Τετάρτη 17 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΑΣΑ
Αλλοι παρακωλύουν τις συγκοινωνίες και άλλοι διώκονται!

Στο προσκήνιο φέρνει η διοίκηση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ τα καθημερινά προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στα αστικά λεωφορεία, αλλά και γενικότερα ζητήματα που αφορούν την ομαλή και ασφαλή εκτέλεση των δρομολογίων.

Με επιστολές που απέστειλε προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Υγείας - Πρόνοιας, τις οποίες κοινοποίησε στις διοικήσεις του ΟΑΣΑ και της ΕΘΕΛ, καθώς και στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ), η διοίκηση του Συνδικάτου ζητά από τους αρμόδιους να δώσουν άμεσα λύσεις στα προβλήματα, επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουν με τους τρόπους που εκείνοι γνωρίζουν.

Στην πρώτη επιστολή προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου, επισημαίνουν ότι ενώ κατά τις απεργιακές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι διώκονται και για «παρακώλυση συγκοινωνιών», ουδείς ενδιαφέρεται για την πραγματική παρακώλυση συγκοινωνιών από παράνομα παρκαρισμένα οχήματα. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι πολλοί κεντρικοί δρόμοι όπως είναι η Πατησίων, η Π. Ράλλη, η Λεωφ. Αλεξάνδρας, η Λεωφ. Βουλιαγμένης κλπ., μετατρέπονται σε απέραντο χώρο στάθμευσης, με επακόλουθο να καθυστερούν ή ακόμα και να μην εκτελούνται δρομολόγια, να «έρχονται» σε καθημερινές προστριβές οι οδηγοί των λεωφορείων με κατόχους παρκαρισμένων ΙΧ και στο τέλος να «φορτώνονται» όλα στην πλάτη των οδηγών, οι οποίοι μάλιστα διώκονται και πειθαρχικά! Ανάλογα προβλήματα, αναφέρεται στην επιστολή, παρατηρούνται και σε πλατείες, όπως π.χ. στην Πλ. Ελευθερίας στον Κορυδαλλό, στην Πλ. Ασπροπύργου κ.α., στις οποίες μπλοκάρονται τα λεωφορεία και οι οδηγοί διαπληκτίζονται με καταστηματάρχες και θαμώνες καφετεριών. Επίσης, τα λεωφορεία μπλοκάρονται από παρκαρισμένα ΙΧ ή ΔΧ σε διασταυρώσεις. Ετσι τα δρομολόγια καθυστερούν, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που οδηγοί ξυλοκοπούνται, αλλά όταν σπεύδουν να καταγγείλουν το συμβάν στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, η απάντηση που εισπράττουν είναι: «πού να μπλέκετε τώρα»! Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα μεγάλα συγκροτήματα θεάματος όπως είναι το «Βίλαντζ Παρκ» στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη, όπου όχι απλά τα ΙΧ μπλοκάρουν τους γύρω δρόμους, αλλά στην κυριολεξία αποκλείουν το αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στην περιοχή! Ανάλογη είναι η κατάσταση και στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αλλά και σε άλλους κεντρικούς δρόμους, που μετατρέπονται σε χώρους στάθμευσης επί πληρωμή για τους θαμώνες των νυχτερινών κέντρων. Ειδικά για τη χτεσινή μέρα, οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου, παρουσίασαν με συγκεκριμένα στοιχεία περίπτωση αποκλεισμού λεωφορείων στην αφετηρία της οδού Μεσογείων, στο σταθμό του μετρό «Εθνική Αμυνα». Αναφορά γίνεται και στις αφετηρίες και στα τέρματα, που ορίζονται από τον ΟΑΣΑ ή τους δήμους, χωρίς ωστόσο να πληρούν τους κανόνες ασφαλείας, με συγκεκριμένα παραδείγματα αφετηριών στο Χαλάνδρι και στις οδούς Βεΐκου και Αχαρνών.

Στην επιστολή, τέλος, υπογραμμίζεται, ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται πλέον να ανεχτούν το ρόλο του «εξιλαστήριου θύματος» και είναι έτοιμοι να αντιδράσουν, αν οι αρμόδιοι δε φροντίσουν για την τήρηση των νόμων που οι ίδιοι έχουν θεσπίσει και άπτονται της ασφάλειας των μεταφορών και των επιβατών.

Οσον αφορά τις συνθήκες υγιεινής των οδηγών, στην επιστολή προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας και τον ΙΣΑ, οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου τονίζουν ότι οδηγοί υποχρεώνονται σε εργασία οκτώ και πλέον ωρών, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν ακόμα και τις φυσικές τους ανάγκες, καθώς υπάρχουν ελάχιστες τουαλέτες και αυτές είναι εστίες μικροβίων.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org