Σάββατο 1 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Τώρα είναι η ώρα για συμπαράταξη αγωνιστών

Αποσπάσματα από την ομιλία στα Χανιά

Αποψη της συγκέντρωσης στην κεντρική πλατεία των Χανίων
Αποψη της συγκέντρωσης στην κεντρική πλατεία των Χανίων
Κάλεσμα να ρίξουν στην κάλπη ένα «ανθισμένο λουλούδι», να δώσουν την ψήφο τους στο ενωτικό ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, για να βοηθήσουν να συγκροτηθεί ένα πλατύ λαϊκό μέτωπο πάλης, αντεπίθεσης και σύγκρουσης, για να ανθίσουν τα νεανικά χαμόγελα, για μια πορεία που θα έχει μια σταθερή αγωνιστική συνέχεια, για να ξεναγεννηθεί η ελπίδα σ' όλους όσοι πιστεύουν στον άνθρωπο και στην αξία της συλλογικότητας, απηύθυνε χτες το βράδυ από τα Χανιά ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στο νομό.

Το κάλεσμα αυτό, όπως τόνισε, απευθύνεται σε όλους όσοι νιώθουν ότι η αξιοπρέπειά τους τσαλαπατιέται στη λογική του εκσυγχρονισμού.

Οσοι δεν αποδέχονται την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εθνικής ανεξαρτησίας στα υπερεθνικά ιμπεριαλιστικά κέντρα, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Οσοι δε θέλουν να πατούν στα χώματά μας οι μπότες των Αμερικανών και των ΝΑΤΟικών τα καράβια και τα ιπτάμενα δολοφονικά τους μεγαθήρια να κουρσεύουν τους αιθέρες ή τις θάλασσές μας. Οσοι θέλουν ένα καλύτερο αύριο για το λαό και τον τόπο, με τις λαϊκές, εργατικές δυνάμεις να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Οσοι μπορούν να βλέπουν πέρα από τις δυσκολίες και από τα προσωρινά πισωγυρίσματα της ταξικής πάλης.

Ο Σπύρος Χαλβατζής στο βήμα της συγκέντρωσης
Ο Σπύρος Χαλβατζής στο βήμα της συγκέντρωσης
Οσοι δε βολεύονται στη βαρβαρότητα της νέας τάξης.

Οσοι βλέπουν με καθαρή ματιά όλα όσα έρχονται την επομένη των εκλογών και κυρίως τη μετά ΟΝΕ εποχή. Ολοι αυτοί, τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής, καλούνται να δώσουν τη δική τους σταράτη και καθαρή απάντηση: Να καταψηφίσουν τις πολιτικές εκείνες που οδηγούν τη χώρα στο μαρασμό στο όνομα των δεικτών, των κατευθύνσεων του μεγάλου κεφαλαίου, των πολυεθνικών της ΕΕ, στο όνομα της ΟΝΕ.

Να καταδικάσουν όσους υποτάσσονται στο ραγιαδισμό, τους πολιτικούς εκπροσώπους - υπαλλήλους της νέας τάξης. Σήμερα διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις, συνέχισε ο ομιλητής, για τη συγκρότηση ενός μετώπου πάλης λαού και νεολαίας, σε αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική, δημοκρατική κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις μεθοδεύσεις των ιμπεριαλιστών σημείωσε: Μιλούν για ειρήνη και υπόσχονται τη μη αλλαγή των συνόρων στην περιοχή, αλλά υπογράφουν για την ωμή επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, τον παραπέρα διαμελισμό της και ουσιαστικά προωθούν το διαμελισμό της Κύπρου. Εκχωρούν δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια, όλη την αναγκαία υποδομή που θα διευκολύνει την προώθηση των εγκληματικών δραστηριοτήτων των Ευρωπαίων και των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, στη Γιουγκοσλαβία. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δε συμμετέχει στις βρόμικες δραστηριότητες του ΝΑΤΟ.

Ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι το ΚΚΕ, ζητάει την ανάκληση όλων των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται εκτός συνόρων σε διάφορες ΝΑΤΟικές αποστολές, σε Βοσνία, Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο. Οι κίνδυνοι, πρόσθεσε, από την παραμονή τους είναι μεγάλοι, αλλά η κυβέρνηση δε θέλει να ακούσει τα τύμπανα του πολέμου που ηχούν ήδη στην περιοχή. Τα βήματα της υποτέλειας στις εντολές των Ευρωαμερικανών συνιστούν κίνδυνο για το λαό και τον τόπο.

Ο Σπ. Χαλβατζής επισήμανε στη συνέχεια: Ολοι διαπιστώνουν ότι η αντίδραση απέναντι στην εφαρμοζόμενη πολιτική δυναμώνει. Ολο και νέοι άνθρωποι έρχονται σε αντίθεση με τη λογική της υποταγής. Ολο και περισσότερες είναι οι φωνές που λένε δεν πάει άλλο, που φωνάζουν ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Ωστόσο δεν είναι ακόμα τόσες και τόσο δυνατές αυτές οι φωνές. Οι καιροί είναι τέτοιοι που χρειάζονται πολλές δυνάμεις και σύντομα μάλιστα. Συνεργαζόμενες, συμπαραταγμένες στο μεγάλο μέτωπο λαού και νεολαίας, που θα αντιπαλεύουν τη λαίλαπα της συντήρησης, της υποταγής, του συμβιβασμού.

Σε αυτό το μέτωπο, συνέχισε, καλούνται να πάρουν μέρος και αυτοί οι αγωνιστές που στο πρόσφατο παρελθόν απομακρύνθηκαν από το εργατικό και γενικότερα το λαϊκό κίνημα. Σήμερα, στην κρίσιμη αναμέτρηση της 9ης Απρίλη για άλλη μια φορά το ΚΚΕ καλεί όλους τους αγωνιστές που κατά καιρούς απομακρύνθηκαν από την ενεργό δράση να κάνουν το αποφασιστικό βήμα. Το πρόβλημα δεν είναι να εξαφανίσουν σχηματικά τις όποιες διαφορές ή και διαφωνίες, αλλά να αξιολογήσουν ότι αυτό που κρίνεται σήμερα είναι εάν θα χαραχτεί μια αγωνιστική πορεία για το αύριο του λαού και του τόπου. Και αυτό, τόνισε, καλούνται να το κάνουν σήμερα που δίνουμε τη μάχη ενάντια στις επιλογές της ΕΕ και των πολιτικών της εκφραστών, όπου αναπτύσσεται ο αγώνας ενάντια στην προσπάθειά τους να τσακίσουν την αγωνιστική διάθεση της εργατικής τάξης, που επιδιώκουν να ακρωτηριάσουν τις κοινωνικές κατακτήσεις, τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, να ανατρέψουν τις εργασιακές σχέσεις.

Τώρα καλούμαστε όλοι να απαντήσουμε στο κρίσιμο ερώτημα: Τι θα κάνουμε ως αγωνιστές; Σε αυτό το δρόμο το ΚΚΕ είναι έτοιμο να συμπρωταγωνιστήσει με όλους όσοι μάχονται, όσοι δε συμβιβάζονται, με όσους έχουν ευαισθησίες, ανησυχίες, με όσους νιώθουν να πνίγονται στο ζόφο του εκσυγχρονισμού.

Ο Σπ. Χαλβατζής κατέληξε στην ομιλία του τονίζοντας ότι και η Κρήτη μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά με την ενίσχυση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ, στην ενίσχυση της δύναμης της ενότητας, της συσπείρωσης, της αντίστασης, του αγώνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αξιοποίηση προς όφελος του λαού(2012-12-08 00:00:00.0)
Μονόδρομος ο ενιαίος και συντονισμένος αγώνας(2008-09-30 00:00:00.0)
Ανάγκη των καιρών η κοινή δράση των εργαζομένων(2003-09-04 00:00:00.0)
Το λαϊκό κίνημα αντιδρά(2001-10-11 00:00:00.0)
Στην αλλαγή των συσχετισμών η ριζική αντιμετώπιση των προβλημάτων(2001-06-15 00:00:00.0)
Υπόθεση όλων η αναβάθμιση της δημόσιας υγείας(1999-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ