Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - 17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Η στρατολογία στο επίκεντρο της δράσης μας

Αγαπητοί σύντροφοι, μπροστά στο 17ο Συνέδριο, έχει μπει στο επίκεντρο της συζήτησης το θέμα της ισχυροποίησης του Κόμματος, σε συνάρτηση βέβαια με την ανάπτυξη πιο σχεδιασμένης, θαρραλέας και ουσιαστικής δράσης για την οικοδόμηση επιμέρους συσπειρώσεων και μετώπων πάλης με ταξικό αντιμονοπωλιακό αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό! Ζήτημα ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ για την ισχυροποίηση του Κόμματος είναι η ένταξη νέων μελών στην Οργάνωση, Η ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΑ. Είναι αυτονόητο ότι, κάθε νέο μέλος δίνει άλλη πνοή στην Οργάνωση και ανοίγει τον κύκλο επιρροής και δράσης της. Παράλληλα, βοηθά στην καλύτερη κατανομή χρεώσεων και στην αντιμετώπιση της υπερσυγκέντρωσης καθηκόντων σε ορισμένους συντρόφους. Επίσης, είναι γεγονός ότι κάθε νέο μέλος καταθέτει ιδέες, σκέψεις και προβληματισμούς, βοηθά στην αναζωογόνηση της εσωκομματικής ζωής και της δράσης της ΚΟΒ. Ολα αυτά βέβαια στο βαθμό που δέχεται την καθημερινή ιδεολογικοπολιτική, οργανωτική και προσωπική στήριξη και βοήθεια από την καθοδήγηση, τα άλλα μέλη της ΚΟΒ και την Οργάνωση συνολικότερα.

Τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα μετά τις ανατροπές στις πρώην Σοσιαλιστικές χώρες της Αν. Ευρώπης και τα πλήγματα που δέχτηκε το Κομμουνιστικό και το Ταξικό εργατικό κίνημα, σε συνδυασμό με την προσωρινή επικράτηση της «Νέας τάξης των ιμπεριαλιστών», είχαν, και σε μεγάλο βαθμό συνεχίζουν να έχουν, επίδραση στη ζωή και τις δραστηριότητες των εργαζομένων και του λαού συνολικότερα. Οι ολοένα δυσκολότερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, ο φόβος της απόλυσης και η ανεργία, ο αντικομμουνισμός, οι κατασταλτικοί μηχανισμοί, η προσωρινή επικράτηση της αστικής προπαγάνδας περί «αναποτελεσματικότητας της συλλογικής και οργανωμένης δράσης», η προώθηση της «λογικής» του ατομικού βολέματος και της «κοινωνικής συναίνεσης», κρατάνε ακόμα αλυσοδεμένους χιλιάδες εργαζόμενους στο καθημερινό αδιέξοδο δουλιά/ επιβίωση - σπίτι/ τηλεπροπαγάνδα - δουλιά/επιβίωση. Ακόμα και ένα μεγάλο μέρος του κόσμου που βρίσκεται κοντά στο Κόμμα σε εκδηλώσεις και εκλογικές μάχες, αποφεύγουν ή δυσκολεύονται να κάνουν το βήμα της πιο σταθερής δραστηριοποίησης είτε στο σωματείο του είτε σε κάποιο άλλο μαζικό φορέα, πόσο μάλλον να οργανωθούν στο Κόμμα. Η σταθερή δραστηριοποίηση όλο και περισσότερων εργαζομένων και ο προσανατολισμός τους σε Αντιμονοπωλιακή Αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση, αλλά και η οργάνωση των πιο πρωτοπόρων από αυτούς στο Κομμουνιστικό Κόμμα, συνδέεται άμεσα με την αντιμετώπιση αυτής της αρνητικής κατάστασης και ιδιαίτερα με την επανάκτηση της εμπιστοσύνης του κόσμου στην αναγκαιότητα και αποτελεσματικότητα των συλλογικών συντονισμένων, καλά οργανωμένων και ταξικά προσανατολισμένων αγώνων. Παράλληλα, θα πρέπει να δώσουμε πιο επίμονα και πειστικά τη μάχη για την υπεράσπιση και επικαιροποίηση του Σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, ως τη μόνη ριζική λύση απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Ομως είναι λάθος να περιμένουμε ότι, οι στρατολογίες νέων μελών στο Κόμμα, θα έρθουν «από μόνες τους», όσο αλλάζει η αρνητική κατάσταση που προανέφερα. Η πείρα έχει δείξει ότι απαιτείται καθημερινή σχεδιασμένη και επίμονη δουλιά ώστε, σε σταθερή βάση να δραστηριοποιούμε κόσμο, να τους πείθουμε με τη συζήτηση και την πρωτοπόρα δράση μας για την ανάγκη να γραφτούν στο Σωματείο τους και σε άλλους μαζικούς φορείς (Επιτροπή Ειρήνης, Σύλλογος Γονέων, Σύλλογος γυναικών, Πολιτιστικός Σύλλογος κλπ.). Παράλληλα, χρειάζεται ξεχωριστή φροντίδα, υπομονή και επίμονη πολιτική δουλιά, ώστε να οργανώνουμε νέα μέλη στο Κόμμα από πρωτοπόρους εργαζόμενους (επιρροές του Κόμματος αλλά και ΚΝίτες). Στο Καταστατικό του ΚΚΕ που ψηφίστηκε από το 15ο Συνέδριο, μπαίνουν αναλυτικά τα κριτήρια, για να γίνει κάποιος κομματικό μέλος, αλλά τίθεται και ως ασφαλιστική δικλείδα η εξάμηνη περίοδος του δόκιμου μέλους, προκειμένου να διευκολυνθεί η στρατολόγηση και να αποφευχθούν τυχόν λάθη.

Ομως, παρά τις επισημάνσεις των καθοδηγητικών οργάνων για την επιμονή στη Στρατολογία, ελάχιστα ασχοληθήκαμε επί της ουσίας με το θέμα και πάρθηκαν πολύ χαλαρά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι κρίμα να έχουμε ένα διευρυμένο κύκλο επιρροής από συνεπείς αγωνιστές που δραστηριοποιήθηκαν τόσο στους εκατοντάδες αγώνες που πρωτοστατήσαμε το προηγούμενο διάστημα, όσο και στις δύο εκλογικές μάχες και να τους αφήνουμε εκτός Κόμματος είτε από αμέλεια είτε από υπεροψία. Είναι πλέον άμεσο καθήκον να πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα για να μπει το θέμα στο επίκεντρο της δουλιάς κάθε Οργάνωσης. Προτείνω σαν πρώτο μέτρο, να προχωρήσουμε σε 3μηνη ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΑΣ και πιο συγκεκριμένα: Να μπουν πλάνα από τις Οργανώσεις (ξεχωριστά για στρατολογίες από επιρροές και ξεχωριστά από την ΚΝΕ), να συζητηθούν τα πλάνα στις Οργανώσεις, να γίνουν Αχτίφ σε κομματικά στελέχη και στελέχη του Μαζικού κινήματος και κατόπιν στις ΚΟΒ, να μπουν προσωπικά πλάνα πρώτα - πρώτα από τα στελέχη, να μπουν δείκτες (στρατολογίες από την Εργατική τάξη, από κλάδους ιδιαίτερης σημασίας, από την Παιδεία και την Υγεία, από ΕΒΕ, από γυναίκες και νέους). Να μπουν ιδιαίτερα πλάνα για οικοδόμηση νέων ΚΟΒ. Πιθανόν τα αποτελέσματα να μην είναι εντυπωσιακά σε πρώτη φάση, αλλά θα έχουμε κάνει ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση να γίνει καθημερινό μέλημα των καθοδηγητικών Οργάνων και των ΚΟΒ η στρατολογία και η ανάπτυξη των Οργανώσεων. Μετά την 3μηνη Καμπάνια θα βοηθήσει να πραγματοποιηθεί Πανελλαδικό Σώμα για το θέμα.

Βέβαια, σε όλη αυτή την προσπάθεια, καταλυτικό ρόλο παίζει η ιδεολογικοπολιτική βοήθεια από την καθοδήγηση και ιδιαίτερα πώς πείθουμε τους εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά μας ότι, το να είναι κάποιος μέλος του Κόμματος έχει άλλη βαρύτητα και συμβάλλει καθοριστικά στην ισχυροποίησή του, στην ανάπτυξη της δυναμικής, της μαζικότητας, της συσπείρωσης και του ταξικού προσανατολισμού που πρέπει να αποκτήσει το κίνημα για να αντισταθεί και να αντεπιτεθεί στην ιμπεριαλιστική εκμετάλλευση και βαρβαρότητα. Ομως, πολλές φορές με τον τρόπο καθοδήγησής μας, υπερτονίζουμε την προσφορά επιρροών, φίλων και «πρώην», παραμελώντας παράλληλα να παροτρύνουμε, να ενθαρρύνουμε και να εμπνέουμε αισιοδοξία στα μέλη της Οργάνωσης που, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες δίνουν με αυτοθυσία τη μάχη για την ισχυροποίηση του Κόμματος, το ξεπέρασμα αδυναμιών και προβλημάτων, την εκλαΐκευση των θέσεών μας, την αντιμετώπιση της αστικής προπαγάνδας, το «ζωντάνεμα» και τη μαζικοποίηση των Σωματείων και άλλων μαζικών φορέων, την οικοδόμηση συσπειρώσεων σε ΑΑΔ κατεύθυνση, τη διεύρυνση του κύκλου επιρροής μας, τη διάδοση του ΡΙΖΟΥ, την Οικονομική στήριξη, κλπ. Η επαναστατική αισιοδοξία και η ζωντάνια που πρέπει να διακατέχουν την καθημερινή δράση των μελών του ΚΚΕ, έχουν να κάνουν σε σημαντικό βαθμό με τον τρόπο καθοδήγησης από τα στελέχη. Η υποτίμηση αυτών των πλευρών της καθοδηγητικής δουλιάς οδηγεί στη λανθασμένη και διαλυτική αντίληψη κάποιων φίλων - αλλά και μελών - ότι, «κι απ' έξω τα ίδια μπορούμε να προσφέρουμε ή και περισσότερα». Ο ρόλος και η αναντικατάστατη προσφορά του κομματικού μέλους τόσο στην εσωκομματική συζήτηση και τη λήψη των αποφάσεων, όσο και στη δράση για την υλοποίησή τους, πρέπει να τονίζεται και να ενισχύεται σε όλα τα επίπεδα, ώστε και το μέλος να ενθαρρύνεται και οι επιρροές και φίλοι να κατανοούν πόσο σημαντικό είναι να γίνουν μέλη του ΚΚΕ. Αυτή η προσπάθεια πρέπει και μπορεί να ενισχυθεί με μια σειρά εκδηλώσεις για την ηρωική ιστορία του Κόμματος, με τιμητικές βραβεύσεις παλαίμαχων κομμουνιστών, αλλά και πρωτοπόρων μελών, με αντίστοιχη αρθρογραφία στο ΡΙΖΟ και εκπομπές στον 902. Εξάλλου, όπως αναφέρεται στο Αρθρο 3 του καταστατικού «Το ΚΚΕ στηρίζει την επιτυχία των άμεσων και μακροπρόθεσμων σκοπών του, το κύρος και τη δύναμή του, στην ενεργητικότητα, την πρωτοβουλία, την ικανότητα και τη μαχητικότητα των μελών του. Από τη σχέση αυτή απορρέουν τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις για όλα τα μέλη του Κόμματος».

ΥΓ: Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο τα Μέσα μαζικής «ενημέρωσης» που στηρίζουν άμεσα το σύστημα, το δικομματισμό και τους ΣΥΝεταίρους του, όσο και τα κάθε λογής «αριστερίστικα» έντυπα, αντί να κοιτάνε τα χάλια τους, «συμμετέχουν με μακροσκελή άρθρα» - στον προσυνεδριακό διάλογο με... ταυτόσημη θεματολογία: Να εξυφαίνουν κάθε λογής σενάρια «περί διάστασης απόψεων μελών και ηγεσίας στο Κόμμα». Είναι προφανές ότι έχουν σκυλιάσει που τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ - από το Πολιτικό Γραφείο μέχρι την Οργάνωση Βάσης - αγωνίζονται με ενιαία αντίληψη, ανυπότακτα και αΣΥΝβίβαστα για την ανατροπή της σημερινής κατάστασης.

Δανδουλάκης Μανώλης

Αχτίδα 7ου Διαμερίσματος Α΄ Αθήνας


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ