Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΔΟΧΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
«Σημαδεμένη τράπουλα»

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ «ακροβολίζονται» στο νέο περιβάλλον που διαγράφεται

Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τις πρωτοβουλίες που έχει προαναγγείλει, οι οριστικές αποφάσεις έχουν ληφθεί και το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων, όπως όλα δείχνουν, ξεκινά στα μέσα Γενάρη και καταλήγει σε εκλογές το Μάρτη.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, το χρονοδιάγραμμα που έχει κατά νου ο πρωθυπουργός περιλαμβάνει τρεις σταθμούς:

Πρώτα, την αανακοίνωση των προθέσεών του, αμέσως μετά τα Φώτα. Για το σκοπό αυτό ο πρωθυπουργός θα συγκαλέσει την Κυβερνητική Επιτροπή και το Εκτελεστικό Γραφείο και θα ανακοινώσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Κατόπιν αυτών το ΕΓ θα συγκαλέσει εκτάκτως την Κεντρική Επιτροπή σε διάστημα μίας βδομάδας με μοναδικό θέμα το έκτακτο συνέδριο για την εκλογή νέου προέδρου.

Δεύτερον, θα συγκληθεί έκτακτο συνέδριο, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, στο τελευταίο δεκαήμερο του Γενάρη. Εάν ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος πιθανότατα θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος, ζητήσει εκλογή από τη βάση του κόμματος, αυτό μπορεί να γίνει έως τις πρώτες μέρες του Φλεβάρη.

Τέλος, οι εκλογές, όπως όλα δείχνουν, θα γίνουν μέσα στο Μάρτη. Πολύ πιθανό, δε, είναι να πραγματοποιηθούν στις 7 ή στις 14 του Μάρτη, περίπου ένα μήνα μετά την εκλογή του νέου προέδρου, προκειμένου να εκμεταλλευτεί το ΠΑΣΟΚ το ευνοϊκό κλίμα από την αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα.

Ως προς τη θέση που θα έχει ο Κ. Σημίτης, οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα παραμείνει πρωθυπουργός με την ιδιότητα του υπηρεσιακού, γεγονός που ανακουφίζει τη χώρα από τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Ολα αυτά προϋποθέτουν ότι οι Σημίτης και Παπανδρέου έχουν συμφωνήσει για τις εξελίξεις. Σημειώνεται, πάντως, ότι ο πρωθυπουργός, απαντώντας για τα περί διαρχίας στους συνεργάτες του κατά τη διάρκεια του λεγόμενου πρωινού καφέ, τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου, είπε, σύμφωνα με το «Βήμα»: «Ολα αυτά που γράφονται είναι εκτός πραγματικότητας. Οποτε εκτιμήσω ότι είναι ο κατάλληλος χρόνος, τότε θα ανακοινώσω τις αποφάσεις μου. Θα τα πω όλα μαζί».

Με τοποθετήσεις τους επί των σεναρίων που κυκλοφορούν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος περιγράφουν τις προσπάθειες που γίνονται για «κατάληψη επίκαιρων θέσεων» ενόψει των εξελίξεων. Ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» δηλώνει ότι δε θα πρέπει να υπάρχει καμία άλλη υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος, πλην αυτής του Γ. Παπανδρέου. Ο υπουργός Πολιτισμού φαίνεται πως αποδέχεται «ότι η κατάσταση πρέπει να ξεκαθαρίσει το ταχύτερο δυνατό» και παραδέχεται ότι η διαδοχή έχει κριθεί από καιρό.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Κατσανέβας, ο οποίος είχε δηλώσει ότι δε θα είναι υποψήφιος υπό την ηγεσία του Κ. Σημίτη, δήλωνε χτες ότι «παραμένω στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και βεβαίως είμαι υποψήφιος υπό μια άλλη ηγεσία».

Σταθερός, αντίθετα, στην άποψή του να μην πολιτευτεί παραμένει ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δ. Γκούσκος, ο οποίος δήλωσε ότι «η αλλαγή που φημολογείται, του πρωθυπουργού ενδεχομένως με τον Γιώργο Παπανδρέου, είναι μια αλλαγή προσώπου που κατά την άποψή μου δε λέει πολλά πράγματα, αντίθετα, μου επιβεβαιώνει ότι η πολιτική παίζεται με σημαδεμένη τράπουλα».

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης

Με τους γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ από τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη συναντήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Μ. Χρυσοχοΐδης. Στη συνάντηση συζητήθηκε η προετοιμασία της εκλογικής μάχης για το επόμενο δίμηνο. Επίσης, έγινε απολογισμός του μέχρι τώρα κυβερνητικού έργου και όπως ήταν αναμενόμενο κρίθηκε «θετικό». Μετά τις γιορτές οι οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσουν σε συγκρότηση επιτροπών στήριξης του εκλογικού αγώνα.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Μ. Χρυσοχοΐδης εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις εξελίξεις. Είπε ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε πλήρη ανασύνταξη, έχει αστείρευτες δυνάμεις και θα δικαιώσει την πορεία των τελευταίων χρόνων. «Εχουμε μάθει να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και αποδεικνύουμε κάθε φορά ότι η δημοκρατική παράταξη είναι μια μεγάλη παράταξη που μπορεί και πρέπει και τα επόμενα χρόνια να υπηρετήσει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και της Ελλάδας».

Εξάλλου, πλέκοντας το εγκώμιο του Κ. Σημίτη, τόνισε πως «η Ελλάδα σήμερα διαθέτει έναν κυβερνήτη ο οποίος κατόρθωσε τα τελευταία 8 χρόνια να πάει τη χώρα μπροστά, να πάει την ελληνική κοινωνία προς την πρόοδο. Ο Κώστας Σημίτης είναι ένας ηγέτης, ένας πολιτικός υψηλού ήθους και νομίζω ότι θα αποτελέσει πρότυπο για τις νέες γενιές. Χρειαζόμαστε πολιτικούς-πρότυπα, σύμβολα για τη νέα γενιά, για το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ