Τετάρτη 17 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θέλουν συνένοχη όλη την κοινωνία

Την ανάγκη της κυβέρνησης να εμφανίσει την ένταση της αστυνομοκρατίας ως ανταπόκριση σε ανάγκες της κοινωνίας και τα μέτρα που παίρνει ως προϊόν κοινωνικής συναίνεσης ανέλαβε να υποστηρίξει χτες το « Ιδρυμα Πολιτισμού και Εκπαίδευσης, Ανδρέας Λεντάκης» με ημερίδα που οργάνωσε και είχε τον χαρακτηριστικό τίτλο «Τοπική Κοινωνία κατά της Εγκληματικότητας». Με εισηγήσεις που αντέγραφαν πιστά τόσο την ιδεολογία όσα και τα ίδια τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες έγινε προσπάθεια να υποστηριχτεί η άποψη πως και η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ευθύνη για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, αλλά και ατομικά οι ίδιοι οι πολίτες που ούτε λίγο ούτε πολύ καλούνται, κατά τα πρότυπα της Ν. Υόρκης, να συγκροτήσουν ένα ευρύτατο δίκτυο χαφιέδων που θα βοηθά την Αστυνομία να «προλαμβάνει» το έγκλημα...

Την «παγκοσμιοποίηση» επικαλέστηκε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης για να υποστηρίξει την ανάγκη ενίσχυσης της αστυνομοκρατίας με μετατροπή του πληθυσμού σε συνεργάτη της Αστυνομίας. Τη σκυτάλη πήρε ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος που έκανε κριτική στην κυβέρνηση γιατί καθυστερεί στην ανάθεση της σχετικής αρμοδιότητας στην Αυτοδιοίκηση.

Ο κεντρικός εισηγητής καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Πανούσης, επισήμανε τον κίνδυνο της δημιουργίας κατασταλτικών μηχανισμών σε επίπεδο κοινότητας, ισχυρίστηκε όμως ότι κάτι τέτοιο δε θα συμβεί. Είπε ότι οι ΟΤΑ δεν καλούνται να εξαφανίσουν τις αιτίες, αλλά να προλάβουν τα εγκλήματα, έξω από τα πλαίσια ενός κατασταλτικού ρόλου. Ομως όλοι θυμούνται τι συνέβη στο Κεραμίδι Πιερίας με την απαγόρευση κυκλοφορίας των Αλβανών μεταναστών.

Η λέκτορας της Νομικής Σχολής Θράκης, Σ. Βιδάλης , υποστήριξε την ανάληψη της αρμοδιότητας από τους δήμους, περιορίζοντάς την όμως σε ζητήματα ελέγχου και όχι βίαιης αντιμετώπισης.

Στην ημερίδα μίλησε, επίσης, ο δήμαρχος Αχαρνών Δ. Παπανίκας, που εντόπισε το πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών μόνο στους τσιγγάνικους καταυλισμούς.

Στην ημερίδα μίλησαν, επίσης, ο δήμαρχος Κορυδαλλού Κ.Χρήστου και παρενέβησαν ο Δ. Κυριαζίδης από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, ο Μ. Βετούλης πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών Αστυνομίας και εκπρόσωποι του «ΣΟΣ Ρατσισμός».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org