Σάββατο 1 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κριτήριο ψήφου και η Παιδεία

Βαδίζοντας προς τις εκλογές, η «εκσυγχρονιστική» κυβερνητική επίθεση, που εξαπολύθηκε σε όλες τις κατακτήσεις των εργαζομένων και η παραπέρα πορεία που χαράσσεται, ήδη, με βάση τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ και των πολυεθνικών, είναι το αδιαμφισβήτητο κριτήριο ψήφου. Σε αυτή τη συνολική επίθεση, η αντιδραστική αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης, που επιχειρείται με τη «μεταρρύθμιση», παίζει ξεχωριστό ρόλο, καθώς στοχεύει και στην οικοδόμηση του αυριανού, «κατά παραγγελία» των πολυεθνικών, εργαζόμενου -απασχολήσιμου.

Οι γενικότερες επιλογές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι ακραίας νεοφιλελεύθερης έμπνευσης διακηρύξεις της Νέας Δημοκρατίας δεν αφήνουν περιθώρια αυταπάτης ότι οι επιλογές στην Παιδεία θα ξεφύγουν από το δρόμο που οδηγεί στην καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Η πρώιμη στροφή στην «κατάρτιση» και την καλλιέργεια «δεξιοτήτων», σε βάρος της ολόπλευρης μόρφωσης, η στενότερη σύνδεση της παρεχόμενης παιδείας με τις πρόσκαιρες ανάγκες της αγοράς, η τάση ιδιωτικοποίησης της παιδείας, η χειραγώγηση εκπαιδευτικών και μαθητών, με το πρόσχημα της αξιολόγησης και της «επιλογής των καλύτερων» είναι κοινός τόπος στις διακηρύξεις των δύο κομμάτων και οι επιμέρους διαφοροποιήσεις για το πώς θα εφαρμοστούν οι παραπάνω στόχοι δεν είναι ικανές να χαράξουν διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην εκπαιδευτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Οι πρώτες επιπτώσεις της «μεταρρύθμισης» μετριούνται, ήδη, σε δεκάδες χιλιάδες παιδιά, κυρίως φτωχών λαϊκών οικογενειών, που εκδιώχθηκαν από το «ενιαίο» λύκειο, προς τα υποβαθμισμένα ΤΕΕ. Και ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή αυτού του δρόμου. Η μεγάλη μάζα των παιδιών βίαια κατευθύνεται προς τα υποβαθμισμένα ΤΕΕ κι από κει στα ΙΕΚ και στις διάφορες ιδιωτικές τεχνικές σχολές, για να επανδρώσει τελικά τη μελλοντική στρατιά των μισοκαταρτισμένων εργαζόμενων - άνεργων, χωρίς δικαιώματα, χωρίς την ικανότητα να αντιδρούν στις όποιες αντιδραστικές επιλογές. Την ίδια στιγμή, η κατάργηση της αντικειμενικής και αδιάβλητης επετηρίδας και η αντικατάστασή της με το διαγωνισμό χειραγώγησης του ΑΣΕΠ, πέρα από το στόχο της αποσύνδεσης του πτυχίου από το δικαίωμα στην εργασία, στοχεύει και στη δημιουργία υποταγμένων εκπαιδευτικών. Η χρόνια υποχρηματοδότηση της παιδείας, που οδηγεί στην ιδιωτικοποίησή της έχει αυξήσει τα τελευταία χρόνια τα βάρη που πέφτουν στις πλάτες των εργαζομένων, μέσα και από την περίφημη λογική της «αποκέντρωσης» των δαπανών.

Ολοι όσοι βίωσαν ή συνεχίζουν να βιώνουν το σύνολο των δραματικών επιπτώσεων της εκπαιδευτικής αντιμεταρρύθμισης, καλούνται σήμερα να σταθούν μπροστά στην κάλπη της 9ης Απρίλη, χωρίς ψευδαισθήσεις. Ας φροντίσουν, επίσης, να πάρουν μαζί τους την εμπειρία από την αρχή της εφαρμογής της «μεταρρύθμισης». Να μην ξεχάσουν ότι στις διεκδικήσεις των μαθητών για καλύτερη παιδεία, η κυβέρνηση απάντησε, στέλνοντας εναντίον τους, τους εισαγγελείς. Να δουν πίσω από τους παραμορφωτικούς καθρέφτες που έχουν υψώσει οι εταίροι του δικομματισμού, για να κρύψουν τον εκπαιδευτικό μεσαίωνα που και μέσα από τη «μεταρρύθμιση» θέλουν να φτιάξουν. Να τιμωρήσουν την κυβέρνηση για την πολιτική της και τη ΝΔ για τη δημαγωγία της. Να στείλουν μήνυμα καταδίκης του δικομματισμού και ενισχύοντας το ΚΚΕ, να πάρουν και με τον τρόπο αυτό τη θέση τους στο μέτωπο για την απόκρουση της επίθεσης, να πουν «όχι» στην κοινωνία της βαρβαρότητας που οι δήθεν μονομάχοι ετοιμάζουν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ