Τρίτη 11 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Κλίμα» η επίσκεψη Ερντογάν

Απαρχή μιας «νέας θετικής δυναμικής» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θεωρεί η κυβέρνηση την επίσκεψη του Τ. Ερντογάν, αν και παραδέχτηκε ταυτόχρονα ότι δεν υπήρξε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Αποτιμώντας την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι ήταν μια επίσκεψη που αφορούσε στο κλίμα και στη σύσφιξη της φιλίας μεταξύ των πρωθυπουργών, εκφράζοντας την προσδοκία ότι η ουσιαστική πρόοδος θα έρθει στο μέλλον... «Η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού επιβεβαίωσε το καλό κλίμα των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας και την πολύ καλή επικοινωνία των πρωθυπουργών των δύο χωρών», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος, συμπληρώνοντας: «Ενίσχυσε δε την προοπτική για μια νέα θετική δυναμική, μια δυναμική προς την ουσιαστική εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών».

Απαντώντας στην ερώτηση ότι από την επίσκεψη δεν προέκυψε τίποτα ουσιαστικό όσον αφορά στα Ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό, ο εκπρόσωπος περιορίστηκε να απαντήσει ότι ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη μετά από πάρα πολλά χρόνια, στην οποία, όπως είπε, τίθενται οι βάσεις για μια νέα αρχή. «Και, όπως γνωρίζετε, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός», πρόσθεσε.

Στο ερώτημα αν οι συνομιλίες για την υφαλοκρηπίδα θα καταλήξουν μέχρι το τέλος του 2004, όπως επιτάσσει το Ελσίνκι, ο εκπρόσωπος παρέπεμψε στην απάντηση που έδωσε ο Κ. Καραμανλής μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του. Σημειώνεται ότι τότε ο πρωθυπουργός είχε πει πως οι συνομιλίες για την υφαλοκρηπίδα συνεχίζονται και δεν μπορεί να προβλέψει «αν θα ολοκληρωθούν στο άμεσο μέλλον». Επίσης, είχε εκφράσει την πολιτική του βούληση να συνεχιστούν οι συνομιλίες, εκφράζοντας την ευχή του «να καταλήξουν σε αποτέλεσμα».

Στην Κομοτηνή

Η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κομοτηνή κύλησε όπως ακριβώς σχεδιάστηκε. Χωρίς εντάσεις και αντιδράσεις, αλλά σε χαμηλούς τόνους και με εκκλήσεις και προτροπές «να ξεχάσουμε το παρελθόν και να κοιτάξουμε το μέλλον και το κοινό συμφέρον». Προφανώς μιλούσε για το κοινό συμφέρον όπως αυτό ορίζεται από τους σχεδιασμούς της «νέας τάξης πραγμάτων» και τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης των δύο χωρών.

Απευθυνόμενος στους μουσουλμάνους που ζουν στην περιοχή, τους κάλεσε να «εργαστούν για μια ισχυρή Ελλάδα», αφού, όπως είπε, μέσα από αυτή την πορεία «τα όποια προβλήματα υπάρχουν, μπορούν να επιλυθούν». Επίσης, ανέφερε πως «παράδειγμα θα πρέπει να αποτελούν οι λαοί που μπορούν να ζήσουν συμπτύσσοντας πολιτισμούς».

Στο τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή, εκατοντάδες μουσουλμάνοι τον υποδέχτηκαν με παρατεταμένα χειροκροτήματα. Και αφού ολοκλήρωσε τις συναντήσεις που ήταν προγραμματισμένες να κάνει, με φορείς και εκπροσώπους της μειονότητας, στη συνέχεια, συνόδευσαν τον Τούρκο πρωθυπουργό στη βόλτα που έκανε μέσα στην αγορά της πόλης. Μέσα στο τουρκικό προξενείο, κεκλεισμένων των θυρών, για τα ΜΜΕ, συναντήθηκε με τη Συμβουλευτική Επιτροπή της μειονότητας - άτυπο όργανο στο οποίο συμμετέχουν πρώην αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, πρώην βουλευτές και οι θρησκευτικοί ηγέτες της μειονότητας - τους ψευτομουφτήδες Μ. Α. Αγκά και Ι. Σερίφ, με εκπροσώπους των Συλλόγων Νεολαίας, Δασκάλων, Γυναικών, τους Μετακλητούς δασκάλους, εκπροσώπους των σχολικών εφορειών και το Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης.

Νωρίτερα, στη διάρκεια υποδοχής του στο αεροδρόμιο της Καβάλας, ο κ. Ερντογάν είχε δηλώσει μεταξύ άλλων πως «η ειρήνη δεν μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με λόγια. Εμείς θέλουμε τη συνεργασία. Δεν επιθυμούμε να αρκεστούμε στις διμερείς εμπορικές συναλλαγές που έχουμε σήμερα και είναι 1.400.000.000. Πρέπει να φτάσουν τα 5 δισεκατομμύρια. Εχουμε να δώσουμε και να πάρουμε πολλά. Θα μπορούσαμε να κάνουμε κοινές επενδύσεις σε τρίτες χώρες. Ας αφήσουμε τις ακρότητες και το παρελθόν στην ιστορία. Πρέπει να κοιτάξουμε το κοινό συμφέρον».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ