Τρίτη 11 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εν αναμονή της έκθεσης Ανάν

Το επόμενο διάστημα αναμένεται «έκθεση» του Ανάν προς το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Η κυπριακή ηγεσία πιθανολογεί ότι ο ΓΓ του Οργανισμού θα εκφράσει θέσεις αρνητικές για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Βέβαια, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε νέες προστριβές στο ΣΑ. Την ίδια ώρα, παράγοντες της ΕΕ προωθούν αναβάθμιση του ψευδοκράτους, μέσω της χρήσης λιμένων κι αεροδρομίων από Ευρωπαίους πολίτες.

Χθες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι αναμένεται επικριτική έκθεση του Ανάν εναντίον της πλευράς που δεν ενέκρινε το σχέδιο. Επισήμανε ακόμη ότι με βάση τα όσα άκουσε από τις επαφές που είχε στη Βρετανία - το Σαββατοκύριακο - αλλά και με άλλους κύκλους φαίνεται ότι η διαδικασία και ο τρόπος που ακολουθήθηκε στις διαπραγματεύσεις είναι αντικείμενο επανεξέτασης, κατά πόσον δηλαδή ήταν η ενδεδειγμένη και η σωστή.

Πρόσθεσε πως παραμένει σταθερή επιδίωξη της ελληνοκυπριακής πλευράς για διαπραγμάτευση μερικών πτυχών του «σχεδίου Ανάν», στους τομείς που προκαλούν ανησυχίες στον κυπριακό ελληνισμό και ως αποτέλεσμα των οποίων δεν έκρινε σωστό να εγκρίνει το «σχέδιο Ανάν».

Για το ζήτημα της «έκθεσης Ανάν», ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κ. Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα και πρόσθεσε ότι «η έκθεση θα συζητηθεί και με δική μας πλευρά για να μην υπάρχουν ανακρίβειες». Ελπίζω, είπε, ο Κόφι Ανάν να είναι αντικειμενικός. Ο εκπρόσωπος σχολίαζε και πληροφορίες ότι η έκθεση θα είναι έντονα επικριτική για τον Πρόεδρο Τ. Παπαδόπουλο. Είπε ότι η προγραμματισμένη επίσκεψη του Προέδρου στις ΗΠΑ δε σχετίζεται με την έκθεση. Διευκρίνισε ότι ο Τ. Παπαδόπουλος έχει προσκληθεί για να δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, όπου και θα υπογράψει συμφωνία για τη δημιουργία ερευνητικού κέντρου του Πανεπιστημίου στην Κύπρο.

Ανταποκριτές στη Νέα Υόρκη μετέδωσαν ότι αν η έκθεση είναι αρνητική, το σχέδιο ψηφίσματος που θα υποβληθεί μετά την έκθεση στο ΣΑ «δε θα έχει καλή τύχη». Σύμφωνα με τις ίδιες ανταποκρίσεις, έχει δημιουργηθεί κλίμα δυσφορίας σε πολλές χώρες και ιδιαίτερα τη Ρωσία και τη Γαλλία, για τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Κ. Πρέντεργκαστ, μετά τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων και για τους χειρισμούς του Α. ντε Σότο, στην όλη υπόθεση.

Παιχνίδι με ΕΕ - Ιράν

Ο πρέσβης της ΕΕ στην Κύπρο Βαν ντερ Μιρ δήλωσε την Κυριακή ότι η ΕΕ δεν ευνοεί την επιβολή προστίμων σε Ευρωπαίους πολίτες που διέρχονται από τα Κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, έστω και αν ήρθαν παράνομα στην Κύπρο. Οτι δεν πρέπει να επιβάλλεται πρόστιμο σε Ευρωπαίους πολίτες που εισέρχονται από παράνομα αεροδρόμια και λιμάνια στα κατεχόμενα και επιχειρούν μετά να περάσουν από την πράσινη γραμμή στις ελεύθερες περιοχές.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση αυτή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κ. Χρυσοστομίδης εκτίμησε ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να δεχτεί νομιμοποίηση των κατεχόμενων λιμανιών και αεροδρομίων. Συμπλήρωσε ότι πιθανώς ο Βαν ντερ Μιρ εκφράζει κάποιες προσωπικές απόψεις. Είπε επίσης ότι δεν πρόκειται να εμποδιστεί η ελεύθερη διακίνηση, αλλά το αδίκημα της παράνομης εισόδου δεν παραγράφεται. Τέλος, ανέφερε ότι όλα αυτά συζητούνται μεταξύ της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πάντως, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι δεν είναι επιθυμητή η επιβολή κυρώσεων σε Ευρωπαίους πολίτες που έρχονται στην Κύπρο από παράνομες εισόδους. Πως εάν παρουσιαστεί κατάσταση που να επιβάλει την επιβολή τέτοιων κυρώσεων είναι θέμα πολιτικής και θα αποφασίσουν σχετικά οι αρμόδιες αρχές.

Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα ζητά τη συμβολή του Ιράν προς την κατεύθυνση της διεθνούς αναγνώρισης του ψευδοκράτους και της αναβάθμισης του καθεστώτος εκπροσώπησής του στην Οργάνωση Ισλαμικής Διάσκεψης. Το θέμα τέθηκε από την τουρκική πλευρά την Κυριακή, κατά τη στάση για ανεφοδιασμό που έκανε στην Αγκυρα το αεροσκάφος που μετέφερε τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Κ. Χαραζί από την Τεχεράνη στο Μαρόκο. Τον Ιρανό υπουργό υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο Ο. Ζιγιάλ, υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και διπλωμάτης καριέρας, που τα τελευταία χρόνια χειρίζεται το Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού δικτύου NTV, κατά την ημίωρη συνάντηση των δύο αξιωματούχων, ο Ζιγιάλ υπενθύμισε στον συνομιλητή του ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά που απέρριψε το «σχέδιο Ανάν» απολαμβάνει καθεστώς μέλους της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο περιήλθε σε άδικη θέση το ψευδοκράτος. Ο Τούρκος υφυπουργός εξέφρασε την προσδοκία ότι για την αποκατάσταση της αδικίας αυτής, όπως ισχυρίστηκε, το πρώτο βήμα θα πρέπει να κάνουν οι ισλαμικές χώρες και ζήτησε από τον Χαραζί να αναβαθμιστεί το καθεστώς του παρατηρητή που κατέχει σήμερα το ψευδοκράτος στους κόλπους της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης.

Τουρκικοί διπλωματικοί κύκλοι διευκρίνιζαν ότι η Αγκυρα θα ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένη εάν η Οργάνωση δεχτεί να χρησιμοποιεί για το ψευδοκράτος την ονομασία «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου» στη θέση της «Τουρκικής Μουσουλμανικής Κοινότητας της Κύπρου» που χρησιμοποιεί σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ