Τρίτη 11 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Σήμερα ίσως αποφασίσουν

Ούτε χτες στάθηκε δυνατό να καταλήξουν σε συμφωνία οι δυνάμεις που απαρτίζουν το ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεδρίαση - στην οποία δε συμμετείχε η ΚΕΔΑ - συνεχίζεται σήμερα το μεσημέρι, ενώ το απόγευμα συνέρχεται η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού για να εκτιμήσει την προετοιμασία του κόμματος για τις ευρωεκλογές. Κατά τη χτεσινοβραδινή συνάντηση υπήρξε συμφωνία να τεθεί επικεφαλής ο Γ. Βότσης. Επίσης ο Συνασπισμός δέχτηκε η δεύτερη θέση του ευρωψηφοδελτίου να καταληφθεί από στέλεχος της ΑΚΟΑ, ενώ η διαφωνία ήταν για την τρίτη θέση, την οποία η ηγεσία του ΣΥΝ επιμένει να κρατήσει για κάποιο στέλεχός της, πράγμα στο οποίο διαφωνούν οι υπόλοιποι.

Το θέμα των υποψηφίων και της θέσης που θα καταλάμβαναν στο ψηφοδέλτιο αποτέλεσε θρυαλλίδα αντιπαραθέσεων και στο εσωτερικό των δυνάμεων που απαρτίζουν το ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, η ΑΚΟΑ υποχώρησε από τη διεκδίκηση της πρώτης θέσης μόνο όταν οι υπόλοιπες συνιστώσες συμφώνησαν με την υποψηφιότητα του Γ. Βότση. Στο ΣΥΝ το «αριστερό ρεύμα» επέμενε επικεφαλής να τεθεί στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι «προεδρικοί» επέμεναν για τον Γ. Βότση.

Χτες, άλλωστε, δόθηκε στη δημοσιότητα η απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της ΑΚΟΑ, όπου εκτός της ευρωλίστας διαπιστώνεται διαφωνία και στο πολιτικό πλαίσιο. Η ΑΚΟΑ συγκεκριμένα κάνει λόγο για σαφείς οριοθετήσεις προς τις διάφορες ευρωπαϊκές Συνθήκες Αμστερνταμ, Μάαστριχτ, Νίκαια και ως προς το ευρωσύνταγμα και τον ευρωστρατό. Ωστόσο, ο ΣΥΝ έχει υπερψηφίσει τις σχετικές Συνθήκες και έχει ταχθεί υπέρ του ευρωσυντάγματος και του ευρωστρατού. Προκύπτει, βέβαια, το ερώτημα, σε ποια βάση δομείται η συνεργασία, όταν σε τέτοια, θεμελιώδη ζητήματα, εκφράζονται διαφορετικές απόψεις. Αυτό μένει να απαντηθεί κυρίως από την πλευρά της ΑΚΟΑ.

Σε ό,τι αφορά στην ευρωλίστα, η ΑΚΟΑ υπερασπίζεται την πρόταση για τον Γ. Μπανιά, προτάσσει ωστόσο την ενότητα και την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ και δηλώνει πως αποδέχεται την πρόταση για τον Γ. Βότση, αν της δοθεί η δεύτερη θέση. Σημείωνε ακόμη πως σε περίπτωση που δε γίνει δεκτή η πρότασή της, τότε θα επιδιώξει την εκλογική κάθοδο σε συνεργασία με άλλες δυνάμεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε αντιπαράθεση τάσεις και συνιστώσες(2009-07-10 00:00:00.0)
Οι αντιπαραθέσεις καλά κρατούν...(2009-07-05 00:00:00.0)
«Το μαύρο άσπρο...»(2008-04-30 00:00:00.0)
Εσωκομματικές αντιδράσεις για την «επανίδρυση»(2006-07-15 00:00:00.0)
Ανάβουν τα αίματα...(2006-03-17 00:00:00.0)
Συμβιβασμένοι... και με τη βούλα(2004-05-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ