Πέμπτη 26 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ονειρέψου λοιπόν...

Από τη πρόσφατη μαχητική πορεία εργαζομένων, ενάντια στο κλείσιμο κατασκευαστικής εταιρείας.

Motion Team

Από τη πρόσφατη μαχητική πορεία εργαζομένων, ενάντια στο κλείσιμο κατασκευαστικής εταιρείας.
Οπως πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ, στα τέλη του Ιούνη, δυναμική ήταν και η τρίτη παρουσίαση της πρότασης να αναλάβει η Θεσσαλονίκη τη διοργάνωση της Διεθνούς Εκθεσης ΕΧΡΟ 2008.

Ας πούμε, όσοι δεν είδαμε, πως φανταστήκαμε κι εμείς την Μούσχουρη να σιγοτραγουδά στο κλείσιμο το «Imagine» του Λένον και να ζητά από τα μέλη του Διεθνούς Γραφείου Εκθέσεων να δώσουν την ψήφο τους στη Θεσσαλονίκη, για να υλοποιήσει ένα από τα μεγαλύτερα ...όνειρά της.

Ας πούμε, γιατί εδώ ...χωρίζουν τα όνειρα.

Τα όνειρά τους έχουνε ...ταυτότητα
  • ΕΧΡΟ 2008: Ενας κρίκος της αλυσίδας που λέγεται διακίνηση κεφαλαίων και εμπορευμάτων. Αυτή η διαδικασία, αυτή η κίνηση είναι κάτι το εντελώς φυσικό στο οικονομικοκοινωνικό σύστημα όπου ζούμε.

Αυτοί που κατέχουν το χρήμα, τα εμπορεύματα θέλουν να το επενδύσουν, να το βάλουν στην παραγωγή, καθώς και να πουλήσουν τα προϊόντα τους, να τα πλασάρουν για να παράγουν νέα. Εντελώς φυσική διαδικασία, όταν όλα αρχίζουν και τελειώνουν στο πώς θα εξασφαλίσουν τα κέρδη τους.

  • Το ελληνικό, επίσης, κεφάλαιο προσβλέπει σε Βαλκάνια, Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επειδή σε μέγεθος υστερεί των αναγκών προσπαθεί να προσελκύσει ξένα κεφάλαια, ώστε να εξορμήσει μαζί τους. Η ΕΧΡΟ υπηρετεί και αυτή την προσπάθεια, η οποία ενισχύεται με συγκεκριμένες προσφορές της κυβέρνησης: Φοροαπαλλαγές μέσω του νέου αναπτυξιακού και φορολογικού νόμου που επεξεργάζεται, τάξιμο ότι θα προχωρήσουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες επιδότησης επιχειρήσεων από το Ελληνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, μιλά ότι θα ολοκληρώσει ή θα φτιάξει νέες υποδομές: Οδικό, σιδηροδρομικό δίκτυο, βιομηχανικές περιοχές ή περιοχές εγκατάστασης νέων τεχνολογιών. Από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης πολλά χρήματα δαπανώνται γι' αυτά.

Ετσι, η Βόρεια Ελλάδα και η περιοχή της Θεσσαλονίκης μετατρέπονται σε αποθήκη πολυεθνικών κολοσσών και κέντρο παροχής πάσης φύσεως υπηρεσιών.

Αρχές Ιούλη π.χ. ετοιμάζεται να εγκατασταθεί το Κοσμόπολις Παρκ, τεράστιο Εμπορικό Κέντρο Ανατολικά της Θεσ/νίκης. Ετοιμάζεται η Texnopolis στην ίδια περιοχή για τις εταιρίες νέας τεχνολογίας, η ΙΚΕΑ αύξησε τις πωλήσεις της το Α΄ τρίμηνο του 2004 κατά 11,4%, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2003 1.

Στην Πυλαία κατασκευάζεται μια μικρή εμπορική και ψυχαγωγική πολιτεία, το Meditarranean Cosmos και στη Λεωφόρο Αεροδρομίου τα Florida 2 και 3 (Εμπορικά Κέντρα) έρχονται να ενισχύσουν το ήδη επιτυχημένο εγχείρημα του Florida 1. Στα δυτικά της πόλης το City Gate από την Carrefour - Μαρινόπουλος προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2004 2.

  • Αυτή η τάση όμως αφορά και ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με την ετήσια μελέτη της ICAP για τις νεοσύστατες Ανώνυμες Εταιρίες και τις Εταιρίες Περιορισμένης Ευθύνης της περιόδου 1999-2003, η Ελλάδα μετατρέπεται σε χώρα παροχής υπηρεσιών και εμπορίου 3. Από το σύνολο των εταιριών που ιδρύθηκαν την εξεταζόμενη (τελευταία) πενταετία μόνο το 16,5% αφορούν στη βιομηχανία, ενώ το 46,4% έχει σχέση με υπηρεσίες (προς επιχειρήσεις, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, διαχείρισης ακίνητης περιουσίας), το 29,9% με το εμπόριο και το 7,2% με τον τουρισμό (κύρια ξενοδοχειακές μονάδες).
Οι ...εφιάλτες

Τίτλοι και υπότιτλοι δύο σελίδων μόνο από τα «ΝΕΑ» της 22ας Ιούνη:

- «Προαναγγέλλουν απολύσεις οι βιομήχανοι».

- «Περικοπές θέσεων εργασίας λόγω ανόδου της τιμής του πετρελαίου».

- «Προβλέπουν νέο κύμα ανατιμήσεων» οι Ελληνες επιχειρηματίες 4.

- «Ερχεται μακροχρόνια λιτότητα».

Να πώς πασχίζει η ιδιωτική πρωτοβουλία που όλο την ενισχύει η παλιά και η νέα κυβέρνηση για το καλό του ...συνόλου. Φανταστείτε να 'ταν κοινωνική ιδιοκτησία τα εργοστάσια, οι επιχειρήσεις και να δουλεύαμε όλοι 5, για το σεχταρισμό, σταλινισμό και οπισθοδρόμηση θα ...μιλούσαμε.

- «Απόβαση της Micra stores ετοιμάζεται στη Θεσσαλονίκη» (αλυσίδες καταστημάτων ψιλικών ολοήμερου ωραρίου) μας ενημερώνει η ΗΜΕΡΗΣΙΑ 4/6.

- Καταστήματα ευκολίας, Couvenience stores, για 6 πελάτες διευρυμένου ωραρίου, με την επωνυμία ola stores ετοιμάζονται από κοινού με τα προηγούμενα, καθώς και τις πολυεθνικές και τα Εμπορικά Κέντρα να ισοπεδώσουν εργαζόμενους και μικρούς επαγγελματίες.

Τα όνειρά τους έχουν ...αριθμό

Σύμφωνα με μελέτη της Bostou Cousulting Group για λογαριασμό του ΣΕΒ τα εξής ...15 μέτρα πρέπει να παρθούν για την «ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Ιδού η προτεινόμενη ...δέσμη, αποκαλυπτική από μόνη της ως προς τα οφέλη που θα αποκομίσει η πλειοψηφία του λαού:

  • Μέτρα για τη λειτουργικότητα της επιχειρηματικής υποδομής.
  • Φορολογικές αλλαγές.
  • Εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας.

Ειδικότερα η έρευνα προτείνει:

  • Μεγαλύτερη ευελιξία στη χρήση του χρόνου εργασίας.
  • Ριζική αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ.
  • Καθιέρωση ενεργών πολιτικών απασχόλησης για συγκεκριμένες ομάδες εργατικού δυναμικού.
  • Ενίσχυση Τοπικών και Περιφερειακών Συμφώνων Απασχόλησης.
  • Συνεχής πληροφόρηση και εκπαίδευση εργοδοτών.
  • Προσαρμογή της εκπαίδευσης και κατάρτισης στις δεξιότητες που έχει ανάγκη η αγορά.
  • Επιχειρηματικότητα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
  • Λιγότερο και αποτελεσματικότερο κράτος, ισχυροποίηση και ανεξαρτητοποίηση του ρυθμιστικού και ανταγωνιστικού πλαισίου.
  • Αξιολόγηση κάθε νομοθεσίας ως προς τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα.
  • Απλοποίηση και κωδικοποίηση της νομοθεσίας.
  • Στήριξη των επενδυτών με Κέντρα Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων.
  • Αναμόρφωση της Φορολογίας, με μείωση του φορολογικού βάρους, αντικειμενικό και σταθερό φορολογικό πλαίσιο, αναδιάρθρωση των επιμέρους φόρων και φορολογικά κίνητρα για ενθάρρυνση της περιφερειακής ανάπτυξης.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ 22/6

Η ...ανάπτυξή τους

Οι αναλυτές ισχυρίζονται ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές (η πιο αποφασιστική δηλαδή εφαρμογή μέτρων που ακολουθούνται δεκαετία σχεδόν) θα έχουν θετικές επιπτώσεις και «στους τρεις παράγοντες που καθορίζουν την ανάπτυξη:

Στην καθαρή αύξηση κεφαλαίου, = ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,

στην απασχόληση = ΔΗΜΑΓΩΓΙΑ, αφού ζητούν και χρηματικές ενισχύσεις χωρίς υποχρέωση στη συνολική παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Αχ ...αυτό το ξένο κεφάλαιο

Εκτός του ότι θεωρείται (από την αστική τάξη και τους προπαγανδιστές της) Δούρειος Ιππος για την εξόρμηση σε Βαλκάνια, Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και τη (νεοανακαλυφθείσα;) Μέση Ανατολή το παρουσιάζουν ως πανάκεια επίλυσης των αναπτυξιακών προβλημάτων της Ελλάδας, συγκλίνοντας όλοι στην απαίτηση για περισσότερα κίνητρα στη λογική που ήδη προαναφέραμε.

«Τα διεθνή κεφάλαια αυτά δηλαδή που δημιουργούν θέσεις εργασίας και τελικά προσφέρουν πλούτο στους εργαζόμενους προσελκύονται από χώρες που παρουσιάζουν σταθερό νομοθετικό πλαίσιο, απλοποιημένη και ανταγωνιστική φορολογία, διάφανη και έντιμη Δημόσια Διοίκηση, ισορροπημένη εργατική νομοθεσία που υπερασπίζεται το δίκαιο και των εργαζομένων και των εργοδοτών».

Από το άκρως διαφωτιστικό αυτό απόσπασμα ενός φύλλου της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ του Ιούνη να σχολιάσουμε μόνο το «ευεργέτημα» της δημιουργίας θέσεων εργασίας από ξένους ή μη λες και θα μπορούσε να υπάρχει κεφάλαιο χωρίς την εκμετάλλευση εργαζομένων 8.

Παραθέτουμε μια ακόμα παράγραφο του ίδιου σημειώματος, η οποία από μόνη της ενισχύει την προηγηθείσα ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ότι δηλαδή η αρχή και το τέλος των ιδιωτικών επενδύσεων είναι το κέρδος και κάθε κουβέντα περί ανάπτυξης σημαίνει μόνο πώς θα το εξασφαλίσουν ή θα το αυξήσουν «όπως ομολογεί και ο υφυπουργός Οικονομίας Χρ. Φώλιας, μέχρι και οι ίδιες οι ελληνικές άμεσες επενδύσεις κατευθύνονται κατά κύριο λόγο στο εξωτερικό, αντί να εγκατασταθούν εγχωρίως. Γιατί, φυσικά, κανείς εχέφρων επιχειρηματίας δεν παραβλέπει τις υψηλές αποδόσεις που εξασφαλίζει η επιχειρηματικότητα σε ευνομούμενα κράτη».

Κατόπιν όλων αυτών, τίτλοι όπως:

- «Ιατρικό "Harvarol" στη Θεσσαλονίκη», Πανεπιστήμιο δηλαδή δημιουργεί ο όμιλος Αποστολόπουλου έως το 2007.

- ή «Εκπαίδευση Ιρακινών στη Ρεντίνα» σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΝΑΤΟ, δεν μπορούν να ξενίζουν κανένα.

Η Boston Group το προτείνει λιανά: «Επιχειρηματικότητα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης» και «ανάπτυξη της Υγείας και Παιδείας με χαρακτήρα εξαγωγικό!!!» (ΒΗΜΑ 20/6),

Που θα «εκπαιδεύουμε διεθνείς φονιάδες», απλώς αναβάθμιση της ήδη εξαγωγής μέσω των δυνάμεων «ταχείας επέμβασης» και του «ευρωστρατού» κάνουμε.

Ασπρα καράβια ...τα όνειρά μας

Γιατί θέλουμε να ζούμε σ' έναν τόπο, που θα τον ορίζουμε μεις που παράγουμε τον κοινωνικό πλούτο.

Γιατί θέλουμε να ζούμε, έχοντας εξασφαλίσει το δικαίωμα στην Υγεία, στη μόρφωση, στη δουλιά, στην άθληση, στην ξεκούραση, καλοκαίρι που είναι, πόσοι θα καταφέρουν να ξεφύγουν ... σ' άλλη γη, σ' άλλα μέρη;

Γιατί θέλουμε να προλαβαίνουμε, να γνωρίσουμε, να νιώσουμε ό,τι σπουδαίο κι όμορφο δημιούργησαν εκείνοι που λείψανε, στο πέρασμά τους.

Γιατί θέλουμε όσο ζούμε να γευτούμε και να προσφέρουμε τα πιο ζεστά και τρυφερά συναισθήματα που λάξεψε στο διάβα του ο χρόνος αντί να βλέπουμε να ξεμετριέται καθημερινά η αξία τους σε αργύρια.

Ασπρα καράβια τα όνειρά μας

πλώρη για κόκκινο γυαλό βάλανε

ονειρέψου κι εσύ μαζί μας λοιπόν...

Παραπομπές

1. ΗΜΕΡΗΣΙΑ 7/6

2. Αγγελιοφόρος 14/6

3. ΒΗΜΑ, 1/7

4. Στις 1/7 δημοσιοποιούνται αυξήσεις ως 6% σε 20 βασικά είδη κυρίως διατροφής.

5. «Σύμφωνα με έρευνα του Παρατηρητηρίου Απασχόλησης του ΟΑΕΔ, το 42% των απόφοιτων Λυκείου είναι άνεργοι, ενώ οι 2 στους 3 εγγεγραμμένους στα μητρώα των ανέργων είναι γυναίκες. Στο σύνολο των ανέργων η ομάδα των νέων ηλικίας 26 έως 35 ετών κατέχει τα θλιβερά πρωτεία» ΝΕΑ 1/7/04

6. Πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου»

7. Διεθνής Εταιρεία Ερευνών και Μελετών

8. Το κεφάλαιο είναι κοινωνική σχέση, δηλώνει σχέσεις εκμετάλλευσης. Το χρήμα, η γη, τα εργοστάσια γίνονται κεφάλαιο μόνο όταν παίρνουν μέρος στον κύκλο της παραγωγικής διαδικασίας.


Γιάννα ΠΑΤΕΛΑΚΗ
Μέλος της ΝΕ Θεσσαλονίκης


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ