Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιβάλλεται να δοθεί απάντηση στον αυταρχισμό

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Η ΚΝΕ καταγγέλλει με τον πιο έντονο τρόπο τον εντεινόμενο κρατικό αυταρχισμό, με αφορμή την αδικαιολόγητη «βίαια προσαγωγή» του Αλέκου Χαλβατζή, μέλους του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης, προχτές το απόγευμα στην Αθήνα.

Θυμίζουμε ότι προχτές, λίγο πριν τις 6.30 μ.μ., ένστολοι της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ) σταμάτησαν τον Α. Χαλβατζή στην οδό Δεληγιάννη, απαιτώντας να ελέγξουν την ταυτότητά του και την τσάντα του. Ο Αλ. Χαλβατζής επέδειξε την ταυτότητα, γνωστοποίησε την ιδιότητά του και ξεκαθάρισε ότι δε δικαιούνται να ψάξουν την τσάντα του, παρά μόνο στο αστυνομικό τμήμα. Το αποτέλεσμα ήταν να προσαχθεί βίαια στο Τμήμα, δεχόμενος απειλές, δεμένος με χειροπέδες, λόγω «αντίστασης κατά της αρχής»... Στο ΑΤ Εξαρχείων οι απειλές κι προκλήσεις συνεχίστηκαν, ενώ δεν του επέτρεπαν να τηλεφωνήσει και αρνούνταν να τον ενημερώσουν ποιος ήταν ο επικεφαλής τους. Τελικά, μετά από 45 λεπτά τον οδήγησαν στο γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας, όπου του επετράπη να κάνει ένα τηλεφώνημα, ο αξιωματικός έλεγξε την τσάντα του και λίγο αργότερα - αφού προηγουμένως ο δικηγόρος του επικοινώνησε με τον αξιωματικό υπηρεσίας - αφέθηκε ελεύθερος.

Το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ με χτεσινή ανακοίνωσή του σημειώνει ότι από αυτό το περιστατικό προκύπτουν «μια σειρά σοβαρά πολιτικά ερωτήματα:

  • Με ποιο δικαίωμα τα όργανα της τάξης λειτουργούν με απαράδεκτα προκλητικό τρόπο απέναντι "σε όποιον θεωρούν ύποπτο", απειλώντας παράλληλα ότι θα τον "τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί";
  • Με ποιο δικαίωμα αστυνομικοί και αξιωματικοί της Αστυνομίας αναφέρονται στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ λέγοντας "αν δε σας αρέσει να πάτε αλλού, εκεί που έχετε ασυλία" ή "όλο ζητήματα δημιουργείτε, δεν αφήνετε την αστυνομία να κάνει τη δουλιά της", "γελοιοποιείτε τον εαυτό σας" και τι ακριβώς εννοούν;
  • Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για την ασυδοσία της ΟΠΚΕ, της οποίας οι εκπρόσωποι καλυπτόμενοι πίσω από την ανωνυμία παραβιάζουν ακόμα και το υπάρχον αντιδραστικό νομικό πλαίσιο;».

«Η ΚΝΕ - συνεχίζει η ανακοίνωση - στο πλάι του Κόμματος θα απαιτήσει απαντήσεις και μέτρα από τους πολιτικά υπεύθυνους για τα παραπάνω. Δε θα μείνουμε όμως μόνο σε αυτό. Ακριβώς επειδή δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό (ας μην ξεχνάμε τις εκκρεμείς δίκες εναντίον αγωνιστών μαθητών, άλλες για αφισοκόλληση ή "παρακώλυση συγκοινωνιών", τις κάμερες που μπαίνουν ακόμα και σε σχολεία, τις συχνές αδικαιολόγητες προσαγωγές). Ο αυταρχισμός που εντείνεται και παίρνει μαζικές διαστάσεις αφορά πέρα από τους κομμουνιστές κάθε νέο, κάθε λαϊκό άνθρωπο».

Ετσι, το Γραφείο Τύπου της ΚΝΕ επισημαίνει ότι επιβάλλεται «να δοθεί απάντηση μαζική και οργανωμένη από το νεολαιίστικο κίνημα και τους φορείς του στο πλάι του λαϊκού κινήματος, ώστε:

  • Να αποκρούονται - ακυρώνονται τα αντιδραστικά μέτρα και πρακτικές.
  • Εμπρακτα να περιφρουρούνται οι αγώνες και άλλες δραστηριότητες.
  • Να εκφράζεται άμεσα και δυναμικά η αλληλεγγύη στους διωκόμενους αγωνιστές και η καταδίκη προς τους (φυσικούς και ηθικούς) διώκτες.
  • Να υπάρχει ανοιχτό και ασίγαστο μέτωπο ενάντια στην προσπάθεια εθισμού του λαού και της νεολαίας στην επικίνδυνη λογική της περιστολής ελευθεριών δήθεν "για το καλό όλων μας".

Σε κάθε περίπτωση, ας είναι όλοι σίγουροι ότι - και στις μέρες μας - οι κομμουνιστές ούτε τρομοκρατούνται, ούτε "πιάνονται στον ύπνο" εύκολα», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Σιωπή» από το υπουργείο

Προφανώς για την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της Αστυνομίας, τέτοιου είδους συμβάντα θεωρούνται καθημερινή ρουτίνα. Γι' αυτό, παρά τις καταγγελίες, αλλά και τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, μέχρι χτες βράδυ δεν υπήρξε καμιά επίσημη τοποθέτηση από τους αρμόδιους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ