Τρίτη 11 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
ΠΚΣ: Για να δυναμώσει η αντεπίθεση

Οι αυριανές φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές πραγματοποιούνται σε μια κρίσιμη περίοδο για ό,τι συμβαίνει στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, αλλά και λίγο πριν από τις ευρωεκλογές της 13ης Ιούνη. Αντικειμενικά, όπως γίνεται κάθε χρόνο, η ψήφος για κάθε νέο και νέα παίρνει έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά. Και αυτό γιατί οι φοιτητές καλούνται να κρίνουν πολιτικές που ευθύνονται για όσα καθημερινά βιώνουν, αλλά και να δώσουν διέξοδο προοπτικής και μια άλλη πορεία στο φοιτητικό κίνημα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, τα μέλη της ΚΝΕ και οι φίλοι της Πανσπουδαστικής δίνουν τη μάχη όλο το χρόνο, όχι απλά καταγράφοντας την γκρίζα πραγματικότητα, αλλά, κυρίως, αποκαλύπτοντας τις αιτίες των προβλημάτων και προβάλλοντας την πραγματική εναλλακτική πρόταση της συμπόρευσης του φοιτητικού με το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Γιατί το πανεπιστήμιο και η ανώτατη εκπαίδευση δεν είναι μέσα σε «κενό αέρος», αλλά συνδέονται και αξιοποιούνται από την κυρίαρχη τάξη για την αναπαραγωγή του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Οι αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια (Συνθήκες της ΕΕ, Μπολόνιας, Βερολίνου, Λισαβόνας) αποσκοπούν στην πλήρη προσαρμογή της εκπαίδευσης στις ανάγκες του κεφαλαίου. Είναι στοιχείο της στρατηγικής του. Γι' αυτό και οι επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης, με ταυτόχρονη υποβάθμιση των σπουδών για τους πολλούς - αυριανούς απασχολήσιμους (η ουσιαστική επιστημονική γνώση θα δίνεται σε μια μικρή ελίτ) δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιμέρους μέτρα και μερεμέτια. Για να αποκτήσει η ανώτατη εκπαίδευση τον πραγματικό της χαρακτήρα, ενιαίο δημόσιο και δωρεάν για όλους, για να αξιοποιηθεί η επιστήμη, το επιστημονικό δυναμικό προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων απαιτούνται ρήξεις με την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και όσων στηρίζουν τον ευρωμονόδρομο. Σε αυτό το δρόμο καλεί τους φοιτητές και σπουδαστές η Πανσπουδαστική, χωρίς αυταπάτες και ψευδαισθήσεις ότι με μια διαφορετική διαχείριση της ίδιας κατά βάση πολιτικής του κεφαλαίου, θα αλλάξουν προς το καλύτερο τα πράγματα.

Οι νέοι κομμουνιστές, οι αγωνιστές και φίλοι της ΠΚΣ δεν περιμένουν λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, για να δώσουν διαπιστευτήρια αγωνιστικότητας και φερεγγυότητας. Καθημερινά, μέσα στις σχολές αναδεικνύουν την πολιτική διέξοδο που δίνει λύση στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Ηταν και είναι στους δρόμους μαζί με το εργατικό κίνημα που αντιπάλεψε μια σειρά αντιλαϊκές επιλογές, ήταν και είναι μαζί με το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα και καλούν στο μόνο δρόμο προοπτικής, αυτόν της ρήξης και ανατροπής. Γι' αυτό, σε αυτές τις εκλογές καλούν θαρρετά τους συμφοιτητές τους να ψηφίσουν κόντρα στη μοιρολατρία και τις λογικές της διαχείρισης, του ρουσφετιού και του βολέματος. Να κάνουν το βήμα, για να δυναμώσουν τη φωνή της αντεπίθεσης για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ