Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Σαφέστατη πολιτική

Τελικά, όποιος όλον αυτόν τον καιρό υποστηρίζει πως η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική και δεν τολμά να ανοίξει τα χαρτιά της, αν δεν τάχει χαμένα, σίγουρα προσπαθεί να παραπλανήσει τον κόσμο. Επειδή όμως ορισμένοι, ακόμα και τώρα, μετά την πρωθυπουργική εμφάνιση στη ΔΕΘ, εξακολουθούν να τα λένε «ήξεις - αφίξεις» και να μιλούν για αοριστολογίες, ίσως είναι αναγκαίες κάποιες σχετικές επισημάνσεις.

Ο λόγος του Κ. Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη ήταν απόλυτα συγκεκριμένος. Είχε σαφείς ταξικούς προσανατολισμούς. Σε κάθε του σημείο, ήξερε πού απευθύνεται και σε τι δεσμευόταν. Από την αρχή μέχρι το τέλος, διαπνεόταν από τις επιλογές των αναδιαρθρώσεων, που εδώ και χρόνια έχουν χαραχτεί σε επίπεδο ΕΕ. Ηταν ολοκληρωτικά υποταγμένος στη γνωστή αντιδραστική και αντιλαϊκή πολιτική, που αποβλέπει στην εξασφάλιση νέων προνομίων και παραπέρα ισχυροποίηση του κεφαλαίου.

Οι βάσεις και το θεσμικό πλαίσιο για την προώθηση των αντιδραστικών επιλογών της οικονομικής ολιγαρχίας μπήκαν τα προηγούμενα χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Νόμοι, ρυθμίσεις, μέτρα, υπουργικές αποφάσεις, ένα ασύλληπτο - για το εύρος του - πλέγμα αντιλαϊκών παρεμβάσεων έχει ήδη ενεργοποιηθεί. Σε τέτοιο βαθμό, που ακόμα κι αν δεν παρθούν σήμερα συμπληρωματικά μέτρα, η ρότα είναι χαραγμένη. Και οι μεν εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης δρέπουν αθροιστικά τα αποτελέσματα, που ...έρχονται από μόνα τους, οι δε εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα επιβαρύνονται σωρευτικά με τις συνέπειες αυτής της πολιτικής.

Ομως, η πολιτική του ΠΑΣΟΚ ήταν η αρχή. Για τη συνέχεια, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει έτοιμα και τα ...συμπληρωματικά μέτρα. Τα παρουσίασε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου: Κι άλλη φορολογική μεταρρύθμιση (10 μονάδες θα μειωθεί ο συντελεστής φορολογίας των κερδών). Νέος αναπτυξιακός νόμος. Εξπρές αδειοδοτήσεις. Παραπέρα απελευθέρωση αγορών. Παραχώρηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας σε ιδιώτες. Νέα γενιά ιδιωτικοποιήσεων με ξεπούλημα επιχειρήσεων, συμβάσεις παραχώρησης, αλλά και συμμετοχή των ιδιωτών σε έργα υποδομής κοινωνικού χαρακτήρα (σχολεία, νοσοκομεία κλπ.).

Ο Κ. Καραμανλής όμως, στη ΔΕΘ, είχε και ...«κοινωνική πολιτική». Οι δεσμεύσεις προς τους εργαζόμενους (πέρα από το γνωστό «αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό», σε μια εποχή που οι τιμές τρέχουν με διπλάσιο και τριπλάσιο ρυθμό από τον επίσημο τιμάριθμο) ήταν: Πρώτον, διευκολύνσεις για άτομα με αναπηρία. Δεύτερον, προτεραιότητα διορισμού των πολύτεκνων καθηγητών. Τρίτον, απαλλαγή στράτευσης όσων ανδρών έχουν πάνω από τρία παιδιά και κάποια άλλα ακόμα μικρότερης εμβέλειας.

Ας μη χάνουμε, λοιπόν, το μπούσουλα. Και η ΝΔ, όπως ακριβώς και το ΠΑΣΟΚ, έχουν πολύ σαφή και συγκεκριμένη πολιτική. Είναι η καθόλα αντιλαϊκή και καταδικασμένη στη συνείδηση του κόσμου πολιτική, που έχει ως κινητήρια δύναμη της κοινωνίας τα κέρδη και τα οφέλη των επιχειρηματιών και που από εκεί και πέρα τα πάντα πρέπει να ρυθμίζονται με βάση αυτό το δεδομένο. Μια πολιτική, δηλαδή, που, για χάρη των κερδών των λίγων, επιτρέπει και ευνοεί το ξεζούμισμα και τη χειροτέρευση της θέσης των πολλών. Με δυο λόγια, μια πολιτική, στην οποία δεν μπορούμε να δείξουμε την παραμικρή ανοχή.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εξαπατήθηκαν» όσοι ήθελαν!(2010-02-09 00:00:00.0)
Ξαναζεσταμένη σερβίρεται η εκλογολογία(2009-08-25 00:00:00.0)
Δεσμεύσεις για ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης(2008-09-05 00:00:00.0)
Ανατροπή πολιτικής(2005-09-13 00:00:00.0)
Η πρόκληση της «ήπιας προσαρμογής»(2004-09-10 00:00:00.0)
Παραπλανητικές μεθοδεύσεις ενόψει της ΔΕΘ(2004-09-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ