Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ετσι απαντάμε στις διώξεις

Και με τη «σεμνή και ταπεινή» διακυβέρνηση του τόπου, από τον γαλάζιο εταίρο του δικομματισμού, μετράμε πάμπολλα κρούσματα αυταρχισμού και τρομοκράτησης των λαϊκών στρωμάτων. Μόνο σε μία μέρα - και πέρα από τις «δημοκρατικές» διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δε θα χτυπήσει τους αγωνιζόμενους αγρότες - μακριά από τις κάμερες, το ρεπορτάζ κατέγραψε τα παρακάτω σοβαρά κρούσματα...

Πρώτον: Στην Αθήνα, τραμπούκικη και αδικαιολόγητη σύλληψη και προσαγωγή με ασφαλίτικο αυτοκίνητο, στο Αστυνομικό Τμήμα, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Δεύτερον: Στη Λάρισα επανενεργοποίηση μηχανισμού απόσπασης «δηλώσεων μετανοίας» από Κνίτες στα ΤΕΙ της πόλης. Με πιέσεις και εκβιασμούς προσπαθούν να «πείσουν» σπουδαστές, που πιθανά ψάχνουν για δουλιά, να υπογράψουν σχετική Υπεύθυνη Δήλωση - την οποία βεβαιώνει η Αστυνομία - ότι «δεν επιθυμούν πλέον να ανήκουν στην ΚΝΕ». Τρίτον: Στη Σιάτιστα, σε καιρούς μονόπλευρης μακρόχρονης λιτότητας που έχει «γονατίσει» αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, μισθωτούς και συνταξιούχους, αστυνομικοί έσυραν εργαζόμενη στο Τμήμα επειδή εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του παιδιού της (γουνοποιός) για χρέη προς το ΤΕΒΕ. Ταυτόχρονα, απειλούν με κυρώσεις όσους δημοσιογράφους... τόλμησαν να δημοσιοποιήσουν σχετική ανακοίνωση - καταγγελία της ΚΟ του ΚΚΕ!

Και στις τρεις αυτές περιπτώσεις αυταρχισμού και τρομοκρατίας, στο στόχαστρο των κατασταλτικών μηχανισμών είναι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ. Λογικό, αν αναλογιστεί κανείς πόσο πονά η δράση τους τις κυρίαρχες δυνάμεις. Οσο κι αν εμφανίζονται σήμερα κραταιές και αγέρωχες, δεν περνά κυριολεκτικά βδομάδα, που να μη θεσμοθετήσουν άλλο ένα νομοθετικό έκτρωμα για να θωρακίσουν την εξουσία τους. Που να μη στήνουν άλλο ένα μηχανισμό ελέγχου και - στην κρίσιμη ώρα - δίωξης των λαϊκών στρωμάτων, έτσι και αναθαρρέψουν. Ετσι και διεκδικήσουν έστω και ένα μικρό κομμάτι από ό,τι δικαιούνται.

Είναι αυτό ακριβώς που πρέπει να γίνεται καθαρό. Οτι οι διώξεις δε σταματούν στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Αρχίζουν απ' εκεί, καθότι οι κομμουνιστές βρίσκονται στην πρωτοπορία του κινήματος, ωστόσο αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων. Και γι' αυτό, κάθε τέτοια απόπειρα δίωξης της λαϊκής δράσης, πρέπει να καταγγέλλεται ανοιχτά και δημόσια. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο δικαιολόγησης του αυταρχισμού και της καταστολής. Με συναίσθηση του ποιον αφορούν τέτοια μέτρα και πού αποσκοπούν, χρέος του κάθε εργαζόμενου που πλήττεται από την εφαρμοζόμενη πολιτική, είναι να εντείνει την αλληλεγγύη του με όποιον διώκεται. Να απαιτήσει - έστω στα περιορισμένα περιθώρια δημοκρατικής επίφασης του σημερινού συστήματος - οι υπαίτιοι να τιμωρούνται. Και τελικά, η πάλη ενάντια σε όλες τις αντιδραστικές και αντιλαϊκές πτυχές της πραγματικότητας, να γίνεται μαζικά, οργανωμένα, ασυμβίβαστα και πεισμωμένα, και με κεντρικό στόχο την ανατροπή της.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ