελληνικά πολεμικά πλοία από τον Περσικό Κόλπο και το θέατρο του πολέμου, οι κυβερνώντες και οι κάθε λογής απολογητές της πολιτικής τους, ισχυρίζονταν - εκτός των άλλων - πως η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα και δεν μπορεί να πάρει τέτοιες αποφάσεις.

Προφανώς, η Ελλάδα είναι ισχυρή χώρα, όταν οι κυβερνώντες φροντίζουν τα συμφέροντα της ολιγαρχίας και ανίσχυρη και μικρή, όταν πρόκειται για τα συμφέροντα του λαού.

Αφελείς ή βαλτοί;

Βγαίνουν κάποιοι κι εδώ στη χώρα μας και κατηγορούν τις ηγεσίες της Κούβας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, επειδή, σε τούτη τη συγκυρία, εντείνουν τα μέτρα προστασίας των χωρών τους από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Διότι τι άλλο παρά μέτρο προφύλαξης είναι η απόφαση της κουβανικής δικαιοσύνης να επιβάλει τις πιο σκληρές ποινές σε πράκτορες των ΗΠΑ που συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω; Τι άλλο από μέτρο προστασίας είναι η απόφαση της κυβέρνησης της ΛΔ Κορέας να μη δεχτεί «επιθεώρηση» του αμυντικού οπλισμού της από τους ιμπεριαλιστές και πάθει ό,τι και το Ιράκ; Και, τέλος πάντων,

δεν άκουσαν, οι αυτόκλητοι κατήγοροι, ότι αυτές οι δυο χώρες βρίσκονται στο πολεμικό στόχαστρο των ΗΠΑ, μετά το «τέλειωμα της δουλιάς» στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ; Δεν αντιλαμβάνονται ότι όταν υπάρχουν τέτοιας έκτασης και έντασης εξωτερικές απειλές, είναι φυσιολογικό και επιβεβλημένο να εντείνονται στο έπακρο η επαγρύπνηση, η ετοιμότητα και τα μέτρα προστασίας της όποιας λαϊκής εξουσίας; Αφελείς είναι, ή βαλτοί;

Πάντως, προκλητικοί

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι προκλητικοί όσοι ζητούν από τον Φιντέλ να προδώσει την Κουβανική Επανάσταση και τον εαυτό του, παραδίνοντας τη λαϊκή εξουσία στους αντεπαναστάτες και στ' αφεντικά τους. Διότι αυτό του ζητούν, στην ουσία, όταν ζητούν να κατοχυρωθούν τα «ανθρώπινα δικαιώματα» κλπ. και μάλιστα, την ώρα, που οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές, εκμεταλλευόμενοι το κλίμα που δημιουργήθηκε τον τελευταίο καιρό, επιχειρούν ολομέτωπη επίθεση κατά της Κούβας και χρησιμοποιούν όποιον κι ό,τι διαθέτουν για να γκρεμίσουν ένα από τα τελευταία κάστρα του σοσιαλισμού στον πλανήτη.

Λες και ο Φιντέλ δεν είδε πού οδήγησε τη Σοβιετική Ενωση η «φιλελευθεροποίηση» του Γκορμπατσόφ. Λες και δεν ξέρει πώς ανατράπηκε η επανάσταση των Σαντινίστας ή ο Αλιέντε στη Χιλή. Λες και δε βλέπει τις αλλεπάλληλες συνωμοσίες και πραξικοπήματα σε βάρος του Προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες. Για να αναφερθούμε στη γειτονιά της Κούβας και μόνο...

Προκλητικοί είναι, όμως, και όσοι ζητούν από τη ΛΔ Κορέας ν' αφοπλιστεί. Λες και δεν είδε η ηγεσία της τι έπαθε το Ιράκ. Και στο κάτω κάτω της γραφής, ποιος όρισε παγκόσμιο ελεγκτή της ειρήνης και της ασφάλειας την πλέον βάρβαρη και επιθετική ιμπεριαλιστική δύναμη του πλανήτη, με το μεγαλύτερο οπλοστάσιο όπλων μαζικής καταστροφής; Μην τρελαθούμε κιόλας...

ΒΙΒΛΙΟ
32 «G» στο Νταχάου

-«Γεια σας. Μήπως κανείς από σας με γνωρίζει;».- «Οχι». -«Ακούστε προσεκτικά. Δεν έχουμε πολύ χρόνο. Εδώ μέσα είναι κόλαση, ατσαλωθείτε για να αντέξετε, μην τα χάσετε, τα μάτια σας ανοιχτά και τα λόγια σας μετρημένα. Πρώτον, θα δώσετε τα στοιχεία σας. Θα σας ρωτήσουν το επάγγελμά σας. Για τους εργατοτεχνίτες δεν υπάρχει πρόβλημα. Στους διανοούμενους απευθύνομαι. Εσείς δε θα πείτε την πραγματική σας ενασχόληση (υπάλληλος, δάσκαλος, φοιτητής κλπ.), αλλά θα βρείτε ένα εργατοτεχνικό επάγγελμα - τσαγκάρης, ράφτης, κουρέας, υδραυλικός. (...)Το μεσημέρι θα σας εξηγήσω, γυρίζοντας από τη δουλιά. Είμαι ο Νίκος Ζαχαριάδης».

Μ' αυτές τις κουβέντες έγινε η γνωριμία των 32 «G» (αυτό το γράμμα, μαζί με έναν αριθμό, έφερε το καρφιτσωμένο στο στήθος τους κόκκινο τρίγωνο), δηλαδή των Ελλήνων πολιτικών κρατουμένων στο ναζιστικό στρατόπεδο Νταχάου, το πρώτο βράδυ που έφτασαν σ' αυτό, με τον συγκρατούμενό τους, ΓΓ του ΚΚΕ, Νίκο Ζαχαριάδη. Η πλειοψηφία των 32 Ελλήνων ήταν Γιαννιώτες. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν ΕΠΟΝίτες μαθητές της Ζωσιμαίας Σχολής, τους οποίους συνέλαβαν οι Ιταλοί (18/5/1942) εν ώρα μαθήματος. Μαζί με άλλους συλληφθέντες - εργαζόμενους, υπάλληλους, φοιτητές - κλείστηκαν στην Ιταλική Ασφάλεια και μετά σε στρατόπεδο στην Πρέβεζα. Το Δεκέμβρη του 1942 μεταφέρθηκαν ως εξόριστοι σε χωριό της Τοσκάνης. Το Σεπτέμβρη του 1943 παραδόθηκαν στους Γερμανούς και μεταφέρθηκαν στο Νταχάου. Κάποιοι από αυτούς πέθαναν στο Νταχάου ή στο Μαουτχάουζεν. Αλλοι που επέζησαν μέχρι την απελευθέρωσή τους (29/4/1945), υπέκυψαν αμέσως μετά την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Ελάχιστοι έζησαν. Μεταξύ τους και ο Γιαννιώτης 57739, τη διάσωση του οποίου γνωστοποίησε στην οικογένειά του ο Ν. Ζαχαριάδης, με γράμμα του.

Το όνομα αυτού, Δημήτρης Σωτηριάδης, ΕΠΟΝίτης μαθητής της Ζωσιμαίας Σχολής (διώχτηκε και από το εμφυλιακό καθεστώς), του οποίου μια πολύτιμη μαρτυρία-συνέντευξη περιλαμβάνει το βιβλίο του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη «Ελληνες κρατούμενοι στο Νταχάου» (εκδόσεις «Φιλίστωρ»). Πρόκειται για έρευνα του Ε. Ιντζέμπελη στο ελληνικό Αρχείο του Νταχάου, στο οποίο, μεταξύ άλλων ντοκουμέντων, υπάρχει μαρτυρία του Ν. Ζαχαριάδη, και λεπτομερέστατη μαρτυρία του Δ. Σωτηριάδη, την οποία κατέγραψε, χρόνια αργότερα, με ταξίδι του στα Γιάννενα, ο 26007. Ο επίσης κατάδικος σε στρατόπεδα, Γερμανός ερευνητής Κρίστοφερ. Η έρευνα του Ε. Ιντζέμπελη, εκτός της μαρτυρίας του Τ. Σωτηριάδη, περιλαμβάνει παράρτημα με στοιχεία για το Νταχάου, συνταρακτικά φωτογραφικά και άλλα ντοκουμέντα.


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Πρόσωπο
Μπάσαρ αλ Ασαντ

«Κατέχει όπλα μαζικής καταστροφής, δίνει καταφύγιο σε καταδιωκόμενους Ιρακινούς αξιωματούχους, υποθάλπει την τρομοκρατία». Αυτές είναι οι κατηγορίες, γνωστές και από την περίπτωση του Ιράκ, που εκτοξεύει εναντίον της Συρίας η Ουάσιγκτον, οδηγώντας πολλούς αναλυτές στο συμπέρασμα ότι το στόχαστρο της αμερικανικής στρατιωτικής μηχανής έχει στραφεί προς τη Δαμασκό.

Μέχρι στιγμής, ο Σύρος Πρόεδρος έχει αποφύγει να απαντήσει ο ίδιος. Πριν και κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, ο Μπάσαρ αλ Ασαντ κατέστησε σαφή τη διαφωνία του στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης και στην παραμονή των ξένων δυνάμεων στη χώρα, κάτι που τον κατέστησε εξαιρετικά δημοφιλή στην αραβική κοινή γνώμη. Παράλληλα, οι επιτελείς του υπενθυμίζουν τις, κάθε άλλο, παρά αγαστές σχέσεις του συριακού με το ιρακινό Μπάαθ.

Επίσης, η Δαμασκός προχωρά και σε σειρά διπλωματικών κινήσεων. Υποστηριζόμενη από τις αραβικές χώρες, ακόμη και τις πλέον φιλοαμερικανικές, και από το Κίνημα των Αδεσμεύτων, θα προτείνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας να «κηρύξει τη Μέση Ανατολή ζώνη ελεύθερη από όπλα μαζικής καταστροφής», συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, το οποίο η Δαμασκός, και ο υπόλοιπος αραβικός κόσμος, «βλέπει» πίσω από τις αμερικανικές απειλές.

Η τάχιστη αντίδραση της ισραηλινής ηγεσίας, που έσπευσε να κατηγορήσει και να προειδοποιήσει τη Δαμασκό, επιβεβαίωσαν τις αραβικές εκτιμήσεις και δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι την ένταση θα φροντίσει να οξύνει το Τελ Αβίβ. Μένει να αποδειχθεί αν η συριακή ηγεσία θα πετύχει, σε διπλωματικό επίπεδο, να εκμεταλλευτεί καλύτερα από ό,τι το πρώην ιρακινό καθεστώς τις αντιθέσεις των ισχυρών εντός και εκτός Συμβουλίου Ασφαλείας.


Ε.Μ.

Των Βαΐων

Τις Κυριακές

των εκλογών

θυμάμαι αυτή

τη μέρα,

που «ωσαννά»

οι ταπεινοί

υψώνουν στον αέρα,

κι υμνούν τον κάθε

ψευταρά που κάνει

το «σωτήρα»,

παρότι έχουν

απ' αυτόν πικρή

όλοι τους

πείρα!

* * *

Αυτές λοιπόν

τις Κυριακές,

με ύμνους

και με βάγια

ο κόσμος υποδέχεται

κάποια... κέρατα

τράγεια,

μα σαν Δευτέρα

έρχεται

και το κακό

έχει γίνει,

τα «ωσαννά»

των αφελών γίνονται

πάντα θρήνοι!


Ο οίστρος



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ