Τετάρτη 17 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Ανεξέλεγκτη κατάσταση

Απέχουν αύριο και μεθαύριο από την εργασία τους οι εργαζόμενοι στη χωματερή, ζητώντας άμεση λήψη μέτρων

Η παράνομη καύση απορριμμάτων για δύο ημέρες σε ανεξέλεγκτη χωματερή ιδιώτη - επιχειρηματία, που βρίσκεται στα Ανω Λιόσια (η φωτιά έσβησε μόλις χτες), έφερε ξανά στο προσκήνιο το γενικότερο πρόβλημα που υπάρχει με τη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς η κυβέρνηση αρνείται συστηματικά να επιβάλει την υλοποίηση του επιστημονικού σχεδιασμού του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής για πραγματική λύση σε ένα πρόβλημα που αφορά παραγωγή και ανεξέλεγκτη διάθεση καθημερινά στην Αττική 5.500 τόνων σκουπιδιών. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ εδώ και χρόνια αρέσκεται στις εξαγγελίες χωροθέτησης και κατασκευής νέων Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ), χωρίς όμως να τις υλοποιεί. Αντίθετα ο Κ. Λαλιώτης, ξεχνώντας ότι είναι ο πολιτικός υπεύθυνος της προστασίας του περιβάλλοντος, συνηθίζει να μεταφέρει τις ευθύνες της κυβέρνησης και τις δικές του σε άλλους φορείς.

Σήμερα ο μόνος οργανωμένος χώρος διαχείρισης των απορριμμάτων βρίσκεται στα Ανω Λιόσια και αποκλειστικά υπεύθυνος γι' αυτόν είναι ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), ένας οργανισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του '70, ακριβώς γι' αυτόν το λόγο. Ωστόσο ο χώρος όλο και μικραίνει (προβλέπεται ότι σε τρία περίπου χρόνια θα έχει γεμίσει), ενώ αντιστρόφως ανάλογα μεγαλώνει η ανάγκη για τις τρεις τουλάχιστον νέες ΟΕΔΑ, που προβλέπει σχετική επιστημονική μελέτη και οι οποίες όχι μόνο δεν υπάρχουν, αλλά δεν έχουν οριστεί ούτε οι χώροι που θα δημιουργηθούν.

Ενα ακόμα πρόβλημα είναι η έλλειψη σταθμών μεταφόρτωσης των σκουπιδιών, δηλαδή των χώρων όπου οι δήμοι και οι κοινότητες της Αττικής θα αποθέτουν τα σκουπίδια και από εκεί σε συμπιεσμένη μορφή φορτηγά μεγαλύτερης χωρητικότητας θα τα μεταφέρουν στις εγκαταστάσεις τελικής διαχείρισής τους. Αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο ένας σταθμός μεταφόρτωσης στο Σχιστό, ενώ οι ανάγκες είναι τουλάχιστον για τέσσερις.

Η κυβερνητική πολιτική έχει ως άμεσο αποτέλεσμα να εντείνεται η ιδιωτική κερδοσκοπία σε ένα αντικείμενο που παρά τα φαινόμενα είναι χρυσοφόρο. Πληθαίνει έτσι η εμφάνιση διαφόρων ιδιωτών, που έναντι χρηματικού αντιτίμου αναλαμβάνουν μεν τη μεταφορά των σκουπιδιών, αλλά προτιμούν να αποθέτουν τα βιομηχανικά απόβλητα σε δικές τους χωματερές για να αποφεύγουν να πληρώνουν το προβλεπόμενο χρηματικό αντίτιμο γι' αυτά (4.000 δρχ ανά τόνο). Ενα πρόσθετο αποτέλεσμα είναι και η ύπαρξη τεράστιων διαφυγόντων κερδών που θα εισέπραττε ο ΕΣΔΚΝΑ. Επιπλέον, δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα μόλυνσης, γιατί είτε θάβουν τα απορρίμματα χωρίς να παίρνουν καμία προφύλαξη για την προστασία του εδάφους είτε τα καίνε μολύνοντας τον αέρα, εξαιτίας των τοξικών αερίων που παράγονται.

Καταγγέλλοντας την κυβερνητική αδιαφορία οι εργαζόμενοι στον ΕΣΔΚΝΑ προχωρούν σε 48ωρη αποχή εργασίας στις 18-19 Μάη, ζητώντας το σφράγισμα των ανεξέλεγκτων χωματερών. Ακόμα, τονίζουν την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που υπάρχει με την παρουσία ρακοσυλλεκτών στους χώρους υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων, γεγονός που εγκυμονεί τον κίνδυνο ατυχημάτων, ακόμα και θανατηφόρων, μια και βρίσκονται διαρκώς δίπλα στα τροχοφόρα μηχανήματα. Οι εργαζόμενοι ζητούν να απομακρυνθούν, αλλά και να ληφθούν μέτρα για την προστασία της υγείας τους και τη βελτίωση των συνθηκών επιβίωσής τους, που αυτή τη στιγμή είναι άθλιες, αφού οι καταυλισμοί τους είναι δίπλα στους χώρους υγειονομικής ταφής.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org