Πέμπτη 26 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για το παρελθόν Τζέκου

Από την παρουσίαση της από κοινού εταιρίας Τζέκου - Ιακώβου
Από την παρουσίαση της από κοινού εταιρίας Τζέκου - Ιακώβου
Νέα στοιχεία έρχονται καθημερινά στη δημοσιότητα για την υπόθεση του ντόπινγκ στον αθλητισμό της χώρας, η οποία προσλαμβάνει τεράστιες διαστάσεις και ανακύπτουν μεγάλες ευθύνες για όλους αυτούς που για χρόνια έβαζαν πλάτες σε έναν εμπορευματοποιημένο αθλητισμό, μακριά από τα αρχικά του ιδεώδη και με αποκλειστικό στόχο την απόκτηση με οποιοδήποτε τίμημα μεταλλίων και την καταγραφή της ...ισχυρής Ελλάδας στον αθλητισμό.

Ηδη, εξελίσσεται ένα ντόμινο αποκαλύψεων, με την υπόθεση Τζέκου-Κεντέρη-Θάνου να είναι η κορυφή του παγόβουνου. Τις επόμενες μέρες και κυρίως μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις, ενώ οι υπεύθυνοι των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που διαχειρίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια το μοντέλο, αλλά και της ΝΔ, προσπαθούν ο ένας να επιρρίψει τις ευθύνες στον άλλον και κυρίως να αποπροσανατολίσουν το λαό.

Ετσι, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απειλούν πλέον με αποκαλύψεις και κατάθεση στοιχείων στις εισαγγελικές αρχές, όταν και οι δυο τους ευθύνονται για όλη αυτή την κατάσταση που διαμορφώθηκε στον αθλητισμό.

Επιχορήγηση Τζέκου μέσω αθλητικού συλλόγου-«μαϊμού»

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών βρίσκεται ήδη ο φάκελος με τα στοιχεία για την επιχορήγηση ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στον Χρ. Τζέκο, για τη δημιουργία αθλητικού συλλόγου στο λόφο Σκουζέ.

Το φάκελο στην Εισαγγελία παρέδωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Ορφανός, τώρα που βγαίνουν στη δημοσιότητα στοιχεία σωρηδόν για το πώς επιχορηγούνταν τα αθλητικά σωματεία. Το αθλητικό σωματείο που έλαβε την έκτακτη επιχορήγηση του 1,5 εκατ. ευρώ έφερε την ονομασία «ΕΑΣ-Σκουζέ» και, όπως ανέφερε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, τα κονδύλια δόθηκαν στον προπονητή Χρ. Τζέκο και σε άλλους, με διαδικασίες που ξεφεύγουν απ' όσα ορίζει ο νόμος. Βέβαια, η περίπτωση του σωματείου του Λόφου Σκουζέ, στο οποίο εμπλέκεται ο Χρ. Τζέκος, είναι ένα μόνο παράδειγμα για το πώς οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ενισχύουν και επιχορηγούν τον αθλητισμό. Πάντα οι κυβερνήσεις των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας επιχορηγούσαν σκανδαλωδώς από τα κρατικά κονδύλια σωματεία-«σφραγίδες», που δεν είχαν καμιά σχέση με τα ιδεώδη του αθλητισμού.

Και Αμερικανοί εισαγγελείς στην υπόθεση

Στο μεταξύ, νέες διαστάσεις προσλαμβάνει η όλη υπόθεση της χρήσης απαγορευμένων ουσιών με την ανάμειξη του αμερικανικού παράγοντα. Χτες επισκέφτηκαν τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Δ. Παπαγγελόπουλο, τρεις Αμερικανοί εισαγγελείς. Αν και επισήμως δόθηκε εθιμοτυπικός χαρακτήρας στην επίσκεψη των εισαγγελέων των ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται πολύ πιθανό να ζητηθεί η δικαστική συνδρομή για την αμαρτωλή υπόθεση της «Balco». Να, λοιπόν, οι ΗΠΑ, που πρωτοστατούν στη διακίνηση απαγορευμένων ουσιών, διεκδικούν να συνδράμουν στην κάθαρση στην Ελλάδα.

Οπως είναι γνωστό, από τον Αύγουστο του 2002 ο Β. Κόντε, πρόεδρος της αμερικανικής εταιρίας «Balco», είχε στείλει ηλεκτρονικό μήνυμα σε Ελληνα προπονητή και τον προέτρεπε να ενημερώσει Ελληνα συνάδελφό του ότι η ΔΟΕ μπορεί να ανιχνεύει απαγορευμένη ουσία. Για τις δραστηριότητες της «Balco», που παράγει απαγορευμένες ουσίες, διεξάγεται ήδη έρευνα στις ΗΠΑ.

Οσον αφορά στην εξέλιξη της έρευνας για το αντιντόπινγκ κοντρόλ, που διενεργούν οι εισαγγελείς Πρωτοδικών Σπ. Μουζακίτης και Αθ. Θεοδωροπούλου, χτες είχαμε επίσκεψή τους στο Νοσοκομείο ΚΑΤ. Οι δύο εισαγγελείς μετέβησαν στο ΚΑΤ απ' όπου πήραν αντίγραφα με τα ιατρικά ανακοινωθέντα και τους ιατρικούς φακέλους των Κ. Κεντέρη και Κ. Θάνου.

Οι ίδιοι εισαγγελείς εξετάζουν μάρτυρες τόσο από τον ΕΟΦ όσο και από το ΣΔΟΕ, που έχουν διενεργήσει ελέγχους στις αποθήκες, αλλά και στα βιβλία που διατηρούσε στην επιχείρησή του ο Χρ. Τζέκος. Υπάλληλοι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, που έκαναν έλεγχο στις αποθήκες του Χρ. Τζέκου, κατέθεσαν στην Εισαγγελία Αθηνών. Παρέδωσαν λίστα με σκευάσματα που βρέθηκαν στις αποθήκες της εταιρίας αλλά και στο προσωπικό γραφείο του προπονητή.

Κοινή εταιρία Τζέκου - Ιακώβου

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να γίνει άρση τόσο του τηλεφωνικού όσο και του τραπεζικού απορρήτου για τον Χρ. Τζέκο. Ενδελεχείς ελέγχους θα κάνει το ΣΔΟΕ και στις εταιρίες του προπονητή Χρ. Τζέκου, καθώς και στα γυμναστήρια όπου πωλούσε διάφορα προϊόντα.

Τέλος, η εισαγγελική έρευνα θα ασχοληθεί και με την κοινή εταιρία με την επωνυμία «Hellas Sport Club Athletic» για το μάνατζμεντ αθλητών που είχαν ιδρύσει από κοινού οι δύο προπονητές Χρ. Τζέκος και Χρ. Ιακώβου. Η παρουσία της εταιρίας έγινε στις 18 του Δεκέμβρη 2002, με την παρουσία στελεχών τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, και συγκεκριμένα της σημερινής αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού, Φάνης Πάλλη-Πετραλιά. Η εταιρία είχε ως σκοπό της, σύμφωνα με τις τότε δηλώσεις των ιδρυτών της, την παρουσία Ελλήνων αθλητών στα διεθνή μίτινγκ, αλλά μετά από αντιδράσεις των ομοσπονδιών η εν λόγω εταιρία δε φαίνεται να είχε συνέχεια, τουλάχιστον, με τη συγκεκριμένη μορφή.

Δημοσιεύματα επίσης κάνουν λόγο για προσπάθεια του Χρ. Τζέκου να διευρύνει τις δουλιές του και στην Κύπρο με ανάλογο σχέδιο του «Κόροιβος», για υποβοήθηση των αθλητών και με αναβολικές ουσίες, η οποία απορρίφθηκε από τις αρχές του νησιού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ