Πέμπτη 26 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ούτε λέξη...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι της κυβέρνησης χρεώνουν τα φαινόμενα ντόπινγκ στο ΠΑΣΟΚ, αφού στην περίοδο διακυβέρνησης του τελευταίου δρούσαν ασύδοτοι ο Χρ. Τζέκος, οι συνεταίροι του και οι εταιρίες τους. Κι, από την άλλη, οι του ΠΑΣΟΚ χρεώνουν την κυβέρνηση της ΝΔ με ευθύνες διαχείρισης της κρίσης, της καθυστερημένης και αμήχανης αντίδρασης στα όσα αποκαλύφθηκαν, κλπ., κλπ.

Την ίδια στιγμή, οι πολυεθνικές εταιρίες - χορηγοί διοργανώνουν εκδηλώσεις μέσα στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, μοιράζονται τους νέους πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες, δελεάζοντάς τους ίδιους και τις Ομοσπονδίες τους με νέα συμβόλαια, παροχές και «χορηγίες», διαμορφώνουν τους νέους στόχους και σχεδιάζουν τα καινούρια πλάνα τους, ενόψει της εκποίησης των Ολυμπιακών έργων και των επόμενων, διεθνών ή εγχώριων, αθλητικών εκδηλώσεων, κλπ., κλπ. Κι αφού περάσει η ευφορία των πρώτων ημερών, θα έρθουν οι απαιτήσεις για νέες, ακόμη υψηλότερες επιδόσεις και ακόμη μεγαλύτερα ρεκόρ, συνοδευόμενες πάντα από υποσχέσεις για ακόμη περισσότερο χρήμα, φήμη και δόξα. Κι όλ' αυτά, στα πλαίσια των «ιδανικών» και του «ήθους» των «χορηγών». Στα πλαίσια μιας λογικής, που έχει αναγάγει το κέρδος σε ύψιστη αξία και θεωρεί τον αθλητισμό ως ένα ακόμη εμπόρευμα και τους ανθρώπους αναλώσιμα αντικείμενα.

Για όλ' αυτά, όμως, ούτε λέξη δεν έχουν να πουν, τόσο οι νυν, όσο και οι προηγούμενοι κυβερνώντες και κάθε λογής αρμόδιοι.

Αθλημα: «καθαρά ούρα»

Αθλος - όπως αποδεικνύεται τις τελευταίες μέρες - δεν είναι να καταφέρεις να πάρεις ένα μετάλλιο, αλλά να μπορέσεις να το κρατήσεις μέχρι τουλάχιστον το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων. Μήπως η ΔΟΕ θα έπρεπε να σκεφτεί σοβαρά να εισάγει ως νέο άθλημα στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες τη διαδικασία διατήρησης των μεταλλίων; Προτείνουμε να το ονομάσει το άθλημα των «καθαρών ούρων». Μια πρόταση καταθέτουμε στο τραπέζι του κρύψε ντόπα - πάρε μετάλλιο με οικοδεσπότες τους αθάνατους αρχιτέκτονες και τους ομοτράπεζούς τους «χορηγούς» των καθαρών αγώνων. Πού ξέρετε; Μπορεί τότε να πείσουν για τις προθέσεις τους τις χιλιάδες των θεατών που τους χλευάζουν μέσα κι έξω από τα γήπεδα.

Η πετσέτα... .

Εγινε κι αυτό. Τη Δευτέρα το βράδυ, η απονομή των μεταλλίων για το αγώνισμα του τριπλούν μόλις είχε τελειώσει και ο εντεταλμένος γιατρός για έλεγχο αντιτόπινγκ ζήτησε από τους τρεις Ολυμπιονίκες να τον ακολουθήσουν. Οι δύο πρώτοι δεν έφεραν καμιά αντίρρηση. Ο τρίτος, όμως, ο Ρώσος Μπουρκένια, που είχε κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο, ζήτησε λίγο χρόνο ώστε να κάνει ένα γύρο θριάμβου με τη ρωσική σημαία. Ο γιατρός δεν του το αρνήθηκε, αλλά δεν έπαψε και να τον επιτηρεί με το βλέμμα του. Ο Ρώσος ξεκίνησε τον γύρο του σταδίου και αφού απομακρύνθηκε λίγο, αρπάζει ξαφνικά μια πετσέτα από έναν πάγκο και προσπαθώντας να κρυφτεί από τα μάτια του γιατρού, άρχισε να ουρεί στην πετσέτα, μπροστά στους θεατές, που δεν πίστευαν στα μάτια τους. Λίγα δευτερόλεπτα μετά, πετά την πετσέτα και συνεχίζει τον γύρο του θριάμβου... Η ενέργειά του, βέβαια, δεν πέρασε απαρατήρητη από τον γιατρό, που έσπευσε να πάρει τη βρεγμένη πετσέτα και μαζί της, τα όποια πειστήρια επιχείρησε να... ξεφορτωθεί ο Ρώσος αθλητής.

Το τι έγινε μετά δε γνωρίζουμε. Και, βέβαια, το προαναφερόμενο, κωμικοτραγικό περιστατικό αρκεί από μόνο του για να φανερώσει την κατάντια των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της «Κόκα Κόλα» και των υπολοίπων «χορηγών», αλλά, πολύ θα θέλαμε, να ξέρουμε και την άποψη της ΔΟΕ...

Το δις εξαμαρτείν...

«Περιμένουμε από την "Αυγή", λοιπόν, να προχωρήσει στην οφειλόμενη επανόρθωση» γράφαμε χτες, σχετικά με προχτεσινό σχόλιο της εφημερίδας για ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ, όπου χρέωνε στο ΚΚΕ την αντίθετη από τις θέσεις του Κόμματος πρακτική του γενικού γραμματέα της Ενωσης. Και τούτο, παρότι έχει δημόσια ανακοινωθεί, εδώ και καιρό, πως ο τελευταίος δεν εκπροσωπεί το ΚΚΕ και τη «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» (ΔΠΚΓ). Παρότι, επίσης, υπήρξε άμεση και κατηγορηματική αντίδραση στην προαναφερόμενη ανακοίνωση του Ηλία Σιώρα, μέλους του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και εκπροσώπου της ΔΠΚΓ.

Χτες, λοιπόν, η «Αυγή» σημειώνει την αντίδραση του Ηλία Σιώρα, διαπιστώνοντας «με χαρά (όπως γράφει) την αποστασιοποίηση του έτερου συνδικαλιστικού εκπροσώπου του ΚΚΕ», αλλά συνεχίζει το χαβά της και χρεώνει στο «Ριζοσπάστη» επιχείρηση απόκρυψης του γεγονότος ότι «η απόφαση της ΕΙΝΑΠ φέρει την υπογραφή του στελέχους του ΚΚΕ» (σ.σ. δηλαδή του γενικού γραμματέα της Ενωσης)...

Κι αν προχτές, ο Β. Β., που υπογράφει και τα δυο σχόλια της «Αυγής», θα μπορούσε να αντιτάξει τη δικαιολογία πως δε γνώριζε τα προηγούμενα και, ιδιαίτερα, τη δημόσια και σε ανύποπτο χρόνο αποστασιοποίηση του ΚΚΕ από τον γ.γ. της ΕΙΝΑΠ, η επιμονή του αφαιρεί το οποιοδήποτε ελαφρυντικό και οδηγεί σε άλλες σκέψεις.

Οι ευθύνες της αθλητικής ηγεσίας

H βρώμα και η δυσωδία που αναδίνεται από τις τελευταίες αποκαλύψεις με το κύκλωμα ντόπινγκ στον ελληνικό αθλητισμό και πρωταθλητισμό αναδεικνύουν περίτρανα τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες αυτών που στηρίζουν το εμπορευματοποιημένο μοντέλο. Του ΠΑΣΟΚ που 20 χρόνια ήταν ο δερβέναγας της εξουσίας και της ΝΔ που συναινούσε στη βασική λογική της ίδιας πολιτικής. Αυτές οι ευθύνες είναι δεδομένες και πολλοί λαϊκοί άνθρωποι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. Μεγάλες και καθοριστικές όμως είναι και οι ευθύνες των ανθρώπων του αθλητισμού, διοικητικών παραγόντων, του Συνδέσμου Ελληνικών Γυμναστικών και Αθλητικών Σωματείων (ΣΕΓΑΣ), των ομοσπονδιών αλλά και των αθλητών που συναινούν και αποδέχονται την πραγματικότητα του αθλητισμού των χορηγών.

Ο «στρουθοκαμηλισμός» και η προσπάθεια να «νίψουν τας χείρας», στην πλειοψηφία του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ, με τη μη σύγκλησή του σε αυτή την κρίσιμη φάση, δείχνουν ότι κάτι ...βρωμάει στην όλη υπόθεση. Κανείς πλέον δεν μπορεί να φανταστεί ότι αυτοί που διοικούν τα του κλασικού αθλητισμού δε γνώριζαν το τι γινόταν με τις δουλιές του κ. Τζέκου και κάθε Τζέκου. Απλούστατα βόλευε η εικόνα της λεγόμενης ισχυρής Ελλάδας και μέσα από τον αθλητισμό. Βόλευαν οι φωτογραφίσεις με τους «αστέρες» και οι δημόσιες σχέσεις και διασυνδέσεις με χορηγούς και συμφέροντα. Βόλευαν και τους πολιτικούς τους προϊσταμένους, τους οποίους και υπηρετούν. Δυστυχώς, αυτή η διαπλοκή διαρθρώνεται σε όλα τα επίπεδα της αθλητικής δραστηριότητας στη χώρα. Από τον τοπικό επιχειρηματία που κερδίζει με τη διαφήμισή του μέσα από το σύλλογο που σπονσοράρει μέχρι τους μεγάλους χορηγούς πολυεθνικές που ταΐζουν τους πρωταθλητές και τους πωλούν σαν εμπορεύματα.

Αυτή είναι η αιτία του κακού. Ο διαστρεβλωμένος χαρακτήρας του αθλητισμού που φτάνει να γίνεται μέσον για πλουτισμό είτε των παραγόντων και χορηγών είτε των αθλητών, αντί να υπηρετεί τον άνθρωπο και να συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής. Η αθλητική παιδεία της χώρας μας πάσχει και η φυσική αγωγή είναι τυπικό ζήτημα, οι χώροι ακατάλληλοι, και η όποια κλήση του παιδιού στα σπορ πρέπει να πληρωθεί από την τσέπη των γονιών.

Ολη αυτή η διαδικασία έχει δοθεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία και οι ευθύνες των αθλητικών παραγόντων είναι τεράστιες, γιατί υπηρετούν αυτό το καθεστώς, προς δόξα του κέρδους. Δεν έχουν σηκώσει διεκδικητικό κίνημα για τις πραγματικές ανάγκες των αθλούμενων, για υποδομές, για ιατροφαρμακευτική στήριξη. Αυτή είναι η κατάσταση που πρέπει να αλλάξει. Και είναι πλέον πολλοί οι άνθρωποι που το συνειδητοποιούν.

Μόνο από το μαζικό λαϊκό αθλητισμό, τον ουσιαστικό σχολικό αθλητισμό με υποδομές, επαρκές έμψυχο δυναμικό και μέσα από την ανάπτυξή τους μπορεί να προκύπτει και ο αθλητισμός υψηλών επιδόσεων. Αθλητισμός δηλαδή όπου δε θα υπάρχουν οι χορηγοί και τα συμφέροντα, γιατί θα έχει επαρκή κρατική επιχορήγηση, «προσγειωμένους» αθλητές με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, όχι όμως πολυεκατομμυριούχους ταϊσμένους από τα συμβόλαια των κεφαλαιοκρατών. Σε αυτή τη λογική αξίζει να παλέψουμε σήμερα, ιδιαίτερα μετά τις σοβαρές επιπτώσεις που θα μας κληροδοτήσει η φετινή Ολυμπιάδα ως ένα μέτωπο στην πάλη για να καθορίζει ο ίδιος ο λαός τις τύχες του.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Τα κουκουλωμένα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΤΣΙ, ΛΟΙΠΟΝ, τώρα πρέπει όλοι να προσανατολιστούμε στο να μάθουμε ποιες ήταν οι παράνομες συναλλαγές Τζέκου και ΠΑΣΟΚ και να ξεχάσουμε τις ...νομιμότατες αρπαχτές των πολυεθνικών σε όλη τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτές, που ετοίμασε η προηγούμενη και εκτελεί η σημερινή κυβέρνηση.

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ οδηγούν στα ...γνωστά τους λημέρια της σκανδαλολογίας τον πολιτικό διάλογο, που θα έπρεπε να απασχολήσει μετά τα απανωτά γεγονότα των Αγώνων. Εν ολίγοις μιλάμε για πλήρες κουκούλωμα...

Οχι ότι δε γίνανε πολλά και διάφορα στα παρασκήνια του ελληνικού αθλητισμού. Θα ήταν ανόητος και αδαής όποιος ισχυριστεί κάτι τέτοιο. Ομως, είναι πραγματικά εξόφθαλμη η προσπάθεια να μη συζητηθεί ποτέ η ουσία του πράγματος.

ΓΙΑ ΤΟΝ πολιτισμό θα αξιοποιηθούν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις, δήλωσε χτες ο υπουργός Οικονομίας, διευκρινίζοντας, βεβαίως, ότι ένα μεγάλο μέρος τους θα διατεθεί σε ιδιώτες. Να υποθέσουμε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ανακαλύψει ένα νέο είδος επενδυτών; Αυτών με τα πολιτιστικά κίνητρα;

Είναι σίγουρο, πάντως, ότι θα υπάρξουν οι καλοθελητές, που θα βρουν τρόπους να κερδοσκοπήσουν εκμεταλλευόμενοι αυτά που πλήρωσε ο Ελληνας φορολογούμενος. Ποτέ δεν υπήρξε τέτοια δυσκολία στη νεότερη ελληνική ιστορία.

ΜΑΛΛΟΝ ιδιαίτερα επίπονη είναι η προετοιμασία των επαφών του Κόλιν Πάουελ με Καραμανλή και Παπανδρέου, με τον Τόμας Μίλερ να παίζει (ως πρέσβης) το ρόλο του προπομπού. Τελικά, είναι προφανές ότι δεν έρχεται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ως θεατής της τελετής λήξης...

Μάλλον, μετά την επίσκεψη, η ελληνική κυβέρνηση θα είναι «θεατής» δρομολογημένων καταστάσεων, ίσως στο Κυπριακό, ίσως και σε άλλα θέματα της ευρύτερης περιοχής.


Παπαγεωργίου Βασίλης

ΣΕ ΤΙΜΕΣ χαμηλότερες των ονομαστικών τιμών τους πωλούνται εισιτήρια για τους Αγώνες στο κέντρο της Αθήνας, διαβάζουμε σε εφημερίδες. Οπως σημειώνεται, μάλιστα, έχουν στηθεί και πάγκοι στην Ομόνοια, αλλά κανείς αρμόδιος δε δείχνει το παραμικρό ενδιαφέρον.

Και, βέβαια, μια εξήγηση του φαινομένου βρίσκεται στον καημό τους, να γεμίσουν οι κερκίδες, αλλά δεν μπορούμε να δώσουμε απάντηση σ' ένα ερώτημα: Ποιοι είναι αυτοί, που αγόρασαν μαζικά εισιτήρια και, τώρα, τα πουλάνε με χασούρα; Μήπως, συμβαίνει τίποτε άλλο..;

Καυτά ερωτήματα

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Θέλουμε αθλητισμό υψηλών επιδόσεων, που να προκύπτει από ανορθόδοξες μεθόδους, μεταγραφές και ελληνοποιήσεις; 'Η πρωταθλητισμό που να προκύπτει σαν αποτέλεσμα συστηματικής άθλησης χιλιάδων παιδιών;

Θα σηκώσουμε φωνή, να απαιτήσουμε από την πολιτεία πλήρη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, εκδημοκρατισμό και διάθεση συγκεκριμένου ποσού από τον κρατικό προϋπολογισμό, που να καλύπτει τις ανάγκες, ώστε να κοπούν οι δεσμοί με τους "χορηγούς"; 'Η θα πειστούμε ότι αρκεί να ενταθούν οι έλεγχοι στους αθλητές και έτσι θα καταπολεμηθεί το κακό;

Θα μετατρέψουμε τους πρωταθλητές μας σε παίχτες big-brother και θα εξαντλήσουμε τις προσπάθειές μας στο να τους παρακολουθούμε σε 24ωρη βάση, για να έχουμε καθαρούς αγώνες ή θα βάλουμε το μαχαίρι στο κόκαλο να δούμε και να πολεμήσουμε τα αίτια που τους βάζουν σε τέτοιες διαδικασίες;».

Πράγματι, τα κρίσιμα και καυτά αυτά ερωτήματα, που διατυπώνει η Λούλα Καρατζά, μέλος του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ στη δήλωση - παρέμβασή της (δημοσιεύτηκε στο χτεσινό «Ρ»), αποκτούν εξαιρετική σημασία, μέσα στις συγκεκριμένες συνθήκες. Κι όχι μόνον αυτό. Στέκουν μπροστά στον κάθε εργαζόμενο, κάθε νέο και νέα και, ιδιαίτερα, σε όσους και όσες έχουν κάποια μεγαλύτερη ή μικρότερη σχέση με τον αθλητισμό. Και ζητούν επιτακτικά την απάντησή τους.

Το επόμενο στάδιο ντόπινγκ

Ποιο είναι το επόμενο στάδιο του ντόπινγκ, στα πλαίσια της σημερινής κυριαρχίας των πολυεθνικών, του κυνηγητού των κερδών, των ρεκόρ, του θεάματος, κλπ., κλπ; Διαβάστε τα παρακάτω και θα καταλάβετε:

Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν ποντικό, που είναι γεννημένος ολυμπιονίκης των δρόμων αντοχής. Ενώ, τα φυσιολογικά ποντίκια τρέχουν μια απόσταση 900 το πολύ μέτρων, πριν εγκαταλείψουν εξουθενωμένα, το προαναφερόμενο μπορεί να καλύψει 1.800 τουλάχιστον μέτρα. Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα «ενισχυμένα ποντίκια» μπορούν να τρέξουν επί μία ώρα περισσότερο από τα φυσιολογικά. Το επίτευγμα αυτό έγινε δυνατό με τη χρήση της βιοτεχνολογίας και τις κατάλληλες επεμβάσεις των επιστημόνων στα γονίδια του πειραματόζωου, πριν καν αυτό γεννηθεί. Δημιούργησαν, δηλαδή, έναν εκ γενετής πρωταθλητή δρόμων αντοχής και στην πραγματικότητα ένα εντελώς νέο ζώο. Τα επίκαιρα - λόγω των γνωστών εξελίξεων - ερωτήματα, εάν ο ποντικός αυτός θεωρείται ντοπαρισμένος και αν ναι, πώς μπορεί αυτό να ανιχνευτεί, ωχριούν μπροστά στο ενδεχόμενο της μαζικής εμφάνισης νέων ζώων και των άγνωστων, αλλά αναπόφευκτων, συνεπειών, σε βάρος της ισορροπίας της φύσης και του περιβάλλοντος γενικότερα.

Πάντως, είναι βέβαιο ότι το προαναφερόμενο επίτευγμα θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των διαφόρων κυκλωμάτων παραγωγής πρωταθλητριών και Ολυμπιονικών...

Αθωώνουν εαυτούς...

Αλλοι δύο άνθρωποι άφησαν χτες την τελευταία τους πνοή πάνω στις ράγες του ΟΣΕ. Τα δύο τραγικά συμβάντα, με θύματα ηλικιωμένους ανθρώπους, «έλαβαν χώρα» με διαφορά μόλις 25 λεπτών, στο σιδηροδρομικό δίκτυο της ...Ολυμπιακής πόλης των Αθηνών. Δηλαδή, στην πόλη όπου δαπανήθηκε «πακτωλός» δισεκατομμυρίων για τα λεγόμενα Ολυμπιακά έργα και όχι μόνο, αλλά και για έργα «βιτρίνας», προκειμένου να αλλάξει προσωρινά - ελέω Ολυμπιακών Αγώνων - πρόσωπο η πρωτεύουσα. Δε δαπανήθηκε δραχμή, όμως, για τη λήψη μέτρων προστασίας της ζωής είτε πεζών είτε εποχουμένων, που διέρχονται τις σιδηροδρομικές γραμμές. Και υπ' αυτή την έννοια είναι εγκληματικές οι ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων και των διοικήσεων του ΟΣΕ. Εντούτοις, η διοίκηση του ΟΣΕ με ανακοίνωσή της, αφού «αθωώνει εαυτήν», όπως γίνεται προκλητικά κάθε φορά που θρηνούμε ανθρώπινες ζωές στο σιδηροδρομικό δίκτυο, αναφέρει ότι «οι δύο συνάνθρωποί μας παραβίασαν την προτεραιότητα διερχόμενων αμαξοστοιχιών προσπαθώντας να διασχίσουν κάθετα τις σιδηροδρομικές γραμμές σε σημεία που δεν ελέγχονται και δεν επιτρέπεται η διέλευση πεζών ή οχημάτων». Φταίνε τα θύματα, λέει, δηλαδή, με άλλα λόγια, η διοίκηση του ΟΣΕ και όχι όσοι (κυβέρνηση και διοίκηση) με τις πράξεις τους ή τις παραλείψεις τους εγκληματούν κατά συρροή.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η δικαίωση των θέσεων του ΚΚΕ

Πλησιάζουμε στο τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, επομένως και στον τελικό λογαριασμό. Κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση, οι «αθάνατοι» της ΔΟΕ, η πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης, χορηγοί και εργολάβοι είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσουν μιαν αποτίμηση από τη σκοπιά των εντυπώσεων και, κυρίως, ως προς τις υποδομές, κτιριακές και άλλες, την οργανωτική επάρκεια και τις εικόνες των τελετών έναρξης και λήξης. Ούτως ή άλλως, η Ολυμπιάδα των κερδών σημείωσε απόλυτη επιτυχία.

Ομως, για τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, ο απολογισμός αυτών των Αγώνων είναι τελείως διαφορετικός: Το υψηλό κόστος, που θα καλυφθεί με πολιτική σκληρής λιτότητας, τα μέτρα ασφαλείας, που αφήνουν πληγωμένες τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα, όπως και ο τίτλος της «Ολυμπιάδας της ντόπας», που αντανακλά την αποθέωση της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού.

Κανείς και πολύ περισσότερο οι ιθύνοντες δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι τα πράγματα εξελίχθηκαν έτσι εξαιτίας αστάθμητων παραγόντων, ή κακών συγκυριών. Αντιθέτως, όλοι οι παράγοντες που διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα λειτούργησαν σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους.

Ετσι, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει κάθε λόγο να υποστηρίζει ότι οι θέσεις και οι εκτιμήσεις του, από τη διεκδίκηση των Αγώνων έως την ολοκλήρωσή τους, επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικά.

Την 1η Απρίλη του 1997, με αφορμή την κατάθεση του φακέλου διεκδίκησης των Αγώνων, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της, έθετε ορισμένες κρίσιμες προϋποθέσεις, οι οποίες θα έδιναν νόημα στους Αγώνες: «Την αναβάθμιση των Αγώνων στην κοιτίδα τους με αντίθεση στην εμπορευματοποίηση. Την εξασφάλιση ότι στην πορεία θα αντιμετωπιστούν χρονίζοντα ζητήματα του αθλητισμού (θεσμικό πλαίσιο, έρευνα - τεκμηρίωση, χρηματοδότηση), ώστε να μπορούν όλοι οι Ελληνες να αθλούνται. Την εξασφάλιση όρων ότι δε θα υπάρξει οικονομική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων και οι οικονομικές διαδικασίες θα είναι απόλυτα διαφανείς. Το κοινωνικό όφελος από έργα αθλητικής και άλλης υποδομής. Την ουσιαστική αναβάθμιση του περιβάλλοντος».

Στην ίδια ανακοίνωση, η ΚΕ του ΚΚΕ τόνιζε: «Η κυριαρχία των πολυεθνικών και του ιμπεριαλισμού δίνει σήμερα στους Ολυμπιακούς Αγώνες το στίγμα της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού, της πολύμορφης αξιοποίησής του σε βάρος των αναγκών και των δικαιωμάτων λαών και χωρών». Λίγους μήνες αργότερα, μετά την ανάληψη των Αγώνων, στις 5 Σεπτέμβρη του 1997, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωνε: «Τόσο το περιεχόμενο του φακέλου υποψηφιότητας, όσο και η γενικότερη κατάσταση του αθλητισμού επιβεβαιώνουν τους φόβους: Κερδισμένοι από τους Αγώνες να είναι οι πολυεθνικές και κάθε λογής μεγαλέμποροι ιδεών και πραγμάτων, οι αεριτζήδες και όχι ο λαός και η Ολυμπιακή Ιδέα».

Θέσεις που δοκιμάστηκαν επί επτά χρόνια και σήμερα, καθώς οι Αγώνες τελειώνουν, επικυρώνονται από την ίδια τη ζωή και τις εξελίξεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ