Τετάρτη 17 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πολιτική τροφοδότησης της ανεργίας

Χρόνια τώρα, με οδηγό τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη «Λευκή Βίβλο», η κυβέρνηση εφαρμόζει μια πολιτική βίαιης - από την άποψη του μεγέθους - ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, με ένα και μοναδικό στόχο: Την επιβολή του εργασιακού μεσαίωνα. Αυτή η πολιτική, μεγαλώνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων και αυξάνει τα υπερκέρδη του ντόπιου κεφαλαίου, τροφοδοτώντας την ανεργία. Αυτή την ίδια πολιτική ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας ότι θα την υλοποιήσει με μεγαλύτερη ένταση και καλύτερους μηχανισμούς, την ίδια στιγμή που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η ανεργία έφτασε το 1999 στο 11,7%. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη αύξηση της ανεργίας, που ταυτόχρονα αποκάλυψε μια μεγάλη πολιτική απάτη, άμεσα συνδεδεμένη με τις βουλευτικές εκλογές. Η ανεργία το 1998, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ήταν 10,8%, με την καινούρια μέθοδο μέτρησης που υιοθέτησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Τα στοιχεία για το 1999 καθυστέρησαν πολύ, ωστόσο, μέχρι και λίγες μέρες πριν τις εκλογές, δηλωνόταν από το υπουργείο Εργασίας πως μπορεί να υπάρξει μια μικρή μείωση της ανεργίας το 1999. Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, όχι μόνο δείχνουν μεγάλη αύξηση της ανεργίας, αλλά αναφέρουν ότι το 1998 ήταν 11,1%!

Ποια είναι η αλήθεια και ποιο το ψέμα; Ο τρόπος που η κυβέρνηση χειρίζεται τα στοιχεία για την ανεργία, ο χρόνος που επιλέγει να τα παρουσιάσει, η ανήθικη προεκλογική δημαγωγία της, είναι χαρακτηριστικά στοιχεία για το πώς θα χειριστεί και στο μέλλον αυτά τα ζητήματα. Σίγουρο είναι ότι οι 522 χιλιάδες. άνεργοι, που μπορεί να είναι και πολύ περισσότεροι, δεδομένου ότι βρισκόμαστε περίπου στη μέση του 2000, δεν έχουν να ωφεληθούν στο ελάχιστο από τα κυβερνητικά μέτρα «ενίσχυσης της απασχόλησης» και «μείωσης της ανεργίας». Τα μέτρα αυτά αυξάνουν την ανεργία και δημιουργούν κατά κύριο λόγο «ευκαιρίες» απασχόλησης και επιδοτούμενες θέσεις εργασίας για μικρό χρονικό διάστημα. Πολύ περισσότερο, τα μέτρα αυτά επιδοτούν πλουσιοπάροχα τους εργοδότες για να απασχολήσουν άνεργους στη βάση των «νέων» εργασιακών σχέσεων.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση, γνωρίζουν πολύ καλά ότι κανένας εργοδότης δε θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, αν αυτές δεν του είναι απαραίτητες, ή αν δεν επιδοτούνται σε βαθμό που ο ίδιος δε χρεώνεται τίποτα για τους εργαζόμενους που προσλαμβάνει. Τα χρήματα που διοχετεύονται δεν έχουν σκοπό λοιπόν να δημιουργήσουν γενικά νέες θέσεις εργασίας. Εχουν στόχο να δημιουργήσουν ένα νέο μοντέλο εργασίας, που μέσα από την εφαρμογή του θα επιτευχθεί ενδεχομένως και ο στόχος για «πλήρη απασχόληση». Το εφεύρημα αυτής της πλήρους απασχόλησης, που απορρίπτει το σταθερό ωράριο εργασίας και τον σταθερό εργοδότη, βασίζεται στο μοίρασμα μιας θέσης εργασίας που υπάρχει σήμερα και που θα δημιουργηθεί αργότερα, σε δυο και τρεις εργαζόμενους. Τότε, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και τις προσδοκίες των «εγκεφάλων» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα αυξηθούν οι... θέσεις εργασίας και θα έχουν μειωθεί, τόσο οι αμοιβές, όσο και τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και των ανέργων, που θέλουν μια εργασία ικανή να τους στηρίξει και όχι φιλοδωρήματα.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

Οταν το κεφάλαιο αγοράζει φθηνά...

Οι εργαζόμενοι, αν πιστέψουν τους συμβιβασμένους συνδικαλιστές της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ ή και τα κυβερνητικά φερέφωνα του φιλοκυβερνητικού τύπου, θα πρέπει να πλέουν σε πελάγη ευτυχίας για τις «ικανοποιητικές» αυξήσεις του 3,5%(!). Η ικανοποίηση που αισθάνονται οι εργοδότες και το κεφάλαιο για το γεγονός ότι μπορούν και αγοράζουν όλο και φθηνότερα την εργατική δύναμη, θα πρέπει, σύμφωνα με τους θιασώτες της «εργασιακής ειρήνης», να είναι και των εργαζομένων. Ισως γιατί το πραγματικό εισόδημα των μισθωτών παραμένει καθηλωμένο, με τα δικά τους στοιχεία, στα επίπεδα του 1980(!). Ισως, γιατί το κατώτατο μεροκάματο, με τη σύμβαση της ντροπής που υπέγραψαν, ελάχιστα ξεπερνά... το ένα πεντοχίλιαρο! Σε κάθε περίπτωση πάντως η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ μπορεί να καμαρώνει δίπλα στην ηγεσία του ΣΕΒ ότι με τη στάση της αυγαταίνει τα υπερκέρδη των επιχειρηματιών, με μικρό κόστος και ελάχιστα ανταλλάγματα...

... και όσο θέλει

Ομως, το κεφάλαιο δεν αγοράζει, χάρη και στην υποστήριξη της ΓΣΕΕ, φθηνά την εργατική δύναμη. Μπορεί να την αγοράζει όσο θέλει και όποτε θέλει, ανεβάζοντας έτσι την υπερεκμετάλλευση της εργατικής τάξης σε πρωτοφανή επίπεδα. Γιατί την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Σημίτη, όπως φαίνεται ολοκάθαρα και στο ψευδεπίγραφο εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση, που παρουσίασε την ίδια μέρα, τους προσφέρει ευέλικτες μορφές απασχόλησης, γενίκευση της μερικής απασχόλησης, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και του 8ωρου, κ.ο.κ. Και βέβαια, έχει στη διάθεσή τους ένα τεράστιο εφεδρικό στρατό εργασίας, που το 1999 ανερχόταν σε τουλάχιστον 522.000 ανθρώπους, οι οποίοι μάταια αναζητούν μια θέση εργασίας. Δε χρειάζονται περισσότερα για να καταδειχτεί ότι αν οι εργαζόμενοι δεν οργανώσουν την αντίστασή τους μέσα από μέτωπα σκληρών ταξικών αγώνων και κόντρα στις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, τότε το μέλλον θα είναι ακόμα πιο εφιαλτικό. Γιατί υπάρχει κίνδυνος ο ραγιαδισμός των υποτελών τους συνδικαλιστών να θεωρηθεί ως μοιρολατρία και παραίτηση για το σύνολο των εργαζομένων.

Γράμμα από τη Δανία και...

Γρηγοριάδης Κώστας

Οι ανατροπές σε βασικά κοινωνικά δικαιώματα, δίνουν και παίρνουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εργαζόμενος από τη Δανία μάς γράφει για τα χάλια της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας και το μεγαλείο της απελευθέρωσης της αγοράς.

Μας πληροφορεί, λοιπόν, ο φίλος μας ότι στην Κοπεγχάγη έκλεισαν όλα σχεδόν τα δημόσια νοσοκομεία κι έχουν μείνει μόνον οι φύλακες για να φυλάνε τα κτίρια. Μόνον ένα νοσοκομείο, το «Rings Hospital», είναι εν λειτουργία και αυτό κυρίως χρησιμοποιείται για τα κυβερνητικά στελέχη, τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, ενώ ακόμα και όταν υπάρχει άμεσα ανάγκη να χειρουργηθεί κάποιος, βρίσκεται στο περίμενε, αφού τον γράφουν στη λίστα αναμονής και μόνο αν είναι υπερεπείγον περιστατικό τον στέλνουν στο ιδιωτικό νοσοκομείο «Hamlet». Εκλεισαν και τα δημόσια γηροκομεία, μόνον ιδιωτικά υπάρχουν, τα οποία πρέπει να χαρακτηριστούν ως δημόσια «εκτελεστήρια», αφού δεν είναι δυνατόν να ζήσεις για πάνω από ένα μήνα. Και, δυστυχώς, δεν είναι μόνο αυτά που συμβαίνουν στη Δανία...

... η σύγκλιση στην εξαθλίωση

Συνεχίζει στο γράμμα του γεμάτο από απελπισία, ο φίλος μας από τη Δανία: Τις συντάξεις των 6.000 κορονών το μήνα τις ελαττώνουν όταν φτάσεις 67 χρονών στις 4.000 κορόνες το μήνα. Οταν έχεις δικό σου σπίτι, παρά το ότι μπορεί να το έχεις εξοφλημένο και αγορασμένο κανονικά, σου το φορολογούν με 2.500-3.000 κορόνες το μήνα για να αναγκαστείς να το πουλήσεις. Με τους συνταξιούχους χρυσαφίζουν οι μεσίτες. Τώρα η κυβέρνηση της Δανίας λέει να πηγαίνουν να ασφαλίζονται όσοι δουλεύουν σε ιδιωτικές ασφάλειες αλά αμερικανικά.

Ταυτόχρονα ο φίλος μας μας γράφει ότι οι περισσότεροι νέοι και νέες είναι άνεργοι. Καθημερινά φτάνουν στη χώρα ξένοι μετανάστες άνεργοι από την Αφρική, την Ασία και άλλες χώρες της Ευρώπης, όμως δεν υπάρχει δουλιά για κανέναν. Αυτός λοιπόν είναι ο καπιταλιστικός ευρωπαϊκός παράδεισος και της Δανίας. Οχι, βέβαια, ότι αλλού είναι καλύτερα!

Αλλωστε, για σύγκλιση δε μιλάμε; Γι' αυτό βιάζονται και οι δικοί μας κυβερνώντες να συγκλίνουν και να μην αφήσουν τίποτε όρθιο από ό,τι τέλος πάντων έχει απομείνει ακόμα...

Ο εκπρόσωπος

ΤΕΛΙΚΑ η όποια φασαρία εκεί στη Νέα Δημοκρατία γίνεται για τη θέση του προέδρου ή τη θέση του εκπροσώπου Τύπου; Γιατί από ό,τι φαίνεται οι... θεσμοί έχουν λίγο διαστραφεί σε αυτό το κόμμα!

Μάλλον ο Καραμανλής πρέπει να αρχίσει να ανησυχεί, αφού ο... αντ' αυτού Αρης Σπηλιωτόπουλος αποφάσισε να γίνει... ίνδαλμα της Νεολαίας και μάλιστα της ΔΑΠ, κάνοντας χτες ηγετική ομιλία σε συγκέντρωσή της.

Παρεμπιπτόντως, πάντως, αυτά τα τραγούδια της «γαλάζιας γενιάς» και γενικώς το όλο στήσιμο της εκδήλωσης ήταν εμφανώς προσποιητό και μάλλον «κιτς», αφού πώς να το κάνουμε το «θα έρθει η ώρα μας να βολευτούμε στο δημόσιο» δεν κάνει για... όραμα νεολαίας.

Οσο για την ουσία της ομιλίας του Αρη Σπηλιωτόπουλου, του θυμίζουμε ότι είναι κάπως δύσκολο να μας πείσει ότι η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα «υπό διωγμόν» από τα «μεγάλα συμφέροντα»! Πώς να το κάνουμε; Ο ρόλος του «επαναστάτη» δεν ταιριάζει σε αυτή την παράταξη.

ΕΝΤΑΞΕΙ αν εξαιρέσουμε το τι θα δηλώνουμε, το τι θα διαβάζουμε, το πώς θα ζούμε και το πώς θα σκεφτόμαστε, κατά τα άλλα η Εκκλησία δε θέλει να παρέμβει στη ζωή του Ελληνα πολίτη!

Κι αν απορείτε πού βρίσκονται όλοι αυτοί οι «περίεργοι» φανατικοί που συνωστίζονται στα δικαστήρια όπου δικάζεται το θέμα της κυκλοφορίας του βιβλίου «Μν», ανατρέξτε στον άνθρωπο που εδώ και χρόνια στηρίζει τις παραθρησκευτικές οργανώσεις και τώρα είναι Αρχιεπίσκοπος Αθηνών. Αλλωστε καμιά επίσημη τοποθέτηση της Εκκλησίας δεν έχει καταδικάσει αυτού του είδους τις «εκδηλώσεις», έτσι για να μην ξεχνιόμαστε.


Γρηγοριάδης Κώστας

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ντροπή, κύριοι της κυβέρνησης

«Ηευθύνη, βαραίνει τους διαδηλωτές, οι οποίοι επιτέθηκαν στους αστυνομικούς και τους τραυμάτισαν...», ισχυρίστηκε χωρίς καμιά αιδώ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου, σχετική με τον ξυλοδαρμό των δυο φιλειρηνιστών στην Κατερίνη. Ο ηθικός αυτουργός, στην προκειμένη περίπτωση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προσπαθεί να αποτινάξει τις ευθύνες της, αρνείται να καταδικάσει τις ενέργειες της αστυνομίας και κυρίως επιχειρεί με κάθε τρόπο, να διαστρεβλώσει τα πραγματικά γεγονότα. Δυο άνθρωποι κρατήθηκαν παράνομα για πέντε ώρες, ξυλοκοπήθηκαν και καταπατήθηκαν τα στοιχειώδη δικαιώματά τους, αλλά για τον κ. υπουργό, ήταν αυτοί οι υπαίτιοι... Με την ίδια «εκσυγχρονιστική» λογική, οι διαδηλωτές που δέχτηκαν τόνους χημικών και ποδοπατήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, στη συγκέντρωση εναντίον της επίσκεψης Κλίντον στη χώρα μας, ήταν οι... τρομοκράτες που έκαψαν την Αθήνα. Στόχος των αξιωματούχων της κυβέρνησης, είναι να καταστήσουν παράνομες, πάση θυσία τις λαϊκές κινητοποιήσεις...

Καταχρηστική άσκηση δικαιώματος οι διαδηλώσεις, σύμφωνα με τον κύριο υπουργό, αντίθετες με το Σύνταγμα, αφού «κανένας δεν μπορεί να βλάπτει όργανα του κράτους ή άλλους πολίτες»... Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κατά την προσφιλή της μέθοδο και ανάλογα με τις περιστάσεις, αλλά κυρίως με τις κατευθυντήριες εντολές που παίρνει από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, επεξηγεί και... χρησιμοποιεί το Ελληνικό Σύνταγμα. Η έκθεση του «Στέιτ Ντιπάρτμεντ», η οποία τοποθετεί την Ελλάδα, δεύτερη στη λίστα των χωρών - «τρομοκρατών», στόχο έχει να πλήξει το λαϊκό κίνημα. Δίνει έτσι στην ελληνική κυβέρνηση «καθοδηγητική εντολή», για να χαρακτηρίσει «τρομοκράτες», συλλήβδην, όποιους αντιστέκονται στις μεθοδεύσεις της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Η επιχειρηματολογία του υπουργού Μ. Χρυσοχοΐδη, προχτές στη Βουλή, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ, κάλεσε τους Ελληνες βουλευτές, να αποφανθούν στο άμεσο μέλλον, για τη στάση που πρέπει να κρατήσει το κράτος απέναντι στις κινητοποιήσεις! Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι «οι διάφορες πορείες και διαδηλώσεις, δημιουργούν σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και το θέμα πρέπει κάποτε να το αντιμετωπίσει η Βουλή»...

Βέβαια η συγκεκριμένη πολιτική τακτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ απέναντι στις μορφές πάλης του λαϊκού κινήματος, δεν είναι πρωτόγνωρη. Μόλις χτες το πρωί άλλοι πενήντα αγρότες κάθισαν στο εδώλιο των δικαστηρίων της Κορίνθου, κατηγορούμενοι για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Χτες επίσης στη Λέσβο δικάζονταν στελέχη των ναυτεργατών και της ΝΕ του ΚΚΕ, επειδή τόλμησαν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους και τελικά φυσικά αθωώθηκαν, αφού δεν ευσταθούσε καμία κατηγορία...

Δηλαδή τελικά, όποιος διεκδικεί, όποιος σηκώνει το κεφάλι και αντιστέκεται, είναι επικίνδυνος για τον κρατικό μηχανισμό...! Στόχος τους είναι να «βαφτίσουν» επικίνδυνους για το κοινωνικό σύνολο όλους όσοι τολμούν να αμφισβητούν και να εναντιώνονται στις αποφάσεις τους. Ολους όσοι δε δέχονται αδιαμαρτύρητα, τις αποφάσεις - εντολές των Βρυξελλών, που καταδικάζουν στην ανεργία χιλιάδες ανθρώπους, που πλήττουν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Ολους, όσοι δεν είναι διατεθειμένοι να υποταχθούν στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Οι μηχανισμοί των δικών που έχει στήσει τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παράλληλα με την άσκηση τρομοκρατίας σ' όλα τα επίπεδα, φαίνεται ότι δεν είναι ικανοί για να πλήξουν το λαϊκό κίνημα της χώρας. Αντίθετα «χαλιβδώνουν» και ενισχύουν την αγωνιστική διάθεση του λαού μας.

Ο σκοταδισμός της παπαδοκρατίας...

Μια επιφανειακά γελοία «συζήτηση» διεξάγεται τις τελευταίες μέρες από κανάλια, με πρωταγωνιστές κυβερνητικά στελέχη και υπουργούς από τη μια μεριά και παράγοντες της Εκκλησίας με τον κ. Χριστόδουλο επικεφαλής από την άλλη, με αφορμή την αναγραφή ή όχι στις αστυνομικές ταυτότητες του θρησκεύματος των πολιτών.

Επί της ουσίας όμως βρίσκεται κάτω από αυτή τη συζήτηση ο ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟΣ των αρχόντων, είτε αυτοί άρχουν από κυβερνητικές και κρατικές θέσεις, είτε από εκκλησιαστικές θέσεις. Και ο σκοταδισμός βρίσκεται και στις δύο - υποτίθεται - αντίθετες απόψεις.

Ο ένας είναι ο σκοταδισμός της παπαδοκρατίας που βγαίνει κατευθείαν από το Μεσαίωνα και ζητά εν ονόματι του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού την αναγραφή του θρησκεύματος, λες και ο χριστιανός ορθόδοξος της Εκκλησίας της χρειάζεται την κρατική «στάμπα» για να δηλώσει τη συγκεκριμένη πίστη του. Βέβαια μη σας διαφεύγει το γεγονός ότι είναι περίπου τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιούσε το μετεμφυλιοπολεμικό κράτος για να αναγράψει υποχρεωτικά το θρήσκευμα στις ταυτότητες που εκδόθηκαν τότε, τη στιγμή που μέχρι πριν τον πόλεμο, δεν υπήρχε στις μέχρι εκείνη την εποχή ταυτότητες, η αναγραφή του θρησκεύματος. Και φυσικά κανείς δεν μπορεί να μας πείσει ότι ήταν πιο χριστιανοί οι μετεμφυλιοπολεμικοί χριστιανοί με ταυτότητα από τους προπολεμικούς χριστιανούς χωρίς ταυτότητα...

... Και ο σκοταδισμός της κρατικής εξουσίας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο άλλος σκοταδισμός είναι αυτός που έρχεται με τη μάσκα του εκσυγχρονισμού, της παγκοσμιοποίησης και της νέας τάξης του 21ου αιώνα. Είναι ο σκοταδισμός που ψηφίζει και επικυρώνει στη Βουλή, με πλαστές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, τις Συνθήκες Σένγκεν, όπου γίνεται πλέον το φακέλωμα με επιστημονικό, ηλεκτρονικό τρόπο, όπως ας πούμε στις «πολιτισμένες» Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και της Ευρώπης της σύγχρονης βαρβαρότητας. Πολλοί από αυτούς κρύβονται πίσω από την αντικειμενικά προοδευτική θέση για «προσωπικό δικαίωμα» και «ελευθερία του πολίτη»! Μόνο που σκόπιμα ξεχνούν να πουν ότι αυτό το προσωπικό δικαίωμα, το οποίο επικαλούνται, αφορά το να μην ξέρει ή να μη βλέπει ο πολίτης το προσωπικό του φακέλωμα, ακριβώς γιατί στις σύγχρονες συνθήκες το φακέλωμα πρέπει να γίνεται... πολιτισμένα. Ας πούμε μέσα από κωδικούς αριθμούς, από μικροτσίπς σε ταυτότητες, από ηλεκτρονικούς υπολογιστές και πάει λέγοντας...

Και φυσικά, σε αυτές τις νέες «ταυτότητες» του σύγχρονου σκοταδισμού, επειδή θα υπάρχει μεγαλύτερη ηλεκτρονική χωρητικότητα, θα μπορούν να χωράνε και περισσότερα «προσωπικά δεδομένα», όχι μόνο το θρήσκευμα ή το επάγγελμα, αλλά και η πολιτική δραστηριότητα ενδεχομένως, οι προσωπικές προτιμήσεις και άλλα απαραίτητα για τον σύγχρονο χαφιέ του πολίτη.

Ας μη μας μπερδεύουν λοιπόν με φληναφήματα περί «σύγχρονων δικαιωμάτων και ελευθερίας του πολίτη», ούτε με τις «παλιές δοξασίες περί ελληνοορθόδοξου πολιτισμού». Η από θέση αρχών γνήσια δημοκρατική άποψη αντιπαλεύει σθεναρά και τις δύο και βάζει το θέμα στις πραγματικές και ουσιαστικές του διαστάσεις.

άτιτλο

«Θα είστε ευχαριστημένος, κύριε Πρωτόπαππα, αν αντί για 75.000 νέες θέσεις εργασίας, μπορέσετε να φτιάξετε 50.000;», ρωτήθηκε στην ίδια συνέντευξη ο υφυπουργός Εργασίας. Και αυτός: «Οχι. Θα είμαι ευχαριστημένος με 75.000 και μία θέσεις εργασίας»...

Μη μαστιγώνεστε τόσο, κύριε Πρωτόπαππα!

άτιτλο

Σε ΕΥΡΩ - λέει - θα υπογραφεί, μετά από δυο χρόνια, η επόμενη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας;

Δηλαδή, κύριε πρόεδρε της ΓΣΕΕ με την «καλύτερη ΕΓΣΣΕ» που υπογράψατε προχτές, μπορούμε να πούμε ότι οι εργαζόμενοι πήραν αύξηση για το 2000 κάτι παραπάνω από μισό ΕΥΡΩ..!

Πάλι το παραμύθι με τα «διαπλεκόμενα»

Χαρακτηριστικά φαρσοκωμωδίας παίρνει ολοένα και περισσότερο η εσωκομματική κρίση στη ΝΔ. Η εκλογική αποτυχία της έφερε στην επιφάνεια τη χρόνια κρίση που τη μαστίζει - το ίδιο θα συνέβαινε και στο ΠΑΣΟΚ αν έχανε τις εκλογές -, αλλά ο τρόπος που επιχειρεί να την υπερβεί θυμίζει σκιαμαχίες. Αλλά είναι καταδικασμένη να ψάχνει και να μη βρίσκει τις αιτίες της κρίσης, από τη στιγμή που δεν μπορεί να ακυρώσει τον εαυτό της, την πολιτική και ιδεολογική φυσιογνωμία της. Ομως, αγγίζει τα όρια της γελοιότητας να επιχειρεί να φορτώσει στα «διαπλεκόμενα» την εσωκομματική της κρίση, από τη στιγμή που η πολιτική της πρόταση ακριβώς αυτά τα συμφέροντα στηρίζει και φιλοδοξεί να εκφράσει αυθεντικά. Αν θέλει η ηγεσία της ΝΔ να εκφράσει τα παράπονά της γιατί δεν την υποστήριξαν όσο περίμενε στις εκλογές, ας το κάνει απευθείας ή μέσω ταχυδρομείου αλλά ας μην επιχειρεί να παραμυθιάσει πρώτα και κύρια τους ψηφοφόρους της, ότι τα «διαπλεκόμενα» φταίνε για την κρίση της. Τα 'θελαν και τα παθαίνουν. Εξάλλου, είναι και θέμα «αισθητικής» να καταφέρεται κατά των ιερών και οσίων...

Σύμβαση - απάτη

Δύο χιλιάδες

το «κασέ»

μου «ανέβασε»

η ΓΣΕΕ

δυο χιλιάδες

πάνω κάτω

στα «πλακάκια»

με το Στράτο!

*

Δυο χιλιάδες

ακριβώς

ο μισθός

ο κολοβός,

δυο χιλιάδες

ανεβαίνει

κι είπαν «ναι»

οι πουλημένοι!

*

Δυο χιλιάδες

πιο πολλά

δυο και κάτι

λέει, ψιλά,

κι η ΓΣΕΕ

έβαλε «βούλα»

στη μεγάλη

ετούτη ζούλα!


Ο Οίστρος
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org