Πέμπτη 26 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Ντοπέ ήδη 19 αθλητές

Ο Ούγκρος δισκοβόλος Φαζέκας πιάστηκε ντοπέ

Eurokinissi

Ο Ούγκρος δισκοβόλος Φαζέκας πιάστηκε ντοπέ
Στους 19 έφτασαν οι αθλητές που αποκλείστηκαν ή ακυρώθηκαν - ως τώρα - από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, λόγω χρήσης αναβολικών ουσιών ή παραβίασης των κανονισμών που αφορούν τους ελέγχους ντόπινγκ. Ο αριθμός αφορά την περίοδο των Αγώνων, που άρχισε στις 30 Ιουλίου, ημερομηνία που άνοιξε τις πύλες του το Ολυμπιακό Χωριό.

Τη «μαύρη» αυλαία άνοιξαν, στις 9 Αυγούστου, δύο Αμερικανοέλληνες αθλητές της Εθνικής ομάδας μπέιζμπολ. Οι Αντρέας Τζέιμς Μπρακ και ο Ντέρεκ Νίκολσον αποκλείστηκαν, καθώς βρέθηκαν να έχουν κάνει χρήση των απαγορευμένων ουσιών στανοζολόλη και διουρητικών, αντίστοιχα. Την επομένη θετικός σε χρήση διεγερτικών βρέθηκε ο Κενυάτης πυγμάχος, Νταβίντ Μουνιάσια. Στις 12 Αυγούστου, τη σκυτάλη παίρνει η άρση βαρών. Το πρώτο κρούσμα είναι από τον 27χρονο Βιρμανό, Αγιέ Κίνε Ναν, που είχε κάνει χρήση στεροειδών.

Ομως την ίδια μέρα, λαμβάνει χώρα και η πλέον πολύκροτη - μέχρι σήμερα - περίπτωση. Ο Κώστας Κεντέρης και η Κατερίνα Θάνου δεν παρουσιάζονται στον έλεγχο ντόπινγκ. Ακολουθούν κωμικοτραγικά, αλλά και ενδεικτικά της κατάστασης γεγονότα, μέχρι τις 18 Αυγούστου. Οπου οι δύο αθλητές δηλώνουν - όπως και ο προπονητής τους, Χρ. Τζέκος - ότι αποσύρονται από τους Αγώνες (άρα η ΔΟΕ κλείνει το φάκελο...), θέλοντας -προφανέστατα - να προλάβουν την επιβολή (αυτών, αλλά και άλλων βαρύτερων) κυρώσεων από τη ΔΟΕ.

Στις 19 Αυγούστου και πάλι η άρση βαρών έχει την τιμητική της, στη «μαύρη» λίστα. Η ΔΟΕ αποκλείει, για χρήση αναβολικών, πέντε αρσιβαρίστες. Την Σουλέ Σαμπάζ (Τουρκία), την Πράτιμα Κουμάρι Να (Ινδία), την Γουάφα Αμούρι (Μαρόκο), τον Βίκτορ Τσισλεάν (Μολδαβία) και τον Ζόλταν Κέσκες (Ουγγαρία). Την επομένη αποκλείεται, για χρήση διουρητικών, η Σαναμάτσα Τσάνου (Ινδία) και για χρήση στεροειδών η σφαιροβόλος, Ολγα Σουτσούκινα, από το Ουζμπεκιστάν.

Στις 21 Αυγούστου, έρχεται ένα ακόμα «χτύπημα» για την ελληνική αποστολή. Αφαιρείται το χάλκινο μετάλλιο, της κατηγορίας των 62κ. στην άρση βαρών, από τον Λεωνίδα Σαμπάνη, επειδή βρέθηκε στο δείγμα του υψηλή ποσότητα τεστοστερόνης. Για τον ίδιο λόγο, αποκλείεται και η Ρωσίδα αρσιβαρίστρια (75κ.), Αλμπίνα Χόμιτς. Την επομένη γνωστοποιείται, από τη ΔΟΕ, ότι η συμπατριώτισσά της Ιρίνα Κορζανένκο έχει κάνει χρήση στανοζολόλης και της αφαιρείται το χρυσό που κέρδισε στη σφαιροβολία. Στις 24 Αυγούστου, γίνεται γνωστό ότι ο Λευκορώσος Αλεξέι Λεσνίτσι (που αποκλείστηκε στα προκριματικά του ύψους) βρέθηκε θετικός στην ουσία κλενμπουτερόλ. Την ίδια μέρα, ο χρυσός Ολυμπιονίκης της δισκοβολίας, ο Ρόμπερτ Φαζέκας (Ουγγαρία), αποκλείεται και του αφαιρείται το μετάλλιο, γιατί - σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΟΕ - «δεν προσήλθε, όταν κλήθηκε, για να δώσει δείγμα και σύμφωνα με τους κανονισμούς η άρνησή του αυτή ισοδυναμεί με θετικό δείγμα»... Χτες από τη Διεθνή Συνομοσπονδία της άρσης, έγινε γνωστό ότι υπήρξε και δέκατο κρούσμα στο άθλημα. Το γνωστοποίησε με δηλώσεις του, στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπρόεδρος της IWF, Σαμ Κόφα, αλλά δεν κοινοποίησε ούτε το όνομα, ούτε την εθνικότητα του αθλητή.

Η λίστα, πάντως, αναμένεται να μεγαλώσει. Στην αναμονή βρίσκεται ήδη ο Ούγγρος αρσιβαρίστας, Ζόλταν Κόβατς. Μετά τον αγώνα, στην κατηγορία των 105 κιλών, δεν έδωσε δείγμα ούρων για τον καθιερωμένο έλεγχο ντόπινγκ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ουγγρικής αποστολής, Ζόλταν Μόλναρ, έφυγε από το συγκεκριμένο χώρο, μετά από περίπου τέσσερις ώρες αναμονής. Ομως η αποχώρησή του έγινε χωρίς άδεια και έτσι είναι πιθανή μια τιμωρία του από τη ΔΟΕ. Επίσης, με απεγνωσμένη (αλλά μάλλον αποτυχημένη) προσπάθεια να ξεφύγει μοιάζει η περίπτωση του Ρώσου «χάλκινου» Ολυμπιονίκη στο τριπλούν, Ντανίλα Μπουρκένια. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», αμέσως μετά την απονομή ο γιατρός ζήτησε από τους τρεις μεταλλιούχους να τον ακολουθήσουν. Ο Ρώσος ζήτησε λίγο χρόνο - και έγινε δεκτό - για να κάνει γύρο θριάμβου. Ξεκίνησε, με μια σημαία στον ώμο, αλλά, ξαφνικά, πήρε μια πετσέτα που βρήκε σε κάποιον πάγκο και με φανερή προσπάθεια να μην τον βλέπει ο γιατρός, κατούρησε πάνω της, την πέταξε και επιχείρησε να συνεχίσει το γύρο του θριάμβου... Ομως ο εντεταλμένος επιστήμονας τον παρακολουθούσε και πήρε τη βρεγμένη πετσέτα για ανάλυση.

Μια ακόμα περίπτωση επίσης ερευνάται, αυτή της χρυσής ολυμπιονίκη του μήκους γυναικών, της Καμερουνέζας Ετονέ, που αναμένεται και η εξέταση δεύτερου δείγματος για αποδειχθεί αν είναι ντοπαρισμένη. Σε αυτή την περίπτωση θα της αφαιρεθεί το μετάλλιο και το χρυσό θα δοθεί στην Πηγή Δεβεντζή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Και πάλι... δεύτερο(2013-08-04 00:00:00.0)
Το... γαϊτανάκι της ντόπας(2008-12-28 00:00:00.0)
Κρούσμα ντόπινγκ ταράζει τα νερά(2008-05-14 00:00:00.0)
Το ...καλύτερο παιδί(2007-12-12 00:00:00.0)
Ντοπέ ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης στη Δισκοβολία(2004-08-25 00:00:00.0)
Ντοπαρισμένη η Κορζανένκο(2004-08-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ