Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2004
«Η μόνη ελπίδα είναι στα δικά σας χέρια»

Στους εργαζόμενους των «Κλωστηρίων Β΄» της Νάουσας, πρώτο σταθμό της διήμερης περιοδείας της στη Θεσσαλονίκη, μίλησε χτες η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με νωπή ακόμη την πλούσια εμπειρία από τις πρόσφατες πολυήμερες κινητοποιήσεις τους ενάντια στα σχέδια του Λαναρά να κλείσει τα κλωστήρια στην πόλη τους, αλλά και με συναίσθηση ότι τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά, παρά την προσωρινή επαναλειτουργία των εργοστασίων, οι εργαζόμενοι στα «Κλωστήρια Β΄» της Νάουσας επιφύλαξαν χτες θερμή υποδοχή στην Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στον πρώτο σταθμό της διήμερης περιοδείας της στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη ΔΕΘ. Η Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος, συναντήθηκε με τα Σωματεία Εργαζομένων στα «Κλωστήρια Ναούσης» και στην αλλαγή της βάρδιας μίλησε στους εργάτες και στις εργάτριες των «Κλωστηρίων Β΄» στο προαύλιο του εργοστασίου.

Οι συνδικαλιστές των κλωστηρίων μετέφεραν στην Αλέκα Παπαρήγα την ανησυχία τους για τους όρους της συμφωνίας νέας δανειοδότησης που υπέγραψε πρόσφατα η διοίκηση της «Κλωνατέξ» με τις τράπεζες και επιβεβαίωσαν ότι παραμένουν σε αγωνιστική επιφυλακή, περιμένοντας τις επόμενες κινήσεις της εργοδοσίας. Σημείωσαν, ωστόσο, ότι οι εξελίξεις δεν προβλέπονται θετικές, αφού ήδη έχουν παρουσιαστεί δυσλειτουργίες στον εφοδιασμό των κλωστηρίων με βαμβάκι, ενώ καθυστέρηση υπάρχει και στην πληρωμή του πρώτου μισθού, μετά την υποχρεωτική άδεια που τους επέβαλε η εργοδοσία στις αρχές του Ιούλη.

Μιλώντας το μεσημέρι στους εργαζόμενους, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε ότι δεν είναι αυτοί υπεύθυνοι για την κρίση στην κλωστοϋφαντουργία και τους κάλεσε να φουντώσουν τον αγώνα τους για να μην κλείσουν τα εργοστάσια. «Η κρίση έχει να κάνει με την κερδοφορία και το κεφάλαιο», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα. «Πάνε να περάσουν την αντίληψη ότι η κρίση οφείλεται σε μια παγκόσμια εξέλιξη, όλα ανάγονται σε παγκόσμιες αιτίες. Οι διεθνείς συμφωνίες έπληξαν την κλωστοϋφαντουργία, αλλά αυτές τις συμφωνίες τις υπέγραψαν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Ιδιαίτερα μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, το κεφάλαιο είναι ελεύθερο να κάνει ό,τι θέλει. Αυτή η ελευθερία είναι θεσμοθετημένη και κατοχυρωμένη. Η ελευθερία που δεν είναι κατοχυρωμένη και θεσμοθετημένη είναι η ελευθερία του εργαζόμενου να ζητάει λύση των προβλημάτων του και να διεκδικεί τα δικαιώματά του».

Η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι το ΚΚΕ παλεύει και θα παλέψει με τους εργαζόμενους για να μην κλείσουν τα κλωστήρια, σημείωσε ωστόσο ότι η λύση βρίσκεται στην ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής αφού «δεν μπορείς να έχεις ουσιαστικές επιμέρους νίκες όταν η γενική πορεία εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου».

«Το θέμα είναι πολιτικό», τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. «Είναι ποια τάξη κυβερνά τούτο τον τόπο, ποια τάξη εξουσιάζει. Και εξουσιάζει η πλουτοκρατία. Είτε με το ΠΑΣΟΚ είτε με τη ΝΔ αυτά τα προβλήματα θα υπάρχουν. Η μόνη ελπίδα είναι στα δικά σας χέρια, για να αλλάξει η κατάσταση. Χρειάζεται γενικότερη πολιτική λύση. Για το σήμερα, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι θα παλέψουμε, δε θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί για να μη μείνετε στο δρόμο».

Η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε, τέλος, τους εργαζόμενους στα κλωστήρια να δώσουν δυναμικά το «παρών» στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΚΚΕ στις 9 του Οκτώβρη στην Αθήνα για τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως οι εργαζόμενοι «πρέπει να δείξουν ότι δεν υπάρχει μόνο η Ελλάδα που κάνει γλέντια και χορούς αλλά υπάρχει και η Ελλάδα των αγώνων και των ανθρώπων που υποφέρουν. Να έρθουν άνθρωποι από όλη την Ελλάδα και να δείξουμε πραγματικά ποια είναι η περιφέρεια, γιατί ακούμε διαρκώς για μέτρα για την περιφέρεια. Αυτά είναι ψέματα. Απλά στην περιφέρεια θα εγκατασταθούν κάποιες βιομηχανίες με ακόμα περισσότερα προνόμια. Αυτή είναι η περιφερειακή πολιτική. Δεν είναι ούτε για τον αγρότη, ούτε για τον επαγγελματία, ούτε για τον εργάτη, είναι για τους επιχειρηματίες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ