Πέμπτη 26 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η δικαίωση των θέσεων του ΚΚΕ

Πλησιάζουμε στο τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, επομένως και στον τελικό λογαριασμό. Κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση, οι «αθάνατοι» της ΔΟΕ, η πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης, χορηγοί και εργολάβοι είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσουν μιαν αποτίμηση από τη σκοπιά των εντυπώσεων και, κυρίως, ως προς τις υποδομές, κτιριακές και άλλες, την οργανωτική επάρκεια και τις εικόνες των τελετών έναρξης και λήξης. Ούτως ή άλλως, η Ολυμπιάδα των κερδών σημείωσε απόλυτη επιτυχία.

Ομως, για τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, ο απολογισμός αυτών των Αγώνων είναι τελείως διαφορετικός: Το υψηλό κόστος, που θα καλυφθεί με πολιτική σκληρής λιτότητας, τα μέτρα ασφαλείας, που αφήνουν πληγωμένες τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα, όπως και ο τίτλος της «Ολυμπιάδας της ντόπας», που αντανακλά την αποθέωση της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού.

Κανείς και πολύ περισσότερο οι ιθύνοντες δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι τα πράγματα εξελίχθηκαν έτσι εξαιτίας αστάθμητων παραγόντων, ή κακών συγκυριών. Αντιθέτως, όλοι οι παράγοντες που διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα λειτούργησαν σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους.

Ετσι, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει κάθε λόγο να υποστηρίζει ότι οι θέσεις και οι εκτιμήσεις του, από τη διεκδίκηση των Αγώνων έως την ολοκλήρωσή τους, επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικά.

Την 1η Απρίλη του 1997, με αφορμή την κατάθεση του φακέλου διεκδίκησης των Αγώνων, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της, έθετε ορισμένες κρίσιμες προϋποθέσεις, οι οποίες θα έδιναν νόημα στους Αγώνες: «Την αναβάθμιση των Αγώνων στην κοιτίδα τους με αντίθεση στην εμπορευματοποίηση. Την εξασφάλιση ότι στην πορεία θα αντιμετωπιστούν χρονίζοντα ζητήματα του αθλητισμού (θεσμικό πλαίσιο, έρευνα - τεκμηρίωση, χρηματοδότηση), ώστε να μπορούν όλοι οι Ελληνες να αθλούνται. Την εξασφάλιση όρων ότι δε θα υπάρξει οικονομική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων και οι οικονομικές διαδικασίες θα είναι απόλυτα διαφανείς. Το κοινωνικό όφελος από έργα αθλητικής και άλλης υποδομής. Την ουσιαστική αναβάθμιση του περιβάλλοντος».

Στην ίδια ανακοίνωση, η ΚΕ του ΚΚΕ τόνιζε: «Η κυριαρχία των πολυεθνικών και του ιμπεριαλισμού δίνει σήμερα στους Ολυμπιακούς Αγώνες το στίγμα της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού, της πολύμορφης αξιοποίησής του σε βάρος των αναγκών και των δικαιωμάτων λαών και χωρών». Λίγους μήνες αργότερα, μετά την ανάληψη των Αγώνων, στις 5 Σεπτέμβρη του 1997, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωνε: «Τόσο το περιεχόμενο του φακέλου υποψηφιότητας, όσο και η γενικότερη κατάσταση του αθλητισμού επιβεβαιώνουν τους φόβους: Κερδισμένοι από τους Αγώνες να είναι οι πολυεθνικές και κάθε λογής μεγαλέμποροι ιδεών και πραγμάτων, οι αεριτζήδες και όχι ο λαός και η Ολυμπιακή Ιδέα».

Θέσεις που δοκιμάστηκαν επί επτά χρόνια και σήμερα, καθώς οι Αγώνες τελειώνουν, επικυρώνονται από την ίδια τη ζωή και τις εξελίξεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ