Τετάρτη 17 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ξεπούλημα - εξπρές της «Ολυμπιακής»

Προσφορά από τη βρετανική «Μπρίτις» αναμένει η κυβέρνηση για το 20% των μετοχών. Αν το τίμημα δεν κριθεί «ικανοποιητικό», θα προκηρυχτεί διεθνής διαγωνισμός, χωρίς να διευκρινίζεται αν θα αφορά πλέον μόνο το 20%

Στο σφυρί βγάζει και επίσημα η κυβέρνηση τον όμιλο εταιριών της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ). Αφού εφάρμοσε και εφαρμόζει πολιτική απαξίωσης της εταιρίας και συσσώρευσης νέων ελλειμμάτων, προβάλλει τώρα τον επείγοντα χαρακτήρα της εισροής ιδιωτικών κεφαλαίων, ως μόνη διέξοδο «σωτηρίας» του εθνικού αερομεταφορέα.

Οι διαδικασίες για το ξεπούλημα του ομίλου θα είναι «εξπρές», σύμφωνα και με τις εντολές που εκτιμάται ότι έδωσε χτες το πρωί ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο οποίος δέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών, Χρ. Βερελή, ο οποίος στη συνέχεια μετείχε σε σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, υπό την προεδρία του Γ. Παπαντωνίου. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, σήμερα έχει προγραμματιστεί νέα σύσκεψη στο ΥΠΕΘΟ, κατά την οποία θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες του διαγωνισμού για το ξεπούλημα του ομίλου εταιριών της ΟΑ, μαζί με το «μάνατζμεντ» (διοίκηση). Μετά τη χτεσινή σύσκεψη στο ΥΠΕΘΟ, ο υπουργός Γ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι αν δεν είναι συμφέρουσα η προσφορά της βρετανικής εταιρίας «Μπρίτις Αιργουέις» (ΒΑ) για την εξαγορά του 20% της ΟΑ, όπως προβλέπει η σύμβαση εκχώρησης της διοίκησης της ΟΑ στη θυγατρική της ΒΑ «Σπίντγουιν», θα γίνει διεθνής διαγωνισμός «για την πώληση ανάλογου ποσοστού της ΟΑ». Από την πλευρά του, ο Χρ. Βερελής υποστήριξε ότι αν η ΟΑ δεν εξασφαλίσει άμεσα ιδιωτικά κεφάλαια, δε θα μπορέσει να επιζήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σε πρώτη φάση θα εκχωρήσει το 20% των μετοχών της ΟΑ μαζί με τη διοίκηση, με την προσδοκία ότι τα νέα αφεντικά θα δώσουν μεγαλύτερη αξία στο υπόλοιπο ποσοστό, το οποίο θα ξεπουληθεί στη συνέχεια.

Σημειώνεται ότι μέσα στην ερχόμενη βδομάδα ολοκληρώνεται η αποτίμηση της αξίας της ΟΑ από την εταιρία «Αλφα Φάινανς» και βάσει της αποτίμησης αυτής θα κριθεί αν είναι συμφέρουσα ή όχι η προσφορά της ΒΑ, η οποία θα πρέπει να υποβληθεί το αργότερο μέχρι τις 28 Ιούνη 2000.

Στο μεταξύ, σήμερα συνεδριάζει το ΔΣ της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ), με θέμα τις εξελίξεις στον εθνικό αερομεταφορέα και τον καθορισμό του έκτακτου συνεδρίου της Ομοσπονδίας μέσα στο Μάη.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org