Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ιδια και χειρότερη πορεία

Γρηγοριάδης Κώστας

Την εντύπωση μιας νέας διακυβέρνησης και πορείας της χώρας προσπάθησε, με χίλιους δυο τρόπους, να δώσει ο Κ. Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη. Οποιος, όμως, τον άκουσε ή διάβασε την ομιλία και τη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε την Κυριακή, πολύ εύκολα μπορεί να καταλάβει ότι δεν υπάρχει καμιά νέα πολιτική, καμιά νέα πορεία. Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει και κλιμακώνει την αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ και, μάλιστα, με την ίδια τακτική.

Η συνταγή, που εφαρμόζεται χρόνια τώρα, είναι η εξής: Ρίχνεις στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, μοιράζοντας κάποια ψίχουλα, σείεις κάποιον μπαμπούλα (τούτη τη φορά, τα δημόσια χρέη και ελλείμματα, παλιότερα τον πληθωρισμό, κλπ.) και κλιμακώνεις τις παροχές και τις αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές - μεταρρυθμίσεις, προς όφελος της πλουτοκρατίας, μοιράζοντας στα λαϊκά στρώματα μπόλικες υποσχέσεις, αλλά πάντα για το αόριστο μέλλον και όταν έρθουν ...καλύτερες μέρες. `Η, με άλλα λόγια, όταν το επιτρέψει ο εγχώριος και διεθνής ανταγωνισμός των μεγάλων επιχειρήσεων και η ακόρεστη δίψα τους για μεγαλύτερα συνεχώς κέρδη, δηλαδή, ποτέ...

Αντιδημοκρατική συμπεριφορά

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Τούλα Μητσέα, μέλος του Γραφείου της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του Κόμματος, επισκέφτηκε χτες το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), προκειμένου, με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, να μιλήσει με τους γονείς και μαθητές του Κέντρου, αλλά και για να μοιράσει φυλλάδια του Κόμματος σχετικά με το συλλαλητήριο που οργανώνεται στην Αθήνα στις 9 Οκτώβρη. Η διευθύντρια, όμως, του ΚΕΑΤ, κ. Αζούκη, έδωσε εντολή στους σεκιουριτάδες - λες και το Κέντρο είναι ιδιωτικό τσιφλίκι - να απαγορεύσει την είσοδο στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Βεβαίως, οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ αντέδρασαν σθεναρά και, τελικά, μπήκαν στο ΚΕΑΤ και μοίρασαν το υλικό τους. Ξεκαθαρίζοντας, ταυτόχρονα, ότι η τρομοκρατία και ο αυταρχισμός, που προσπαθεί να επιβάλει η διοίκηση του ΚΕΑΤ, δε θα περάσει!

Στο σφυρί κι ο «Μύλος»!

Αν θέλει κάποιος να διακρίνει τι είδους διαφορές πολιτικής αντίληψης και πολιτιστικής πρακτικής υπάρχουν ανάμεσα σ' ένα κομμουνιστή δήμαρχο και σ' ένα δημοτικό «άρχοντα» άλλου «πολιτικού χρώματος», δεν έχει παρά να πληροφορηθεί την ιστορία του «Μύλου του Παπά» στη Λάρισα. Η Δημοτική Αρχή υπό τον αείμνηστο κομμουνιστή δήμαρχο, Αρ. Λαμπρούλη, αγόρασε, το 1988, ένα παλιό εργοστάσιο αλευροβιομηχανίας στο κέντρο της πόλης και το διαμόρφωσε σ' ένα θαυμαστό πολιτιστικό κέντρο, στο οποίο λειτουργούσαν το «Θεσσαλικό Θέατρο», θερινός κινηματογράφος, μπαλέτο, χώρος εναλλακτικής μουσικής ψυχαγωγίας κ.ά.

Με το που πέρασε η δημοτική εξουσία στις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ξεκίνησε μια προσπάθεια πολιτιστικής απαξίωσης του «Μύλου», με στόχο να καταστεί οικονομικά προβληματικός και να δοθεί, εν τέλει, σε ιδιώτες. Ετσι και γίνεται, καθώς, τις προάλλες, ο τωρινός δήμαρχος Λάρισας, Κ. Τζανακούλης, που ανήκει στη ΝΔ, ανακοίνωσε ότι ο «Μύλος του Παπά» θα δοθεί προς αξιοποίηση σε ιδιώτες!

Τώρα, η μόνη ελπίδα για ν' αποφευχτεί το «μοιραίο» - η «ιδιωτικοποίηση» σημαίνει παραπέρα πολιτιστική υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση - είναι η μαζική και δυναμική αντίδραση των Λαρισαίων...

Η ... κριτική

Εγκλωβισμένη στην υπεράσπιση μιας αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής, που υπηρετήθηκε πολλά χρόνια από το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζεται τώρα από την κυβέρνηση της ΝΔ, η διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας σχολιάζει ότι οι εξαγγελίες του Κ. Καραμανλή περιείχαν «ορισμένες θετικές θέσεις», για να προσθέσει ότι υπάρχουν και δυο - τρία αρνητικά σημεία.

Βέβαια, η ανούσια κριτική της στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες ήταν αναμενόμενη και εκπορεύεται κυρίως από το αντιπολιτευτικό καθήκον της πλειοψηφίας στη διοίκησή της (πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ). Αλλά τα προβλήματα των πολλών μικρών ΕΒΕ δε λύνονται με δειλές και κάτω από την πίεση άλλων αναγκών κριτικές. Αλλωστε, μετά τις όποιες διαπιστώσεις και τη διαμόρφωση θέσεων, για το τι πρέπει να αλλάξει, έρχεται η ενεργοποίηση του κινήματος και των άμεσα ενδιαφερομένων για τη διεκδίκηση λύσεων. Και η πλειοψηφία στη ΓΣΕΒΕΕ δεν έχει καμία τέτοια διάθεση. Αντίθετα, πολεμά κάθε φωνή αντίστασης και στηρίζει το βασικό κορμό μιας πολιτικής αντιδραστικής και εχθρικής προς τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας των επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων.

Σαφέστατη πολιτική

Τελικά, όποιος όλον αυτόν τον καιρό υποστηρίζει πως η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική και δεν τολμά να ανοίξει τα χαρτιά της, αν δεν τάχει χαμένα, σίγουρα προσπαθεί να παραπλανήσει τον κόσμο. Επειδή όμως ορισμένοι, ακόμα και τώρα, μετά την πρωθυπουργική εμφάνιση στη ΔΕΘ, εξακολουθούν να τα λένε «ήξεις - αφίξεις» και να μιλούν για αοριστολογίες, ίσως είναι αναγκαίες κάποιες σχετικές επισημάνσεις.

Ο λόγος του Κ. Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη ήταν απόλυτα συγκεκριμένος. Είχε σαφείς ταξικούς προσανατολισμούς. Σε κάθε του σημείο, ήξερε πού απευθύνεται και σε τι δεσμευόταν. Από την αρχή μέχρι το τέλος, διαπνεόταν από τις επιλογές των αναδιαρθρώσεων, που εδώ και χρόνια έχουν χαραχτεί σε επίπεδο ΕΕ. Ηταν ολοκληρωτικά υποταγμένος στη γνωστή αντιδραστική και αντιλαϊκή πολιτική, που αποβλέπει στην εξασφάλιση νέων προνομίων και παραπέρα ισχυροποίηση του κεφαλαίου.

Οι βάσεις και το θεσμικό πλαίσιο για την προώθηση των αντιδραστικών επιλογών της οικονομικής ολιγαρχίας μπήκαν τα προηγούμενα χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Νόμοι, ρυθμίσεις, μέτρα, υπουργικές αποφάσεις, ένα ασύλληπτο - για το εύρος του - πλέγμα αντιλαϊκών παρεμβάσεων έχει ήδη ενεργοποιηθεί. Σε τέτοιο βαθμό, που ακόμα κι αν δεν παρθούν σήμερα συμπληρωματικά μέτρα, η ρότα είναι χαραγμένη. Και οι μεν εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης δρέπουν αθροιστικά τα αποτελέσματα, που ...έρχονται από μόνα τους, οι δε εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα επιβαρύνονται σωρευτικά με τις συνέπειες αυτής της πολιτικής.

Ομως, η πολιτική του ΠΑΣΟΚ ήταν η αρχή. Για τη συνέχεια, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει έτοιμα και τα ...συμπληρωματικά μέτρα. Τα παρουσίασε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου: Κι άλλη φορολογική μεταρρύθμιση (10 μονάδες θα μειωθεί ο συντελεστής φορολογίας των κερδών). Νέος αναπτυξιακός νόμος. Εξπρές αδειοδοτήσεις. Παραπέρα απελευθέρωση αγορών. Παραχώρηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας σε ιδιώτες. Νέα γενιά ιδιωτικοποιήσεων με ξεπούλημα επιχειρήσεων, συμβάσεις παραχώρησης, αλλά και συμμετοχή των ιδιωτών σε έργα υποδομής κοινωνικού χαρακτήρα (σχολεία, νοσοκομεία κλπ.).

Ο Κ. Καραμανλής όμως, στη ΔΕΘ, είχε και ...«κοινωνική πολιτική». Οι δεσμεύσεις προς τους εργαζόμενους (πέρα από το γνωστό «αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό», σε μια εποχή που οι τιμές τρέχουν με διπλάσιο και τριπλάσιο ρυθμό από τον επίσημο τιμάριθμο) ήταν: Πρώτον, διευκολύνσεις για άτομα με αναπηρία. Δεύτερον, προτεραιότητα διορισμού των πολύτεκνων καθηγητών. Τρίτον, απαλλαγή στράτευσης όσων ανδρών έχουν πάνω από τρία παιδιά και κάποια άλλα ακόμα μικρότερης εμβέλειας.

Ας μη χάνουμε, λοιπόν, το μπούσουλα. Και η ΝΔ, όπως ακριβώς και το ΠΑΣΟΚ, έχουν πολύ σαφή και συγκεκριμένη πολιτική. Είναι η καθόλα αντιλαϊκή και καταδικασμένη στη συνείδηση του κόσμου πολιτική, που έχει ως κινητήρια δύναμη της κοινωνίας τα κέρδη και τα οφέλη των επιχειρηματιών και που από εκεί και πέρα τα πάντα πρέπει να ρυθμίζονται με βάση αυτό το δεδομένο. Μια πολιτική, δηλαδή, που, για χάρη των κερδών των λίγων, επιτρέπει και ευνοεί το ξεζούμισμα και τη χειροτέρευση της θέσης των πολλών. Με δυο λόγια, μια πολιτική, στην οποία δεν μπορούμε να δείξουμε την παραμικρή ανοχή.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Θέμα ... προτεραιοτήτων

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΕΙΩΣΗ της φορολογίας γενικώς και αορίστως ...κάποτε, αλλά άμεσα αύξηση των έμμεσων φόρων, οι υποσχέσεις του Γιώργου Αλογοσκούφη για την οικονομία. Υπάρχει, προφανώς, θέμα ...προτεραιοτήτων.

* * *

Δε γνωρίζουμε αν αυτό εντάσσεται στις πρωθυπουργικές υποσχέσεις στη ΔΕΘ περί «ήπιας προσαρμογής», πάντως η αύξηση των έμμεσων φόρων κάθε άλλο παρά ήπιο ακούγεται και προφανώς είναι εξαιρετικά δύσκολο στον μέσο πολίτη να ...προσαρμοστεί σ' αυτό.

* * *

ΔΕ ΛΕΜΕ, μας προέκυψαν πάμπολλοι αυτόκλητοι εμπειρογνώμονες για θέματα Ενόπλων Δυνάμεων μετά το δυστύχημα με το «Σινούκ» και συνεχίζουν να παρελαύνουν από παράθυρα και κανάλια.

* * *

Ξαφνικά, ανακάλυψαν ...οργανωτικά προβλήματα, έχουν άποψη για τα ραντάρ, τους ελέγχους, τις πτήσεις και τη δομή του ελληνικού στρατού. Το περίεργο, όμως, είναι ότι τα τελευταία χρόνια, που έχουν αλλάξει εντελώς οι ένοπλες δυνάμεις, δε βγήκαν πουθενά να πουν μια κουβέντα.

* * *

Εκτός πια, κι αν δεν παρατήρησαν ούτε τις αλλαγές με στόχο την προσαρμογή στα ΝΑΤΟικά δεδομένα (τα οποία δεν έχουν κατ' ανάγκη να κάνουν με τις ανάγκες της Ελλάδας), ούτε την ενίσχυση του επαγγελματικού στρατού, ούτε την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή του στρατού στο εσωτερικό της χώρας.

* * *

Και καλά τα προηγούμενα χρόνια, έστω τώρα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν παρατήρησαν πράγματα τέτοιου είδους;

* * *

ΜΕ 16.000 ΚΕΝΑ η χτεσινή έναρξη της σχολικής χρονιάς για τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας και σίγουρα δε δικαιολογείται κανείς να πει εύκολα «καλή χρονιά».

* * *

Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι οι Ελληνες μαθητές αξίζουν την ευχή, όπως αξίζουν και μια πολύ καλύτερη παιδεία με ίσες ευκαιρίες για όλους. Αλλά, δυστυχώς, δεν είναι κάτι που θα τους παρασχεθεί. Στο χέρι τους είναι, όμως, να το διεκδικήσουν...


Γρηγοριάδης Κώστας

Υπάρχουν και καλύτερα

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Δίνουμε την εντύπωση ότι στην Ελλάδα η ιστορία γράφεται με κομματική μελάνη και σε κάθε αλλαγή κυβέρνησης αλλοιώνεται», υποστηρίζει από τα χτεσινά ΝΕΑ ο πρώην υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, Ν. Χριστοδουλάκης. Με το επιχείρημα αυτό, θέλησε να αποδείξει πως τα νούμερα για τα μεγάλα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος που εμφανίζει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι «μαγειρεμένα» (με στόχο να αθετηθούν οι προεκλογικές υποσχέσεις του Κ. Καραμανλή για παροχές στους οικονομικά ασθενέστερους), ενώ, αντίθετα, τα νούμερα που έδινε ο ίδιος για τα ίδια μεγέθη και εμφάνιζαν την Ελλάδα να «ευημερεί» (ποιος δε θυμάται το σλόγκαν για την «ισχυρή Ελλάδα»;) ήταν γνήσια και αξιόπιστα!

Με την τακτική αυτή, τα δύο μεγάλα κόμματα, που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία και εμφανίζουν την ελληνική οικονομία, είτε με την εικόνα «καμένης γης», είτε «πλούσιας και ισχυρής», προσπαθούν να εγκλωβίζουν τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα στα γρανάζια του δικομματισμού, εμφανίζοντας στην ουσία τις γαλαζοπράσινες μορφές λιτότητας, σαν ...μονόδρομο.

Σε όλους εκείνους που προσπαθούν να υποτάξουν το λαό στη λογική του «υπάρχουν και χειρότερα», οι εργαζόμενοι μπορούν να αντιτάξουν το «υπάρχουν και καλύτερα» και να διεκδικήσουν με τους αγώνες τους την ανατροπή της συγκεκριμένης πολιτικής, που παράγει και αναπαράγει τη λιτότητα και την κοινωνική ανισότητα.

Με πρόσχημα την ασφάλεια...

Την είσοδο στο κτίριο του ΟΤΕ, επί της Γ' Σεπτεμβρίου, απαγόρευσε η διοίκηση της επιχείρησης στην κάμερα του «902» και το φωτορεπόρτερ του «Ρ» που ήθελαν να καταγράψουν τη χτεσινή περιοδεία του ΚΚΕ στο χώρο. Η δικαιολογία που χρησιμοποιήθηκε ήταν ότι το κτίριο έχει χαρακτηριστεί ως Ολυμπιακό και απαγορεύεται η είσοδος για λόγους ασφαλείας. Αυτοί, λοιπόν, που παρέχουν υποδομή του ΟΤΕ για να λειτουργήσουν οι κάμερες παρακολούθησης της συνδικαλιστικής και κοινωνικής ζωής στην Αθήνα απαγόρευσαν την είσοδο σε μια τηλεοπτική κάμερα, η οποία το μόνο που ήθελε, ήταν να προβάλλει τη δράση του Κόμματος. Μόνη απάντηση σε αυτή την αντιδημοκρατική συμπεριφορά και στάση ο συνεχής αταλάντευτος αγώνας.

Ξεφεύγουν τέτοιες κουβέντες;

Δεν πίστευαν στ' αυτιά τους καθηγητές, γονείς και μαθητές του 6ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας απ' αυτά που άκουσαν στο χαιρετισμό του δημάρχου, Γ. Χαραλάμπους, στο χθεσινό αγιασμό του σχολείου. Συστήνοντας ο δήμαρχος στους μαθητές, να φροντίζουν και να μη λερώνουν τα σχολεία, γιατί τα πληρώνουν οι γονείς τους -με αφορμή ένα γραμμένο σύνθημα σε τοίχο- είπε, ότι αυτοί, που γράφουν συνθήματα, σε δέκα χρόνια, δε θα βρίσκουν ούτε καν τις δουλιές, που κάνουν σήμερα οι Αλβανοί!

Πέρα από το γεγονός, πως τουλάχιστον πενήντα μαθητές στο παραπάνω Γυμνάσιο είναι παιδιά μεταναστών από την Αλβανία, η υποτιμητική αναφορά του Δημάρχου ήταν έτσι κι αλλιώς ανεπίτρεπτη. Το θέμα έθιξαν οι καθηγητές στη συνάντηση που είχαν κατόπιν μαζί του, ενώ έντονη ήταν η αντίδραση γονέων. Ο Γ. Χαραλάμπους, βέβαια, είπε σε γονείς ότι του ξέφυγε η έκφραση και είναι διατεθειμένος να επανορθώσει, ζητώντας συγνώμη.

Για να ξεφύγουν όμως τέτοιες κουβέντες πρέπει να υπάρχουν κάπου καταχωνιασμένες και οι αντίστοιχες απόψεις και αντιλήψεις. Κι έπειτα, ξεφεύγουν τέτοιες κουβέντες μετά τα δραματικά γεγονότα που ακολούθησαν τον αγώνα Αλβανίας - Ελλάδας;

Συγχύσεις...

Κάπως εκτός κλίματος εμφανίστηκε χτες η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, με μια ανακοίνωση όχι σχετική με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, αλλά για τη λειτουργία της αγοράς την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων! Μια παρέμβαση - ύμνο για την «αυτορρύθμιση της αγοράς», η οποία λειτούργησε «εύρυθμα» και διαμόρφωσε χαμηλές τιμές, που συνέβαλαν, μάλιστα, στην πτώση του τιμαρίθμου τον Αύγουστο.

Κι αφού αναφέρει όλα αυτά τα «χαριτωμένα», η ΕΣΕΕ εξαίρει την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, επειδή «δεν οπισθοδρόμησε σε αγορανομικού τύπου παρεμβάσεις», για να προσθέσει ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί «ισχυρό ράπισμα για τους θιασώτες των αγορανομικών ρυθμίσεων των τιμών και της αγοράς». Κάπου σ' αυτό το σημείο διατυπώνει με ιδιαίτερο «τακτ» την άποψη ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας του «υγιούς ανταγωνισμού» από την «υπερσυγκέντρωση του εμπορίου και των διανομών».

Σ' αυτές τις ...συγχύσεις πέφτει όποιος θεωρεί ότι το σημερινό επίπεδο τιμών, σε σχέση με τις αποδοχές των εργαζομένων, παραπέμπει σε «εύρυθμη λειτουργία της αγοράς».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Καλή αγωνιστική χρονιά

Το κουδούνι που ήχησε χτες στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σήμανε την έναρξη άλλης μιας σχολικής χρονιάς, αυτή τη φορά με καινούρια κυβέρνηση, αλλά με την ίδια εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική. Οσο και αν προσπαθούν με το «σκυλοκαβγά» τους - η ΝΔ, που μιλάει για ομαλή λειτουργία, και το ΠΑΣΟΚ, που μετά από μια εικοσαετή θητεία τώρα θυμήθηκε δικαιώματα και ανάγκες - η ουσία είναι μία: Εξυπηρετούν τα ίδια συμφέροντα και θέλουν την Παιδεία προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κεφαλαίου, που υπηρετούν.

Γι' αυτό και οι δύο συμφωνούν στην κατεύθυνση της πολιτικής, που θέλει το σχολείο υποβαθμισμένο, αποστεωμένο από ουσιαστικές γνώσεις και ταξικά επιλεκτικό. Γι' αυτό μετά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, διατηρείται το διπλό σχολικό δίκτυο, του Λυκείου και της Τεχνικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Στο σημείο αυτό η ΝΔ, ξέροντας ότι τα δεύτερης κατηγορίας ΤΕΕ δεν έχουν εκτίμηση στο λαό, επιχειρεί με την ίδρυση των Τεχνικών Λυκείων, να μακιγιάρει την ίδια πολιτική, αφού διατηρεί έτσι και αλλιώς το διαχωρισμό των τύπων των Λυκείων. Δηλαδή τον κατακερματισμό της γνώσης για την παραγωγή αύριο του ανάλογου εργατικού δυναμικού που θέλει... η αγορά, δηλαδή οι κεφαλαιοκράτες.

Στην ίδια κατεύθυνση η ΝΔ διατηρεί τον εξεταστικοκεντρικό χαρακτήρα του Λυκείου (παρά την κατάργηση των εξετάσεων στη Β' Λυκείου, και τις όποιες επιφάσεις... διαλόγου). Το σχολείο αυτό έχει μετατρέψει σε αποκλειστικό προθάλαμο για την είσοδο στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, «ντοπάροντας» τους μαθητές με τη μέθοδο της στείρας αποστήθισης ανούσιων πληροφοριών μιας χρήσης. Η ΝΔ συνεχίζει τη μορφωτική υποβάθμιση, την ακριβοπληρωμένη αμάθεια των φροντιστηρίων, της παραπαιδείας. Μάλιστα, ήδη ανακοίνωσε την επέκταση των εξετάσεων και στο Δημοτικό, ώστε το «φιλτράρισμα» να ξεκινά από μικρότερες ηλικίες και να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό.

Αυτή την κατάσταση δεν μπορεί να κρύψουν οι όποιες φανφάρες ακουστούν αυτές τις μέρες από τους εκπροσώπους του δικομματισμού. Οι εργαζόμενοι, η λαϊκή οικογένεια ξέρει τι της κοστίζει η δήθεν δωρεάν και δημόσια Παιδεία, από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Πανεπιστήμιο. Ξέρουν ότι είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν για όσα δεν τους προσφέρει αυτή η κουτσουρεμένη Παιδεία. Για ξένες γλώσσες, για μουσική, για αθλητισμό και πολιτισμό, για φοιτητικά ενοίκια σε ανήλιαγα υπόγεια. Οι διαπιστώσεις για τη σημερινή κατάντια της πλήρως εμπορευματοποιημένης εκπαίδευσης είναι εύκολο να γίνουν. Στην καταγραφή της κατάστασης δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διαφωνίες.

Το ζητούμενο είναι τι κάνουμε για να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση. Για να γίνει αυτή η σχολική χρονιά που ξεκίνησε, μια αγωνιστική χρονιά. Και εδώ, μόνο μια απάντηση υπάρχει προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων: Σταματάμε να ανεχόμαστε την πολιτική που μηδενίζει τα δικαιώματά μας. Ανεβάζουμε τον πήχη των απαιτήσεων και διεκδικούμε αυτό που μας ανήκει. Το ΚΚΕ δείχνει το δρόμο. Λαϊκή συσπείρωση και αντεπίθεση παντού. Το πανελλαδικό συλλαλητήριο που διοργανώνει στις 9 Οκτώβρη κλιμακώνει αυτήν την προσπάθεια για να αναδειχτούν στο προσκήνιο οι λαϊκές ανάγκες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ