Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Καλή αγωνιστική χρονιά

Το κουδούνι που ήχησε χτες στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σήμανε την έναρξη άλλης μιας σχολικής χρονιάς, αυτή τη φορά με καινούρια κυβέρνηση, αλλά με την ίδια εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική. Οσο και αν προσπαθούν με το «σκυλοκαβγά» τους - η ΝΔ, που μιλάει για ομαλή λειτουργία, και το ΠΑΣΟΚ, που μετά από μια εικοσαετή θητεία τώρα θυμήθηκε δικαιώματα και ανάγκες - η ουσία είναι μία: Εξυπηρετούν τα ίδια συμφέροντα και θέλουν την Παιδεία προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κεφαλαίου, που υπηρετούν.

Γι' αυτό και οι δύο συμφωνούν στην κατεύθυνση της πολιτικής, που θέλει το σχολείο υποβαθμισμένο, αποστεωμένο από ουσιαστικές γνώσεις και ταξικά επιλεκτικό. Γι' αυτό μετά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, διατηρείται το διπλό σχολικό δίκτυο, του Λυκείου και της Τεχνικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Στο σημείο αυτό η ΝΔ, ξέροντας ότι τα δεύτερης κατηγορίας ΤΕΕ δεν έχουν εκτίμηση στο λαό, επιχειρεί με την ίδρυση των Τεχνικών Λυκείων, να μακιγιάρει την ίδια πολιτική, αφού διατηρεί έτσι και αλλιώς το διαχωρισμό των τύπων των Λυκείων. Δηλαδή τον κατακερματισμό της γνώσης για την παραγωγή αύριο του ανάλογου εργατικού δυναμικού που θέλει... η αγορά, δηλαδή οι κεφαλαιοκράτες.

Στην ίδια κατεύθυνση η ΝΔ διατηρεί τον εξεταστικοκεντρικό χαρακτήρα του Λυκείου (παρά την κατάργηση των εξετάσεων στη Β' Λυκείου, και τις όποιες επιφάσεις... διαλόγου). Το σχολείο αυτό έχει μετατρέψει σε αποκλειστικό προθάλαμο για την είσοδο στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, «ντοπάροντας» τους μαθητές με τη μέθοδο της στείρας αποστήθισης ανούσιων πληροφοριών μιας χρήσης. Η ΝΔ συνεχίζει τη μορφωτική υποβάθμιση, την ακριβοπληρωμένη αμάθεια των φροντιστηρίων, της παραπαιδείας. Μάλιστα, ήδη ανακοίνωσε την επέκταση των εξετάσεων και στο Δημοτικό, ώστε το «φιλτράρισμα» να ξεκινά από μικρότερες ηλικίες και να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό.

Αυτή την κατάσταση δεν μπορεί να κρύψουν οι όποιες φανφάρες ακουστούν αυτές τις μέρες από τους εκπροσώπους του δικομματισμού. Οι εργαζόμενοι, η λαϊκή οικογένεια ξέρει τι της κοστίζει η δήθεν δωρεάν και δημόσια Παιδεία, από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Πανεπιστήμιο. Ξέρουν ότι είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν για όσα δεν τους προσφέρει αυτή η κουτσουρεμένη Παιδεία. Για ξένες γλώσσες, για μουσική, για αθλητισμό και πολιτισμό, για φοιτητικά ενοίκια σε ανήλιαγα υπόγεια. Οι διαπιστώσεις για τη σημερινή κατάντια της πλήρως εμπορευματοποιημένης εκπαίδευσης είναι εύκολο να γίνουν. Στην καταγραφή της κατάστασης δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διαφωνίες.

Το ζητούμενο είναι τι κάνουμε για να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση. Για να γίνει αυτή η σχολική χρονιά που ξεκίνησε, μια αγωνιστική χρονιά. Και εδώ, μόνο μια απάντηση υπάρχει προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων: Σταματάμε να ανεχόμαστε την πολιτική που μηδενίζει τα δικαιώματά μας. Ανεβάζουμε τον πήχη των απαιτήσεων και διεκδικούμε αυτό που μας ανήκει. Το ΚΚΕ δείχνει το δρόμο. Λαϊκή συσπείρωση και αντεπίθεση παντού. Το πανελλαδικό συλλαλητήριο που διοργανώνει στις 9 Οκτώβρη κλιμακώνει αυτήν την προσπάθεια για να αναδειχτούν στο προσκήνιο οι λαϊκές ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ