Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο στην Κύπρο

Τα κόμματα κατέθεσαν τις προτάσεις τους για αλλαγές στο «σχέδιο Ανάν»

Ολοκληρώθηκε αργά χτες βράδυ η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για υποβολή των θέσεων των κομμάτων σχετικά με τις αλλαγές στο «σχέδιο Ανάν» και συζήτηση των χειρισμών στο Κυπριακό.

Η συζήτηση κράτησε συνολικά πάνω από έξι ώρες.

Στο πρωινό μέρος της συνεδρίας κατέθεσαν τις απόψεις τους για το Κυπριακό τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΝΕΟ και ΕΔΗ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι στη συνεδρίαση συνεχίστηκε η παράθεση των απόψεων των πολιτικών κομμάτων επί του Κυπριακού και ότι όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο έχουν παραθέσει τις απόψεις τους. Επίσης, είπε ότι στη συνέχεια «ξεκίνησε η συζήτηση επί των θέσεων που αναπτύχθηκαν, η οποία θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου». Η ημερομηνία της επόμενης συνεδρίας θα καθοριστεί αργότερα.

Πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων φέρουν το ΑΚΕΛ να έχει υποβάλει εισηγήσεις για περισσότερες αλλαγές στο «σχέδιο Ανάν» από όσες είχαν υποβληθεί για συζήτηση στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του Κόμματος.

Οι αλλαγές περιέχονται σε έγγραφό από 28 σελίδες, που διάβασε ο ΓΓ του Κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας και στη συνέχεια παρέδωσε στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο. Στο έγγραφο γίνεται ανάλυση του Κυπριακού από το 1974 μέχρι σήμερα, ανάλυση της διεθνούς κατάστασης και ιδιαίτερα των οργανισμών και των κρατών που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στο Κυπριακό. Αναλύεται, ακόμη, η κατάσταση τόσο στην ελληνοκυπριακή όσο και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και επιχειρείται μια αξιολόγηση της παρουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως πλήρους μέλους. Περαιτέρω, αναλύεται η σχέση Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τα θέματα που έχουν σχέση με την υπογραφή του πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ενωσης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα το έγγραφο για τις αλλαγές που επιθυμεί επί του «σχεδίου Ανάν». Κι αυτό, όπως εξήγησε, γιατί έχει πικρή εμπειρία πώς λειτουργεί το Εθνικό Συμβούλιο και πώς αφήνονται να διαρρεύσουν οι συζητήσεις που γίνονται στο Σώμα.

Ο Α. Κυπριανού είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ανέπτυξε ολοκληρωμένα τις θέσεις του στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, οι οποίες και θα καταχωρηθούν στα πρακτικά. Από κει και πέρα, πρόσθεσε, το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να αναλωθεί σε δημόσιο διάλογο και αντιπαραθέσεις για τις θέσεις του κάθε κόμματος, γιατί έχει γνώση ότι αυτή την περίοδο η ελληνική κυπριακή πλευρά πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και σοβαρή, προκειμένου να πετύχει τις απαραίτητες αλλαγές που θα τις επιτρέψουν να αποδεχτεί το «σχέδιο Ανάν».

Ο εκ των αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ Σωκράτης Χάσικος, απαντώντας στις παρατηρήσεις του κ. Κυπριανού, είπε ότι δε σημαίνει έλλειψη σοβαρότητας η δημοσιοποίηση θέσεων. Πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ, εκτιμώντας ότι συνιστά σοβαρότητα η δημόσια τοποθέτηση, θα δώσει το έγγραφό του στη δημοσιότητα και για τον πρόσθετο λόγο ότι επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί με εσφαλμένο τρόπο. Αλλωστε, είπε, ό,τι συζητείται στο Εθνικό Συμβούλιο δε μένει κρυφό. Είπε ακόμη ότι ο ΔΗΣΥ δε θεωρεί ότι κάνει ζημιά στο εθνικό ζήτημα με το να γνωρίζει ο κυπριακός λαός τι αλλαγές επιδιώκει επί του «σχεδίου Ανάν».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ