Σάββατο 1 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΝΙΑ
Αμεση και δυναμική απάντηση στους «Ράμπο»

Η συγκέντρωση του ΚΚΕ μετατράπηκε σε δυναμικό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο. «Ποτάμι φουσκωμένο η οργή του λαού» σάρωσε τους πεζοναύτες

Αντάξιοι των αγωνιστικών παραδόσεων του νησιού, στάθηκαν χτες οι Χανιώτες, που αργά χτες το βράδυ σάρωσαν κυριολεκτικά τους πεζοναύτες του 6ου αμερικάνικου στόλου, που είχαν βγει στο λιμάνι να «ξεχαρμανιάσουν». Μια δυναμική διαδήλωση, που ξεκίνησε από την πλατεία και όσο κατέβαινε προς το λιμάνι αύξανε σε πλήθος, είχε σαν αποτέλεσμα να αδειάσει το λιμάνι από τους πεζοναύτες. Εντρομοι ασφαλίτες και άνδρες της στρατιωτικής αστυνομίας του 6ου στόλου, ουρλιάζοντας «Go! Go!», προπορεύονταν της πορείας κι έδιωχναν τους φαντάρους, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με τη διαδήλωση. Σε μία μόνο περίπτωση, πρόλαβε ναύτης να σηκώσει μπουκάλι προς τη μεριά των διαδηλωτών και εξαφανίστηκε σηκωτός... Για πάνω από μία ώρα, από τις 9.30 μέχρι και τις 10.30 το βράδυ, οι δρόμοι γύρω από το λιμάνι αντηχούσαν από τα συνθήματα «Εξω οι βάσεις και οι Αμερικανοί, Κου Κου Ε στην κάλπη την Κυριακή» και «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι».

Η προγραμματισμένη για χτες συγκέντρωση του ΚΚΕ, που είχε αρχίσει νωρίς στην κεντρική πλατεία της πόλης, μετατράπηκε άρδην σε δυναμική αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση, καθώς ήδη η πόλη είχε πλημμυρίσει από τους άνδρες του αεροπλανοφόρου «Αϊζενχάουερ».

Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Μ. Μπαδογιάννης, εκ μέρους της Επιτροπής Στήριξης του ΚΚΕ στα Χανιά και ο υποψήφιος βουλευτής στο νομό Γ. Μαζοκοπάκης.

Η προσβολή κατά του λαού των Χανίων με την προκλητική παρουσία των πληρωμένων φονιάδων των λαών, των μακελάρηδων της «νέας τάξης», δέχτηκε ένα δυναμικό ράπισμα. Το κάλεσμα της ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ προς τους συγκεντρωμένους για άμεση απάντηση στην «εισβολή της χολέρας στην πόλη μας», για τη μετατροπή της συγκέντρωσης σε αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο βρήκε αμέσως δυναμική ανταπόκριση. «Εξω οι βάσεις και οι Αμερικανοί. ΚΚΕ στην κάλπη την Κυριακή», το σύνθημα που αντηχούσε ξανά και ξανά.

Η πορεία με τις κόκκινες σημαίες, μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών, ξεχύθηκε στους κεντρικούς δρόμους των Χανίων, με προορισμό το παλιό λιμάνι της πόλης, που έχει μετατραπεί σε αμερικανικό αναψυκτήριο. «Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο, έξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ». Το μήνυμα του αγώνα ενάντια στη νέα τάξη του ιμπεριαλισμού, το κάλεσμα στο λαό των Χανίων για ανυπακοή στην υποτέλεια και την υποταγή, που προάγουν οι προσκυνημένοι τοποτηρητές του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών, το μήνυμα για αγώνα και αξιοπρέπεια του ΚΚΕ αντήχησε χθες βράδυ στα Χανιά και ήχησε ανησυχητικά στα αυτιά των «Ράμπο» και αυτών που υπηρετούν. Πόσο μάλλον, που, όσο πλησίαζε η πορεία στο λιμάνι, όλο και περισσότεροι Χανιώτες έμπαιναν σ' αυτήν, σχηματίζοντας κυριολεκτικά ένα οργισμένο ανθρώπινο ποτάμι που σάρωσε τελικά ό,τι μόλυνε τον τόπο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ