Τρίτη 11 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ»
Στο «ταμείο» διαπιστώθηκε έλλειμμα!

Μπορεί η ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς να είχε αναγγελθεί «εν χορδαίς και οργάνω» στην Ελλάδα από το Συνασπισμό, οι εργασίες όμως του ιδρυτικού συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη το Σαββατοκύριακο, κάθε άλλο παρά πανηγυρισμούς επιτρέπουν στους πρωτεργάτες του εγχειρήματος.

Η έτσι κι αλλιώς μικρή συμμετοχή - περίπου μια δεκάδα κομμάτων από τα 40 που υπάρχουν στις χώρες - μέλη της ΕΕ και τα 60 στην Ευρώπη ως ήπειρο - τη Δευτέρα έγινε ακόμα μικρότερη, καθώς το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας αποχώρησε από τη διαδικασία με καταγγελίες για αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, ενώ το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα και το ΚΚ Σλοβακίας έχουν ανακοινώσει ότι παραπέμπουν την όποια απόφαση σε εσωκομματικές διαδικασίες. Συγκεκριμένα, το πρώτο θα διοργανώσει επί του θέματος εσωκομματικό δημοψήφισμα και το δεύτερο θα αποφασίσει στο συνέδριό του. Και τα δύο θα διεξαχθούν μετά τις ευρωεκλογές. Εξάλλου η γραμματέας του Γαλλικού ΚΚ αποχώρησε πριν τη λήξη των εργασιών.

Με κριτικό πνεύμα είδε το εγχείρημα κι ένα τμήμα της ιταλικής αριστεράς. Προχτές στη «Λιμπερασιόν» με ανακοίνωσή της η τροτσκιστική πτέρυγα της Επανίδρυσης έκανε λόγο για ένα κόμμα υποταγμένο στη σοσιαλδημοκρατία. Ενώ ο Κλαούντιο Γκράσι από τη Γραμματεία της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης σημειώνει πως πρόκειται για ένα εγχείρημα μειοψηφικό στην ευρωπαϊκή αριστερά, τονίζει πως το θέμα δεν είναι να φτιάξουμε μια εναλλακτική Ευρώπη, αλλά μια σοσιαλιστική Ευρώπη και συμπληρώνει πως το πρόβλημα δεν είναι ο Στάλιν (σ.σ. ο οποίος είχε την τιμητική του στο Συνέδριο, αφού αρκετοί έχουν καταληφθεί από τον καημό της καταδίκης του), το πρόβλημα είναι η Οχτωβριανή Επανάσταση, είναι ο Λένιν, είναι η εμπειρία που οι κομμουνιστές έχουν πραγματοποιήσει.

Πληροφοριακά να πούμε ότι πρόεδρος του κόμματος εκλέχτηκε ο Φάουστο Μπερτινότι, πρόεδρος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Ιταλίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος - όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε - υπερέβαλε εαυτόν και αλλήλους, προσδίδοντας σε ένα οργανωτικό σχήμα - και μάλιστα κολοβό - υπερφυσικές σχεδόν δυνατότητες, κάνοντας λόγο για «μια νέα πολιτική πραγματικότητα για ολόκληρη την Ευρώπη», για μια «ευρωπαϊκή αριστερά που θα πρωταγωνιστήσει εναντίον του νεοφιλελεύθερου μονόδρομου, θα αμφισβητήσει τη λογική των προληπτικών πολέμων, της αυτοκρατορικής ηγεμονίας των ΗΠΑ, θα υπερασπιστεί το πολύτιμο και αδιαπραγμάτευτο πολιτισμικό πρότυπο της Ευρώπης». Κι επειδή πολύς λόγος έγινε από τον Ν. Κωνσταντόπουλο περί «υπεράσπισης» διαφόρων πραγμάτων, συμπληρώνουμε πως το Ευρωπαϊκό Κόμμα της αριστεράς αναμφισβήτητα θα υπερασπίσει ένα πράγμα, όπως υποχρεούται βάσει του κανονισμού συγκρότησής του: Τις αρχές και τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η σημαντική εκλογική άνοδος του ΚΚΕ και η σημασία της(2007-09-30 00:00:00.0)
Οράματα...(2007-05-19 00:00:00.0)
Περί «σταλινισμού» και άλλων τινών(2006-01-22 00:00:00.0)
Με όπλο τη συκοφαντία(2004-05-18 00:00:00.0)
Ευρύτατη διεθνής συμμετοχή στο Συνέδριο(2000-12-17 00:00:00.0)
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετέχει στην πορεία(1999-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ