Πέμπτη 26 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Αποκαλυπτικό καλοκαίρι
  • Πλούσιο το αντιλαϊκό νομοθετικό έργο της ΝΔ
  • ΠΑΣΟΚ: Ανεπιτυχείς προσπάθειες ...αντιπολίτευσης

Αποκαλυπτική ως προς τις πραγματικές προθέσεις της Νέας Δημοκρατίας, ήταν η κοινοβουλευτική περίοδος των 2 προηγούμενων μηνών. Με τα νομοσχέδια που κατέθεσε και ψήφισε, τόσο στην Ολομέλεια όσο και στα Τμήματα Διακοπών της Βουλής που ακολούθησαν διασαφήνισε τόσο τη ...«συνέχεια του κράτους», όσον αφορά στις αντιλαϊκές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης, όσο και στην ουσία των προεκλογικών της δεσμεύσεων. Η προηγούμενη περίοδος αποδείχτηκε ιδιαίτερα δύσκολη και για την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, που κινήθηκε με ...ακροβατισμούς στην προσπάθειά της να αποδείξει την πολιτική της διαφοροποίηση.

Ο «τρομονόμος Νο 2», του νομοσχεδίου που θεσμοθέτησε την απόφαση - πλαίσιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ, σε σχέση με τον ορισμό του όρου «τρομοκρατία», αλλά και των διαδικασιών του «Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, αποδείχτηκε μια από τις βασικές νομοθετικές προτεραιότητες της κυβέρνησης της ΝΔ. Ακολουθώντας τις συντομότερες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, η κυβέρνηση προώθησε το νομοθέτημα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αναστάσιο Παπαληγούρα να επιχειρηματολογεί υπέρ της συνταγματικότητάς του. Παράλληλα, είχε υποστηρίξει ότι η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση διασφαλίζει το ότι δε θα στραφεί σε βάρος του κοινωνικών διεκδικήσεων. Τα επιχειρήματα είχαν αντικρούσει τότε οι βουλευτές του ΚΚΕ, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «για πρώτη φορά συνδέονται ορισμένα αδικήματα με τη δράση κάποιων ή κάποιου που μπορεί να καταστρέψει οικονομικές και κοινωνικές δομές». Υπενθυμίζουμε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ είχε αποχωρήσει από την Ολομέλεια της Βουλής. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος είχε επισημάνει ότι «η περίοδος χάριτος που ήθελε να καλλιεργήσει η ΝΔ τελειώνει με αυτό το νομοσχέδιο».

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν έμειναν, όπως ήταν φυσικό, έξω από τις κυβερνητικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Το σημερινό καθεστώς παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και τον ελληνικό εναέριο χώρο θεσμοθετήθηκε νομοθετικά μέσω του λεγόμενου «ολυμπιακού νομοσχεδίου» και μάλιστα με «απροσδιόριστο κόστος» για την ελληνική οικονομία. Στην ίδια ρύθμιση εντάχθηκαν και οι προκλητικές ρυθμίσεις υπέρ των λεγόμενων «χορηγών». Οπως χαρακτηριστικά είχε τότε επισημάνει ο εισηγητής του ΚΚΕ, πρόκειται για μια «ολυμπιάδα των χορηγών και των μονοπωλίων», προσθέτοντας πως «στήνεται ένας χορός ξεπουλήματος των Ολυμπιακών έργων σε ιδιώτες».

Στις κυβερνητικές προτεραιότητες της κυβέρνησης ήταν και η θεσμοθέτηση της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, όπου επί της ουσίας παρουσίασε στη Βουλή νομοσχέδιο με ανάλογα άρθρα σχετικού νόμου που είχε θεσμοθετήσει το ΠΑΣΟΚ, αλλάζοντας όμως τις διαδικασίες προσλήψεων για προφανείς λόγους «αλλαγής φρουράς». Επίσης, η ΝΔ ολοκλήρωσε τις διαδικασίες «προσαρμογής» του δημόσιου τομέα, με το νομοσχέδιο για τη δομή του δημόσιου τομέα. Ηταν το μόνο νομοθέτημα της κυβέρνησης που προκάλεσε ουσιαστικά έντονες αντιδράσεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, που κορυφώθηκαν με την παρουσία του προέδρου του κόμματος, Γιώργου Παπανδρέου, στην αίθουσα της Βουλής, και ο οποίος έκανε λόγο για «εγκαθίδρυση κομματικού κράτους».

Η ΝΔ έκλεισε τη «θερινή» της νομοθετική δραστηριότητα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, που αφορούσε τη ρύθμιση των φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 1999 - 2001 για τους επαγγελματίες. Στο νομοθέτημα ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής η άνιση φορολογική συμπεριφορά ανάμεσα στους «μικρούς» επαγγελματίες και το μεγάλο κεφάλαιο, αφού στον ίδιο νόμο με τη μορφή τροπολογίας προστέθηκε η περίφημη ρύθμιση περί «επαναπατρισμού κεφαλαίων», που ουσιαστικά οδηγεί στη νομιμοποίηση «μαύρου χρήματος». Προβλέπει την επαναφορά κεφαλαίων μέσω του τραπεζικού συστήματος, με ελάχιστη φορολογική επιβάρυνση, ενώ, αντίθετα, τα μέτρα για τις φορολογικές εκκρεμότητες χαρακτηρίστηκαν «εκβιαστικά» από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Δύσκολες ισορροπίες

Σε δύσκολες στιγμές «ισορροπίας», ανάμεσα στην κοινή πολιτική αφετηρία της με τη ΝΔ, αλλά και την ανάγκη πολιτικής διαφοροποίησης και άσκησης αντιπολίτευσης, βρέθηκε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικό το ότι στα 3 σημαντικότερα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν στα Τμήματα Διακοπών της Βουλής, (Τρομονόμος, Ολυμπιακό Νομοσχέδιο, Πανωτόκια) το ΠΑΣΟΚ αποσαφήνισε τη στάση του μόλις την τελευταία στιγμή, εν μέσω θεσμικών και «άτυπων» διεργασιών, και αντιφάσεων. Η ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντως φρόντισε να ξεκαθαρίσει - σε κάθε περίπτωση - ότι δεν αντιτίθεται στην πολιτική ουσία και φιλοσοφία των νομοσχεδίων, αλλά αναζήτησε «νομοτεχνικούς» λόγους ή επιμέρους στοιχεία των νομοθετημάτων. Οι διαδικασίες αυτές πάντως έφεραν - εύλογα- το ΠΑΣΟΚ σε ευθεία αντίθεση με τις πρόσφατες κυβερνητικές επιλογές του, προκαλώντας την ανάλογη κριτική από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.

Πλέον χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του περίφημου «Τρομονόμου Νο 2». Οταν το νομοθέτημα συζητήθηκε αρχικά στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το ΠΑΣΟΚ απέφυγε να πάρει σαφή θέση υπέρ ή κατά. Πάντως, ο εισηγητής του Γιώργος Παπαγεωργίου είχε διευκρινίσει ότι οι διατάξεις του προτεινόμενου νόμου συνιστούν «ομογενοποίηση του νομικού μας πολιτισμού, για την οποία δεν υπάρχει αντίρρηση», προσθέτοντας πως «η απόφαση -πλαίσιο δεν εμποδίζει τα κράτη - μέλη να εφαρμόζουν τους συνταγματικούς κανόνες», ενώ «η εναρμόνιση (σ.σ. με την κοινοτική νομοθεσία) στοχεύει στην ασφάλεια, χωρίς να περιορίζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες». Στη συνέχεια, όταν το νομοσχέδιο συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, το ΠΑΣΟΚ τελικά καταψήφισε, εστιάζοντας όμως τη διαφωνία του στο ότι οι διατάξεις για τον ορισμό της τρομοκρατίας έπρεπε να συμπεριληφθούν σε ...διαφορετικό νομοσχέδιο από αυτό που αφορά το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, προκειμένου να μη δημιουργείται σύγχυση στους πολίτες. Σε πλήρη ...εναρμόνιση όμως ήταν η κοινοβουλευτική στάση του ΠΑΣΟΚ με την πολιτική του επιχειρηματολογία στο λεγόμενο «ολυμπιακό νομοσχέδιο», όπου θεσμοθετήθηκε η παρουσία των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ελλάδα, με το πρόσχημα της ασφάλειας καθώς και τα «προνόμια» των εταιριών - χορηγών των Ολυμπιακών Αγώνων. Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το εν λόγω νομοθέτημα. Σε ...σύγχυση βρέθηκε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και στο νομοσχέδιο για τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις της περιόδου 1999 - 2001, αφού τη δυσαρέσκεια πολλών βουλευτών προκάλεσε η απόφαση για υπερψήφιση της τροπολογίας που αφορούσε τη ρύθμιση του θέματος των «πανωτοκίων».


Γεράσιμος ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ