Πέμπτη 26 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
«Ευρώπη εσύ, βαθύπλουτη»

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες λήγουν σε λίγες μέρες και δε βρήκαν τίποτα να πουν για την «εκεχειρία τους». Δε βρήκαν τίποτα να πουν, (ζαλισμένοι από τα ντοπαρίσματα) για την ειρήνη του κόσμου, για το μακελειό που ακόμη συνεχίζεται στο Ιράκ. Για τη ματωμένη Παλαιστίνη και όπου γης ο πόλεμος των επικυρίαρχων, αποτρόπαιος Αργος, δείχνει το φρικιαστικό πρόσωπό του.

Ας δούμε, λοιπόν, τι έλεγαν οι αρχαίοι μας, για πόλεμο και ειρήνη, στους λίγους στίχους που σταχυολογήσαμε - (στη σύγχρονη μετάφρασή τους:

ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ: (445 - 385 π.Χ.)... Ας φύγουν οι ζευγίτες κι ας πάνε στα χωράφια τους πιλάλα/ με της δουλιάς τα σύνεργα ο καθένας/ χωρίς ακόντιο, σπάθα και κοντάρι/ γιατί τώρα, βασιλεύει η παλιά στον κόσμο Ειρήνη.

ΒΑΚΧΥΛΙΔΗΣ: (516 - 459 π.Χ.)... Για τους θνητούς γεννά η μεγάλη Ειρήνη πλούτη και τραγουδιών γλυκόφωνων ανθούς (μετ. Θρ. Σταύρου).

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ: (480 - 406 π.Χ...-Αν την ώρα που ψηφίζουν τους έπεφτε στα μάτια ίσκιος θανάτου,/ από μανία πολέμου/ ποτέ δε θα χανότανε η Ελλάδα... (μετ. Θρ. Σταύρου).

ΘΕΟΚΡΙΤΟΣ: (315 - 250 π.Χ.) Να σκεπαστούν μ' αράχνες τα όπλα/ και μήτε τ' όνομα να υπάρχει του πολέμου/... Κι οι πολιτείες που αφάνισαν του αντίμαχου τα χέρια, σαν πρώτα να κατοικηθούν/ απ' τους παλιούς πολίτες (μετ. Γ. Κοντζούλα).

ΗΣΙΟΔΟΣ (750 - 700 π.Χ.)... Εχουν ειρήνη στη γη τους./ που θρέφει τα τέκνα τους/ κι όμοια με τους πατεράδες/ τα τέκνα γεννάνε οι γυναίκες/ κι ούτε μπορεί να τους ξεκάνει με πόλεμο ο Δίας... (μετ. Βασ. Ρώτα).

ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ: (310 - 240 π.Χ.)... Δίνε ειρήνη όπου έσπερνε κείνος και να θερίζεις (μετ. Ι. Γρυπάρη).

ΠΙΝΔΑΡΟΣ: (522 - 442 π.Χ.)... Εχει ο πόλεμος γλύκα για κείνους που δεν τον δοκίμασαν,/ όμως η καρδιά που τον ξέρει/ τον τρέμει σα σιμώνει περίσσια... (μετ. Παναγ. Λεκατσά).


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ