«Λουκέτο» σε 35 καταστήματα και βιοτεχνίες στο Ρέντη, με αποτέλεσμα286 εργαζόμενοι να βρεθούν στο δρόμο, είναι το τίμημα από την απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) έκταση 75 στρεμμάτων στον Ελαιώνα, με πρόσχημα τη διεξαγωγή της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.
Η κυβέρνηση με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, προχώρησε στην αναγκαστική απαλλοτρίωση της έκτασης που βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου Ρέντη, για να προεκτείνει το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (IME) Πολιτιστικό Πάρκο τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται εκεί, προκειμένου να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας... Εντός της έκτασης βρίσκονται οι 35 βιοτεχνίες και τα καταστήματα, αφού η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη βιοτεχνική, από το 1995, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα χρήσεων γης για τον Ελαιώνα. Στη συγκεκριμένη έκταση υπάρχουν βιομηχανίες επίπλων, μηχανουργεία, βιοτεχνίες ενδυμάτων, συνεργεία αυτοκινήτων κ.ά.
Η Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) αποφάσισε την τροποποίηση του ΠΔ για τον Ελαιώνα χαρακτηρίζοντας μάλιστα στη σχετική απόφαση τις δραστηριότητες που θα αναπτύξουν στην περιοχή ιδιώτες «ευπρόσδεκτες», ενώ ειδικότερα για το ΙΜΕ αναφέρεται πως «προωθεί ένα φιλόδοξο και σημαντικό πρόγραμμα δημιουργίας πολιτιστικού πάρκου, που σηματοδοτεί και κατοχυρώνει το χαρακτήρα του προτεινόμενου πόλου». Σημειώνεται ότι η απόφαση του ΟΡΣΑ και του ΥΠΕΧΩΔΕ στην πραγματικότητα σηματοδοτεί την είσοδο ιδιωτών στον Ελαιώνα, ευκαιρίας δοθείσης με την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων.
Το «πράσινο φως» για την αναγκαστική απαλλοτρίωση της περιοχής έδωσε η κυβέρνηση λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Στο νόμο για τη σύσταση εταιρίας, που θα κατασκευάσει το Ολυμπιακό Χωριό, συμπεριέλαβε άρθρο σύμφωνα με το οποίο: «Επιτρέπεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων υπέρ και με δαπάνη του ΙΜΕ για την κατασκευή κτισμάτων και εγκαταστάσεων προς δημόσια ωφέλεια εντός της περιοχής οριζόμενης δυτικά και νότια των σημερινών ορίων της ιδιοκτησίας του ΙΜΕ και μέχρι τις εγκεκριμένες οδούς Θέμιδος και Πολυκράτους. Στην απαλλοτριούμενη έκταση θα διαμορφωθεί πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο, που θα προβάλλει την ιστορία και τα επιτεύγματα του Μείζονος Ελληνισμού και θα χρησιμοποιηθεί για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα».
Λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση του νόμου (15.3.2000) το ΙΜΕ έστειλε έγγραφο στους ιδιοκτήτες των ακινήτων που βρίσκονται στην απαλλοτριούμενη έκταση, με το οποίο ζητούσε να «τα βρουν» χωρίς να ενεργοποιηθεί η διαδικασία απαλλοτρίωσης... Ετσι, στις 28 Μάρτη 2000, το Ιδρυμα ενημερώνει έναν από τους ιδιοκτήτες πως θα ήθελε «Πριν από οποιαδήποτε ενεργοποίηση της διαδικασίας απαλλοτριώσεως, το Ιδρυμα έκρινε ως δεοντολογικά επιβεβλημένη την έγγραφη αυτή επικοινωνία μας και εφόσον επιθυμείτε να αποφύγουμε την τυπική δικαστική διαδρομή μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα του γραφείου μου (.......) για περαιτέρω σχετική συζήτηση και ενημέρωση».Προφανώς το ΙΜΕ επιδιώκει να γλιτώσει χρόνο και κατόπιν συνεννόησης με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης, έχει «παγώσει» την έναρξη των απαλλοτριώσεων.
Οι βιοτέχνες και καταστηματάρχες της περιοχής έχουν συγκροτήσει το σύλλογο «Δημιουργία». Με υπόμνημά τους, που έστειλαν σε αρμόδιους φορείς, διαμαρτύρονται για τις αποφάσεις της κυβέρνησης και δηλώνουν την αντίθεσή τους στο καθεστώς, όπως το ονομάζουν, που θέλει υποβαθμισμένη την περιοχή τους και που θέλει τη δήμευση της περιουσίας τους από το ΙΜΕ. Τη Δευτέρα το απόγευμα εκπρόσωποι του συλλόγου θα συναντηθούν με τον υπουργό Πολιτισμού Θ. Πάγκαλο, προκειμένου να του εκθέσουν τις απόψεις τους. Στη συνάντηση εκ μέρους του ΚΚΕ θα παραβρεθεί και η βουλευτής Λ. Κανέλλη.